Wel of geen kniebrace met skien

Voorste kruisband gescheurd met skiën

Heb jij je voorste kruisband gescheurd met skien? Lees hier het ervaringsverhaal van een skiester over wat haar te wachten stond en hoe het haar erna verging (nazorg). 

 

Na een jaar de skivakantie overgeslagen te hebben, vertrok ik met een groep vriendinnen naar Valthorens. De eerste afdaling stortte ik mezelf te vlot de berg af, waarbij ik uit evenwicht raakte en mezelf liet vallen. Mijn skies gingen niet uit en ik voelde een zeer pijnlijke knak in mijn rechterknie. Einde ski vakantie dacht ik.
Dat ik twee maanden later geopereerd werd en een jaar lang intensief zou revalideren, was een nog veel pijnlijkere uitkomst..

Ik ben een gevorderde skiër, had geen speciale voorbereidingen getroffen voor het skiën (krachttraining benen e.d.). Was in redelijk goede conditie met minimaal twee keer per week een sportlesje.

Na mijn val ben ik met de banaan naar de medische kliniek afgevoerd. De sportarts deed enkele testen en maakte een röntgenfoto van de knie. Geen botbreuk, wel een gescheurde voorste kruisband. Verder onderzoek moest in Nederland vervolgen via de orthopeed. Ik kreeg een brace die het been in een gestrekte stand hield. Einde skiën.

Op wintersport heb ik via de huisarts een verwijzing geregeld voor de orthopedie. De week dat ik terugkwam stond een MRI, afspraak met de orthopeed en intake bij de fysiotherapeut op de planning.

Met de orthopeed besprak ik de twee opties: operatie of geen operatie. Bij niet opereren blijft de knie het zwakke punt met grotere kans op blessure met meer schade. Tevens ben ik jong en vrij actief (hockey, tennis en skiën). Ik koos voor een operatie waarbij de hamstring pees gebruikt werd om een nieuwe kruisband te maken.

De orthopeed oordeelde dat mijn knie stabiel was en een week na de val mocht de brace af. Ik startte bij de fysio met krachttraining voor het optimaliseren van de beenspieren voor de operatie.
De eerste 4-5 weken na de operatie liep ik met krukken en had ik eenmaal per week fysiotherapie. Hierna werd dat al snel geïntensiveerd naar drie keer per week 1,5-2 uur trainen.

Het was een intensief jaar met ups en downs in het revalidatie traject. Precies een jaar na mijn val, vertrok ik op een vier maanden lange wereldreis. De ultieme test voor de knie was de 5-daagse W-hike in Patagonië. Deze heb ik pijnloos doorstaan!

Contact