Waarom klikt of kraakt mijn knie na een voorste kruisband reconstructie?

Michael de Levie fysio en kniespecialist

Written by Michael de Levie

februari 17, 2024

Klikt of kraakt jouw knie tijdens het buigen en strekken? Na het ondergaan van een voorste kruisband reconstructie vraag je je misschien af of dit klikken of kraken schadelijk is voor de knie. In deze blogreeks behandelen we de meest voorkomende vragen na een operatie aan de voorste kruisband. Vandaag staat centraal: het klikken en kraken van de knie. Je krijgt antwoord op vragen zoals: wat is het klikken of kraken, hoe en waarom ontstaat het? Uiteraard geven we ook antwoord op de twee belangrijkste vragen: is het schadelijk voor de knie en wat kun je doen om het klikken of kraken te verminderen?

Help mijn knie maakt geluid

Wat klikt of kraakt er in de knie na een voorste kruisband reconstructie?

Een knie functioneert als een scharnier dat zich opent en sluit. Door beweging kan er wrijving ontstaan, wat geluid kan veroorzaken. In de knie kan dit geluid ontstaan door kraakbeen dat niet meer volledig glad is. Na een voorste kruisband reconstructie wordt het vaak veroorzaakt door vocht in de knie. Een andere mogelijkheid is dat de knieschijf niet soepel door het daarvoor bestemde ‘gootje’ glijdt, of door pezen en verschuivende fascielagen. In sommige gevallen kan het geluid worden veroorzaakt door littekenweefsel of meniscusscheur.

Hoe en waarom ontstaat er een klikkend of krakend geluid?

Na een voorste kruisbandreconstructie is er altijd in meer of mindere mate zwelling aanwezig. Het klikken of kraken begint meestal na enkele weken tot maanden, zodra de zwelling is afgenomen. Het vocht in de knie kan zorgen voor crepiterende en krakende geluiden. Een ander effect van zwelling in de knie is de afname van spierkracht in de bovenbeenspieren. Dit leidt tot een verminderde aansturing van de knieschijf en beïnvloedt het bewegen van pezen en fascielagen. Hierdoor kan je een klik of krak voelen tijdens het buigen en strekken van de knie.

Slijt de knie sneller door kraken of klikken?

Het klikken en kraken van de knie, hoe vervelend het ook is, kan over het algemeen geen kwaad voor de knie. 

Wat kan je doen aan een krakende of klikkende knie? 

Het kraken of klikken in de knie bij bewegen is irritant en wordt vaak gemeld tijdens veel voorste kruisbandrevalidaties. Het goede nieuws is dat het bijna altijd afneemt in de loop van weken en soms maanden. Omdat het tijd kost, is vertrouwen in het proces belangrijk. Praat eens met lotgenoten die verder zijn in de voorste kruisbandrevalidatie. Of het klikken en kraken verdwijnt, hangt vooral af van de mate van vocht in de knie en de spierkracht van de quadriceps. Zodra het trainen goed gaat en de kracht hersteld wordt, wordt er steeds minder over geklaagd.

Soms klikt of kraakt de knie door littekenweefsel Dit gaat vaak gepaard met een strekbeperking. Als deze klachten na verloop van tijd niet verdwijnen, is soms een kijkoperatie nodig om overtollig littekenweefsel te verwijderen. Een andere oorzaak voor een klik in de knie is een meniscusscheur. Als dit gepaard gaat met slotklachten, pijn of aanhoudende zwelling, kan een kijkoperatie de klachten verhelpen.

Wat is jouw ervaring?
Deel je verhaal onder dit blog

In 2023 heb ik een voorste kruisband reconstructie gehad. Heel lang kraakte mijn knie met trainen. Vooral bij leg extension maakte mijn knie veel geluid. Ik heb het vaak tegen mijn fysio verteld, maar die gaf aan dat het niet erg was. Hij kreeg gelijk. Na enkele weken werd het gekraak minder.
Martijn

Mijn revalidatie ging erg goed. Ben toen een weekje op vakantie geweest en toen begon de ellende. Tijdens de vakantie kreeg ik meer last en mijn knie begon geluid te maken. Bij terugkomst ben ik meteen weer gaan trainen, maar mijn knie kraakte met squats en andere oefeningen. Na een maand trok het weg en kon ik zonder klachten weer verder trainen.
René

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwste updates.

Subscribe

* indicates required

Contact

preloader