Voorste kruisband operatie voorbereiden in 10 stappen

Een voorste kruisband operatie is spannend en de revalidatie een uitdaging, maar een goede voorbereiding kan helpen. Ontdek onze 10 stappen om je voor te bereiden op de operatie, inclusief tips ter ondersteuning en knie oefeningen. Lees verder voor meer informatie.

 

De 10 stappen:

 

1. maak een afspraak met je arts

Vooraf aan de voorste kruisband operatie heb je een afspraak bij je arts. Tijdens het gesprek wordt onder andere de details besproken over de operatie, waaronder de verwachte hersteltijd, eventuele risico’s en complicaties. Het is normaal om aanvullende vragen te hebben. Stel ze gerust en zorg ervoor dat je alle informatie krijgt die je nodig hebt om je op je gemak te voelen en voorbereid te zijn op de operatie. Maak tijdens het gesprek aantekeningen om het gesprek goed te kunnen onthouden. Mocht je achteraf toch nog met vragen zitten klik hier om te lezen of het antwoord hier tussen staat.

2. maak een afspraak met je fysiotherapeut

Een goede revalidatie begint bij een optimale voorbereiding op de voorste kruisband operatie. Maak een plan met je fysiotherapeut en bespreek welke oefeningen je moet doen om de spieren rondom de knie te trainen. Daarnaast is het fijn om bekend te zijn met de knie oefeningen na de operatie.

 

Andere aandachtspunten waaraan je kan werken met je fysiotherapeut:

 • De knie kan volledig strekken (uitzondering bucket handle)
 • De knie kan volledig buigen (>120 graden)
 • Minimale zwelling.
 • Krachttraining gedaan.
 • Spierkracht minder dan 20% verschil.
 • Biodex test krachttest (optioneel)
Biodex testen en meten voorste kruisband

3. hoe ziet de voorste kruisband revalidatie eruit?

Een goede revalidatie na een voorste kruisband operatie is essentieel voor een volledig herstel. Bespreek met je fysiotherapeut hoe het revalidatieproces eruit ziet en wat je kan verwachten. Je fysiotherapeut zal een op maat gemaakt revalidatieprogramma opstellen. Het doel van dit programma is om de kniefunctie te herstellen en de spierkracht te herwinnen. Een voorste kruisband revalidatie is teamwork. Door duidelijke communicatie en vragen te stellen, kun je samen met je fysiotherapeut werken aan het behalen van je revalidatiedoelen en terugkeren naar je normale (sport)activiteiten.

Denk hierbij aan de volgende punten:

4. stop met roken

Roken heeft een negatief effect op de gezondheid en op de wondgenezing na een voorste kruisband operatie. Als je rookt, stop dan tenminste twee weken voor de operatie en probeer dit vol te houden voor de eerste drie maanden na de operatie. Roken vertraagt de wondgenezing en verhoogt het risico op complicaties.

5. vraag om hulp

Zorg voor een ondersteunend netwerk van familie en vrienden om je te helpen in de eerste periode na de operatie. Maak afspraken voor de boodschappen, schoonmaken en vervoer naar de fysiotherapeut en/of ziekenhuis.

6. leren lopen met krukken

Een voorste kruisbandoperatie beperkt je mobiliteit.De eerste weken heb je hulp nodig bij eenvoudige taken en activiteiten. Traplopen zal in het begin ook niet eenvoudig zijn en daarom is het verstandig om na te denken over een comfortabele en toegankelijke slaapplaats. Eventueel een tijdelijk bed in de huiskamer is een optie, of ga tijdelijk bij iemand wonen die gelijkvloers woont. Traplopen is mogelijk, het zal alleen wat extra tijd en geduld vragen in het begin.

 

Oefen met je fysiotherapeut:

 • Lopen met krukken
 • Traplopen met krukken.
Loopscholing voorste kruisband oefening

7. leen, huur of koop hulpmiddelen

Begin ruim voor de operatie met het oriënteren op hulpmiddelen voor na de voorste kruisband operatie. De meeste hulpmiddelen kan je huren, maar vraag ook in je netwerk of mensen hulpmiddelen voor je te leen hebben. In het uiterst geval kan je het kopen (klik hier).

Hulpmiddelen overzicht:

 • Krukken
 • Rolstoel (optioneel)
 • Hometrainer
 • optioneel compex (spierstimulatie)
 • Koude kompressen/coolpacks

8. operatiedag (voorste kruisband opereratie)

Zorg dat je op de hoogte van de eet- en drink instructie van de dag voor de kruisband operatie.

9. gezonde voeding

Bereid maaltijden voor die u gemakkelijk kunt opwarmen. Het kan moeilijk zijn om te koken en eten na de operatie. Het is verder belangrijk om gezond te eten en eiwit rijk. Hoeveel gram eiwit je per dag nodig hebt kan je hier lezen.

10. algemene tips en punten van aandacht.

Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om te herstellen. Het kan enkele weken of maanden duren voordat u weer volledig hersteld bent.

 • Optimale operatiedatum gepland.
 • Werkafspraken gemaakt (ziektewet).
 • School en/of studie afspraken gemaakt.
 • Eventuele (belangrijke) events besproken.
 • Eventuele vakantie- reis plannen besproken met je arts/fysiotherapeut

Tot slot:

 • Afspraak gemaakt met de fysiotherapeut (kniespecialist) na de operatie.
 • Check je verzekering om niet verrast te worden met extra kosten.

Het is belangrijk om je arts en fysiotherapeut te raadplegen voordat je begint met het uitvoeren van de bovengenoemde stappen. Zij kunnen u specifieke aanbevelingen geven op basis van uw individuele situatie.

Je voorste kruisband operatie voorbereiden in 10 stappen, maar heb jij nog andere tips laat ze dan achter in de comments.

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwste updates.

Subscribe

* indicates required

Contact