kraakt of klikt na voorste kruisband reconstructie

Tips om een kniespecialist (fysio) te vinden

Het resultaat van een knieoperatie (voorste kruisband reconstructie) valt of staat met een goede revalidatie. Verschillende factoren beïnvloeden de revalidatie, waaronder ziekte, reizen en andere verplichtingen. Ook de fysiotherapeut speelt een belangrijke rol in het herstel en daarom is het vinden van een kniespecialist of fysiotherapeut met voldoende ervaring belangrijk. In de praktijk blijkt het echter vaak lastig om de juiste persoon te vinden. In deze blog geven we tips over hoe je een kniespecialist kunt vinden en bieden we een overzicht van zorgprofessionals die wij aanbevelen.

Overzicht van kniespecialisten van The KneeClub.

1: Hoeveel voorste kruisbanden revalideer je per jaar?

Er zijn meerdere revalidatieprotocollen te vinden over hoe een voorste kruisbandrevalidatie eruit zou moeten zien. Echter, iedereen die revalideert na een kruisbandoperatie zal merken dat zijn herstel anders verloopt dan in het boekje staat. De biologie van herstel is bij iedereen ongeveer gelijk, maar het soort operatie, de uitgebreidheid ervan, omgevingsfactoren, motivatie en discipline verschillen. Het is een pré om een fysiotherapeut te hebben die hierop kan inspelen. Zijn bepaalde pijntjes normaal? Wanneer moet de zwelling afnemen? Hoe hard kun en mag je trainen? Kan de revalidatie volgens bepaalde criteria worden opgebouwd om naar de volgende fase te gaan? Dit zijn voortdurend vragen die gesteld worden. Een fysiotherapeut met voldoende ervaring kan je hier goed in begeleiden. Ga dus na of jouw fysiotherapeut regelmatig kruisbandrevalidaties begeleidt.

2: Wordt er in groepsverband of individueel getraind?

Het is fijn om met andere mensen op te trekken die zich in dezelfde situatie bevinden, ervaringen te delen en elkaar te motiveren tijdens de revalidatie. Daarnaast kun je in groepen ook andere oefeningen doen dan wanneer je alleen traint. Het is ook prettig om jezelf te spiegelen aan anderen en te ontdekken of zij ook bepaalde klachten of pijntjes ervaren. Verder biedt het perspectief om mensen in een volgende fase van hun revalidatie te zien trainen en te horen dat bepaalde klachten vanzelf overgaan. Lotgenotencontact is stimulerend voor je knierevalidatie.

3: Is er een geschikte ruimte om te trainen?

De trainingsruimte is de plek waar je gemiddeld 9 tot 12 maanden, 2 tot 4 keer per week verblijft. Belangrijk hierbij is de aanwezigheid van specifieke trainingsapparatuur, maar ook voldoende vrije ruimte om te rennen en te springen. Extra faciliteiten zoals een kleedkamer, douche en goede bereikbaarheid met de fiets, auto of openbaar vervoer dragen bij aan een aangename revalidatie. Denk ook aan de reistijd die je bereid bent om 2 tot 4 keer per week af te leggen.

4: Hoe lang mag je trainen?

Een fysiotherapieafspraak duurt meestal slechts 25-30 minuten. Bij fysiotherapiepraktijken gespecialiseerd in knierevalidatie is het echter vaak mogelijk om langer dan één uur te trainen. Dit is essentieel voor een effectieve trainingsprikkel.

5: Zijn er voldoende en geschikte trainingsmaterialen?

Voorste kruisbandrevalidatie bestaat niet alleen uit klassieke krachttraining met apparaten en zware gewichten. Je wilt gevarieerd kunnen trainen met losse gewichten, waterzakken, vrije ruimte, attributen voor stabiliteit en reactievermogen en eventueel andere innovatieve middelen.

6: Wordt de voortgang van de revalidatie beoordeeld met tussentijdse metingen?

Een voorste kruisbandrevalidatie bestaat uit meerdere fases die gekoppeld zijn aan criteria. Om je einddoel te behalen is het van belang om tussentijds de fases en criteria te beoordelen. Door middel van testen en trainingsdoelen kan gericht getraind worden. Daarnaast kunnen de resultaten van een tussenevaluatie extra motiverend zijn of een bevestiging vormen van hoe de revalidatie verloopt. Het geeft ook een mooi overzicht van de zwaktes waaraan nog extra gewerkt moet worden.

7: Wordt de revalidatie afgesloten met performance testen?

De meeste revalidaties na een kruisbandoperatie hebben als einddoel om weer te kunnen sporten. Performance tests geven een indicatie van de functie van je knie, de kwaliteit van je bewegingen en je algemene conditie. Bedenk dat de sporten die je weer gaat beoefenen, zoals bijvoorbeeld teamsporten, een hoge mate van bewegingssnelheid vereisen. De performance tests geven een indruk van hoe je beweegt en of je klaar bent voor de volgende stap in je revalidatie.

8: Is er buiten- of veldtraining?

De stap van de fysiotherapiepraktijk naar het sportveld is erg groot. Alleen krachttraining is onvoldoende om je voor te bereiden op andere sporten. Er zijn nog meerdere trainingsfases tussen. Door middel van buitentraining en veldtraining kun je van eenvoudige naar complexe trainingsvormen opbouwen. Het is belangrijk om vertrouwen te krijgen in jezelf en in je knie tijdens sportspecifieke situaties.

9: Hoe groot is het knieteam (bij ziekte, vakantie moet jij door kunnen)?

Een goede therapeut is belangrijk, maar het hebben van een goede vervanger is ook essentieel. Je behandelend therapeut zal niet altijd beschikbaar zijn of kan tijdelijk uitvallen door vakantie of ziekte. In dergelijke gevallen moet je wel kunnen doorgaan met je revalidatie.

10: Met welke klinieken en orthopedisch chirurgen wordt samengewerkt?

Het is geruststellend om te weten dat je fysiotherapeut gemakkelijk kan overleggen met je orthopedisch chirurg

11: Is jouw agenda af te stemmen op die van je fysiotherapeut?

Voorste kruisbandrevalidatie is een intensief proces waarbij je een paar keer per week bij de fysiotherapeut bent om te revalideren. Het kan een uitdaging zijn om dit in je leven in te passen, met verplichtingen zoals werk, kinderen en studie. Controleer daarom de openingstijden van de praktijk en de beschikbaarheid van je fysiotherapeut.

12: Kan je elkaar motiveren?

Het is essentieel om een goede vertrouwensband te hebben met je fysiotherapeut. Je fysiotherapeut fungeert als je coach en moet je voldoende motiveren om hard te trainen.

Tot slot:

Bovengenoemde punten zijn essentieel voor een goede revalidatie, maar het resultaat wordt ook door andere factoren bepaald (Hierover later meer). Heb je, naast de eerder genoemde 12 tips om een kniespecialist te vinden nog andere tips? Deel ze dan hieronder. Op The KneeClub staat een overzicht van de beste kniespecialisten van Nederland.

Contact

preloader