Pijn na de voorste kruisband operatie 

Pijn is een belangrijk onderwerp als het gaat over de voorste kruisband operatie en revalidatie. Het herstel is doorgaans niet lineair en kenmerkt zich door goede en minder goede periodes. Kenmerkend voor de slechtere periodes is dat ze meestal gepaard gaan met toenemende pijn. De eerste dagen na de operatie speelt pijn een grote rol en is het goed om bij de volgende vragen stil te staan. Hoeveel pijn heb je na de operatie? Hoelang houdt de pijn aan? Bestaat er zoiets als goede en/of slechte pijn? In deze blog gaan we in op de eerder genoemde vragen en leggen we uit wat het effect is van pijn op het lichaam en herstel.

Hoeveel pijn heb je na een voorste kruisband operatie?

Is pijn normaal na een voorste kruisband operatie

Laten we vooropstellen dat pijn een individueel proces is. Iedereen heeft pijn wat normaal is na een knie operatie, alleen de mate van pijn zal per persoon verschillen. Dit heeft onder andere te maken met pijnbeleving, de omgang met pijn en of de pijnmedicatie goed is afgesteld.

Wat is normaal en wat is slechte pijn na een voorste kruisband operatie?

Pijn is een normale biologische reactie van het lichaam. Je kan er bijna vanuit gaan dat alle pijn die je voelt normaal is en ten gevolge van de voorste kruisband operatie. In de aankomende dagen en/of weken zal het geleidelijk wegtrekken. Er bestaat ook zoiets als slechte of ongewenste pijn. Hierbij kan je denken aan pijn door het belasten van de wonden en/of het weefsel waaruit de pees of graft is gewonnen. Een voorbeeld hiervan is de knie actief buigen na het winnen van een hamstringpees. Bij normaal of geaccepteerde pijn kan je denken aan pijn die je voelt bij strekken (knieholte) of buigen (voorkant) van de knie. Dit komt vaak door kapselstijfheid en zwelling in de knie. Rustige mobilisaties van de knie kunnen doorgaans bij kapselstijfheid geen kwaad. In het algemeen geldt: respecteer de pijn en pas de mobilisaties en oefenstof aan om zo min mogelijk pijnprikkelingen te krijgen. Overleg ook altijd met je fysiotherapeut wat het best is om te doen in jouw situatie. Voor een overzicht van complicaties klik hier.

Hoeveel pijn heb je na een voorste kruisband operatie

Hoeveel pijn heb je de eerste dagen na de voorste kruisband reconstructie?

De eerste dagen en nachten na de voorste kruisbandreconstructie zullen erg pijnlijk zijn. Slapen lukt vaak maar moeilijk en ook overdag is het vinden van een prettige houding lastig. Vooral de locatie waar de pees gewonnen is om de nieuwe kruisband van te maken is gevoelig. Het is belangrijk om de pijnmedicatie, die je hebt gekregen op doktersadvies, te gebruiken op gezette tijden. De ergste pijn neemt meestal af na enkele dagen tot een week. Pijnvrij ben je dan meestal nog niet, maar het gaat vaak een stuk beter. Uiteraard verschilt de mate van pijn per persoon.

Waarom heeft de ene persoon meer pijn dan de andere personen?

Het type pees of graft dat wordt gebruikt bij de voorste kruisbandreconstructie heeft invloed op de mate van ervaren pijn. De hamstringpees is relatief het minst pijnlijk, gevolgd door de quadricepspees. De patellapees is het meest pijnlijk en dit komt voornamelijk op de manier waarop deze wordt gewonnen. De complexiteit en uitgebreidheid van de operatie speelt ook een rol. Waarom de ene persoon meer pijn heeft dan de andere hangt ook af van de manier hoe iemand met pijn omgaat pijnbeleving (pijngrens), ervaring, stress angst en dosering van pijnmedicatie. Een ander belangrijk punt is of de belasting voldoende wordt afgestemd op de belastbaarheid. Met andere woorden, neem je voldoende (gedoseerde) rust.

Wat is het gevolg van pijn op de knie en spieren?

Pijn opzichzelf is uiteraard vervelend, maar pijn heeft ook gevolgen op de nachtrust en stressniveau. Pijn heeft ook een negatief effect op de bovenbeenspieren. De kans is groot dat er Arthrogenic Muscle Inhibition (AMI) ontstaat. Het aanspannen en activeren van de bovenbeenspieren (quadriceps) wordt hierdoor bemoeilijkt en er ontstaat vaak een heup (hamstring) dominant bewegen. De quadriceps bestaat uit vier delen, waarbij de vastus medialis de grootste aandacht verdient. De omvang en spanning van de vastus mediales verdwijnt als eerste van de vier delen en komt pas als laatst weer goed terug. Het terug krijgen van de controle over de quadriceps is belangrijk om de spier te kunnen trainen.

 

5 tips over hoe om te gaan met pijn na de voorste kruisband operatie:

 1. Neem voldoende rust
 2. Oefen regelmatig
 3. Neem voldoende pijnmedicatie (advies arts)
 4. Koel regelmatig de knie met ijs/coolpacks.
 5. Vertrouw het proces
  .

  Samengevat

  Een voorste kruisband reconstructie is de eerste week het pijnlijkst en neemt dan meestal snel af. Het is belangrijk om pijn te respecteren, maar overleg goed met je fysiotherapeut wat is acceptabel is. Doseer de belasting goed en concentreer je op het herwinnen van de kracht van de quadriceps door slim om te gaan met pijnprikkels. Helaas hoort pijn erbij, maar heb vooral vertrouwen in het proces.

De eerste nacht na de operatie sliep ik redelijk. De nacht daarop had ik veel pijn en moest ik wennen aan het feit dat ik niet kon liggen zoals ik gewend was. Daardoor sliep ik amper en dat gaf dan weer een mentale klap de dag daarop. Maar je weet dat de pijn tijdelijk is. Gelukkig deed de medicatie zijn werk en hielp dat enorm tegen de pijn aan mijn knie.

Morgan

Ik ging drie dagen na de operatie al naar de fysio. Hij masseerde mijn been en knie. Dat was niet prettig maar daarna gaf het een enorme opluchting. Ook hielp hij mij bij de oefeningen, die deden veel pijn. Maar je weet dat het nodig is om uiteindelijk weer de oude te worden. De fysio geeft steun omdat deze al veel van dit soort operaties voorbij heeft zien komen en weet wat wel/niet normaal is.

Pieter

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwste updates.

Subscribe

* indicates required

Contact

preloader