Wel of geen kniebrace met skiën?

Na een voorste kruisband blessure en/of knieblessure is dit een van de meest voorkomende vragen voor de wintersport. Skiën is populair en voor veel mensen is het eropuit trekken tijdens de winter een must. Na een voorste kruisband reconstructie is het spannend om weer de ski’s onder te binden en een risicovolle sport en/of hobby uit te oefenen. Blijft nog de vraag: wanneer mag je weer skiën en heb je wel of geen kniebrace nodig? Het antwoord op de vraag of je een kniebrace nodig hebt is ‘nee’, maar waarom niet en waarom het soms toch wel handig is om een kniebrace te dragen lees je in deze blog.

Kniebrace en voorste kruisband blessure een goed idee?

Tijdens het afdalen van een berg heeft het lichaam, maar specifiek de knieën, grote krachten te verwerken. Dat het belangrijk is dat je jezelf goed voorbereid op de wintersport en dat het ook wel eens fout gaat heb je kunnen lezen in de blog “Van ski afdaling tot gescheurde voorste kruisband“. Wat opvalt bij skiën is dat de risicofactoren voor een knieletsel meestal ten gevolge zijn van een verkeerd uitgevoerde handeling. De skiër raakt uit balans en komt ten val. Doordat de ski’s niet uitgaan kan het lichaam de grote krachten op het been niet goed verwerken. Dit soort valpartijen resulteren vaak in een voorste kruisband letsel. Een kniebrace geeft extra steun aan de knie, maar de grote krachten door een valpartij kan een kniebrace meestal niet goed opvangen. Doet de kniebrace wel zijn werk, dan bestaat er een kans dat er schade ergens anders in de beweegketen ontstaat (spierscheur, botbreuk etc).

Waarom draag je wel of geen kniebrace met skiën?

Een kniebrace wordt gedragen als een knie instabiel is. Na een voorste kruisband reconstructie, mits goed gerevalideerd, is de stabiliteit van de knie hersteld. Een kniebrace is daarom eigenlijk niet meer nodig. Toch leidt de uitkomst van een operatie niet altijd tot het gewenste effect en blijft er sprake van rest-instabiliteit. Een kniebrace kan voor deze groep een oplossing bieden. Een andere reden bestaat eigenlijk niet, behalve voor preventie of mentale ondersteuning. Een argument kan zijn dat je zonder kniebrace niet durft te skiën, of dat je met een kniebrace zekerder en met meer vertrouwen op je ski’s staat.

Kniebrace met skien

Wat is de beste kniebrace voor skiën?

De beste kniebrace voor de wintersport met skiën en snowboarden zijn goed getrainde beenspieren. Elk jaar vertrekt er weer een groot aantal van mijn cliënten naar de wintersport. De meerderheid heeft een voorste kruisband reconstructie ondergaan en een aantal zijn conservatief (zonder operatie) gerevalideerd. Beide groepen hebben met elkaar gemeen dat ze (goed) getraind zijn. Na een lange knierevalidatie doen de meesten het rustig aan bij de eerste keer weer wintersporten. Een enkeling schaft toch een kniebrace aan voor een veilig gevoel, maar de meeste wintersporters staat bovenaan de berg zonder kniebrace. Tot nu toe is (in hoeverre ik op de hoogte ben) elk jaar iedereen weer veilig en zonder knieblessure huiswaarts gekeerd. Bewust zijn van goed trainen en voorbereiden op de wintersport is een belangrijk item in de voorste kruisband revalidatie.

Onze boodschap

Je hebt kunnen lezen In het blog ‘van afdaling tot gescheurde voorste kruisband’ dat de voornaamste knieletsels ontstaan door pure pech. Zodra je de ski’s onderbindt, is dit het risico wat je accepteert. Hoe ver moet je dan gaan met het aanschaffen en dragen van een kniebrace? Onze boodschap is als je kiest voor een kniebrace, dan zou je eigenlijk ook moeten kiezen voor een kniebrace aan de andere knie, maar draag ook elleboog en polsbeschermers en vergeet je helm en rugbeschermer niet, want je weet het maar nooit. Een blessure en/of letsel met de wintersport is pech en niet te voorzien. Een beter advies is om ruim van tevoren te beginnen met voorbereiden en trainen: versterk je beenspieren, werk aan je conditie, zorg voor goed materiaal en houd je aan de regels van de piste (meer tips). Dit zijn over het algemeen de ingrediënten voor een veilige wintersport.

Ben je toch na deze blog op zoek naar een kniebrace dan zijn deze aan te bevelen:

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwste updates.

Subscribe

* indicates required

Contact