7 leefregels na een voorste kruisband operatie

[lwp_divi_breadcrumbs _builder_version=”4.22.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/lwp_divi_breadcrumbs]
Michael de Levie fysio en kniespecialist

Written by Michael de Levie

augustus 7, 2023

Onderga je een voorste kruisband operatie? Dan is het prettig om te weten waar je aan toe bent. Kan je bijvoorbeeld blijven werken, fietsen of lopen. Het is een gegeven dat je met krukken zal lopen en in het begin afhankelijk bent van anderen. In deze blog geven we een leidraad over wat wel en niet mag na een voorste kruisband operatie. Hier volgen 7 leefregels na een voorste kruisband operatie.

Wat mag je wel en niet na een voorste kruisband operatie

Na een voorste kruisband operatie verandert het leven (tijdelijk) drastisch. De knie is opgezwollen en door de fysiologische reactie neemt de kracht van de beenspieren af. De kruisband moet ingroeien en de wonden genezen. De belastbaarheid van de knie is in deze faseDe knie is kwetsbaar en daarom gelden diverse leefregels.

Leefregels na een voorste kruisband operatie

Een veel gehoorde vraag na een voorste kruisband operatie is “wat mag ik wel en niet?”. Helaas is er geen passend antwoord op deze vraag, omdat het herstel een individueel traject is. Om toch enige sturing te geven in de eerste periode na de operatie hebben we 7 leefregels opgesteld. Samen met je fysiotherapeut kan je ze afstemmen op jouw persoonlijke situatie.

De 7 leefregels na een voorste kruisband operatie:

  1. Vermijd het openbaar vervoer.
  2. Autorijden mag verzekeringstechnisch niet (lees verder voor de uitzondering).
  3. Buiten fietsen (voor de hometrainer gelden andere regels).
  4. Werkzaamheden aanpassen.
  5. Doseer het lopen en staan (met krukken).
  6. Doe regelmatig knie oefeningen
  7. Eet gezond.
leefregels na voorste kruisband operatie knie oefeningen

Wanneer mag je met het openbaar vervoer na een voorste kruisband operatie?

Het openbaar vervoer (OV) is onvoorspelbaar en daarmee risicovol na een voorste kruisband operatie. Het abrupt remmen en optrekken is een risico omdat de spieren niet snel genoeg kunnen reageren. In de dagelijkse praktijk komt het regelmatig voor dat revalidanten toch voor het OV kiezen. Het gaat misschien 100 keer goed, maar de waarschuwing is voor die ene keer dat het niet goed gaat. Toevallig, de dag voor het schrijven van dit blog, overkwam een van mijn patiënten dit noodlot. Ze was in de tram gestapt en met de kruk blijken haken. Hierdoor kwam ze ten val. Een ongelukkig voorbeeld waarom er de leefregels zijn voor de eerste fase na de voorste kruisband operatie. Geluk bij een ongeluk was de kruisband nog intact en met die boodschap had ze per direct het OV afgezworen.

Wanneer mag je autorijden na een voorste kruisband operatie?

Zolang je met krukken loopt met mag je niet autorijden van de verzekering. Daarnaast is meestal toestemming van de arts of fysiotherapeut nodig zodra je weer begint met autorijden. Indien je een voorste kruisband operatie hebt ondergaan aan je linkerknie en je bent in het bezit van een auto met automaat, dan mag je eerder beginnen met autorijden. Zorg ervoor dat je ook hiervoor wel toestemming vraagt aan je verzekering en fysiotherapeut.

Wanneer mag je buiten fietsen na een voorste kruisband operatie?

Fietsen is een medicijn voor de knie. Om te kunnen fietsen heb je minimaal 100 graden buiging nodig. Vanaf ongeveer 2.5 week kan je beginnen met fietsen op een hometrainer. Een tacx is instabiel met op- en afstappen, zit niet comfortabel en daarom adviseren wij om een hometrainer te gebruiken.  Zodra je goed op een hometrainer kan fietsen, kan je buiten fietsen zou je denken. Toch is het belangrijk om te wachten omdat abrupt af- en opstappen risico’s met zich meebrengt. Ben je van de krukken af, heb je voldoende kracht (squats, step en balans) dan kan je beginnen met buiten fietsen. Overleg met je fysiotherapeut wat mogelijk is.

NB: na een meniscopexie of repair start je pas na 6 weken met fietsen om de hechting te beschermen.

Wanneer kan je weer werken na een voorste kruisband operatie?

Na 2 weken kan je rustig weer beginnen met een kantoorbaan. Een enkeling heeft nog wat meer tijd nodig. Thuis kunnen werken is natuurlijk ideaal, vooral omdat reizen lastig is. Bij fysieke beroepen hangt het af van de status van de knie om te bepalen of werken weer gaat. Gemiddeld heb je 8 tot 12 weken nodig. In de tussentijd kan aangepast werk een optie zijn. Het re-integratieproces loopt via de bedrijfsarts.

Hoeveel mag ik lopen na een voorste kruisband operatie?

Pijn neemt vaak snel af na de eerste weken. De verleiding om meer te willen doen is hierdoor groot, maar de belastbaarheid van de knie is laag. Hoeveel je mag lopen na de voorste kruisband operatie is dus beperkt tot enkele minuten de eerste weken. Het is wel belangrijk om regelmatig even op te staan en door de huiskamer heen en weer te lopen. Over de weken kan de loopafstand geleidelijk uitgebreid worden.

Hoe werkt het lopen met krukken na een voorste kruisband operatie?

Je gebruikt ongeveer 4 tot 6 weken krukken. In die tijd bouw je rustig het kruklopen af. Let wel, het lopen met krukken is niet alleen voor jezelf, maar ook anderen zien dat er wat met je aan de hand is. Een stukje bescherming dus.

Na de voorste kruisband operatie mag je het geopereerde been voor 50 procent belasten. Rechtop op twee benen staan is 50 procent en op 1 been staan is 100 procent. Tijdens het lopen moet je dus ongeveer 50 procent van je gewicht opvangen door de krukken.

Let op: uitzonderingen mogelijk na een meniscopexie/repair of behandeling van het kraakbeen.

Hoeveel moet ik oefenen na een voorste kruisband operatie?

Het doen van knie oefeningen staat centraal in de voorste kruisband revalidatie. Eén a twee dagen na de kruisband operatie begin je al met oefeningen. Overdag doe je met grote regelmaat ( interval van één tot twee uur) knie oefeningen. In de blog “knie oefeningen na een voorste kruisband operatie” vind je de oefeningen voor de eerste weken na de operatie.

Wat moet je eten na een voorste kruisband operatie?

Het is belangrijk om gezond te eten en voldoende eiwitten (proteïnen) binnen te krijgen. In het begin zit je veel en lang stil let daarom op met vet- en koolhydraatrijk eten. In de blog knierevalidatie en eiwittenkan je lezen hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt. 

Samenvatting

Een voorste kruisband revalidatie is een individueel proces en moet goed afgestemd worden met je fysiotherapeut. Wat mag en wat niet mag hangt af van het verloop van de revalidatie en de status van de knie. Heb jij nog vragen over wat mag en/of tips voor andere, laat dan een bericht achter onderaan deze blog.

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwste updates.

Subscribe

* indicates required

Contact

preloader