Geld besparen na een voorste kruisband blessure: 7 tips
Een gescheurde voorste kruisband is om meerdere redenen een vervelende knieblessure. Je kan een lange tijd niet sporten, moet tijd vrijmaken om te revalideren en je hebt kosten. Bij kosten kan je onder andere denken aan zorgkosten die je maakt bij een bezoek aan het ziekenhuis en/of fysiotherapie. Toch is het mogelijk om geld te besparen. In dit blog geven we 7 tips om te besparen op de medische kosten na een voorste kruisband operatie. Wil je weten hoe duur een voorste kruisband operatie is dat kan je lezen in de blog: hoe duur is een voorste kruisband operatie en revalidatie.
Tips om geld te besparen
De meeste voorste kruisbandblessures ontstaan tijdens sportactiviteiten, met name bij teamsporten zoals voetbal, basketbal, handbal, hockey en rugby. Ook de wintersport staat bekend om het jaarlijks hoge aantal knieletsels. Daarnaast kunnen blessures aan de voorste kruisband ontstaan in/of rondom het huis door een ongeval (vallen met de fiets, trap of drempel). Al deze diverse situaties brengen ons bij tip 1.
Tip 1 ongevallen verzekering van de club
Heb jij je voorste kruisband gescheurd tijdens de training of wedstrijd, dan kan de ongevallenverzekering van de club uitkomst bieden. Niet elke club of bond heeft deze verzekering, maar meestal is dit wel het geval. Vanuit de ongevallen verzekering kunnen (een deel van) de kosten vergoed worden. Voor de skivakantie sluit je standaard een ongevallenverzekering af. Deze verzekering vergoed de kosten in het land van bestemming, maar lees de voorwaarden eens goed door. De mogelijkheid bestaat dat de verzekering ook een (groot) deel van de kosten in Nederland vergoed. Is er sprake van een ongeval waarbij de schuld bij de tegenpartij ligt, dan is het mogelijk om de gemaakte kosten bij hen te verhalen. De verzekering van de tegenpartij vergoed in dit geval de kosten.
Tip 2 behandelfrequentie naar beneden bijstellen
In het begin is de knie stijf met buigen en strekken. Er is veel zwelling in de knie aanwezig en de belastbaarheid van de knie is laag. Je ontkomt er niet aan om met een fysiotherapeut aan de slag te gaan. Je krijgt altijd oefeningen mee voor thuis en/of sportschool. Doe je netjes en gedisciplineerd de oefeningen, dan kan je in overleg met je fysiotherapeut bekijken of de behandel frequentie naar beneden bijgesteld kan worden. Een optie is om in plaats van 2 keer per week, de afspraken te verminderen naar 1 keer per week of om de week.
Tip 3 neem een sportschool abonnement
Zodra de kniefunctie hersteld is en het trainen steeds beter gaat, kan je overwegen om meer zelfstandig in de sportschool te trainen in aanloop naar de voorste kruisband operatie. Overleg met je fysiotherapeut of dit mogelijk is. Tip: sluit een tijdelijk abonnement af die bevroren kan worden de eerste weken na de operatie.
Tip 4 plan je voorste kruisband operatie
Een voorste kruisband operatie heeft niet altijd haast. Ben je in het kalenderjaar van je voorste kruisband blessure slecht verzekerd, dan is het een optie om de operatie richting het einde van het jaar te plannen (november, december of januari). Per 1 januari kan je een nieuwe zorgverzekering afsluiten met een aanvullend pakket voor fysiotherapie. Hierdoor kan je jezelf voor de eerste 20 behandelingen of een deel daarvan verzekeren. Ook is dit het moment om de hoogte van je eigen risico aan te passen mocht het nodig zijn. Alles over het eigen risico en aanvullende pakket kan je hier vinden en/of overleg met je fysiotherapeut of zorgverzekering.
Tip 5 zorgkosten indienen bij de belastingdienst
Zorgkosten kunnen in bepaalde gevallen bij de belastingdienst ingediend worden. Als u zorgkosten aftrekt, moet u rekening houden met de volgende voorwaarden:
- U mag zorgkosten niet aftrekken als die onder het verplicht en/of vrijwillig eigen risico vallen.
- U mag alleen noodzakelijke kosten aftrekken die u maakt in verband met ziekte of invaliditeit.
- U mag de kosten alleen aftrekken in het jaar waarin u die kosten betaalt.
- U mag alleen kosten aftrekken die u zelf betaalt of als u een lening aangaat om de kosten te betalen.
- Lees voor complete overzicht de voorwaarden op de belastingdienst.nl
Bron: belastingdienste
Tip 6 ga huren of lenen
Tijdens de voorste kruisband revalidatie heb je te maken met verschillende extra kosten waarvoor je jezelf niet kan verzekeren. Denk hierbij aan vervoerskosten, hulpmiddelen (krukken, rolstoel hometrainer) gewichten of andere trainingsmaterialen etc. Je zal versteld staan hoeveel je kan lenen bij mensen uit je omgeving. Huren van materialen is uiteraard ook mogelijk. Kijk hiervoor op de thuiszorg winkels online. Ook voor vervoer is het goed mogelijk om mensen uit je omgeving te benaderen. Het begint bij durf te vragen!
Tip 7 wel of niet een voorste kruisband operatie
Het is een kronkel in het Nederlands zorgsysteem, maar een conservatief traject (geen operatie) is geen chronische indicatie voor fysiotherapie. Terwijl het een ernstige knie blessure betreft. De kosten die je maakt voor de fysiotherapie behandelingen betaal je (gedeeltelijk) zelf afhankelijk van je aanvullende verzekering. Een voorste kruisband operatie is wel een chronische indicatie. Na de 21ste fysiotherapie behandeling wordt alle medisch noodzakelijke zorg uit het basispakket vergoed. Dit wordt soms als argument gebruikt om beter te kunnen herstellen van een kruisband blessure. Wij zijn van mening dat je niet moet laten leiden door de medische kosten, maar door de indicatiestelling en de toegevoegde waarde van een kruisband operatie op je dagelijkse (sport)activiteiten. Of het werkelijk goedkoper is kan je lezen in deze blog: hoe duur is een voorste kruisband operatie. Wat vind jij hiervan?
Samengevat:
Medische zorg is duur, maar er zijn altijd manieren om het enigszins betaalbaar te maken. Gelukkig is de zorg in Nederland goed geregeld en worden de meeste kosten gewoon vergoed. Heb jij nog tips om de kosten naar beneden te brengen, laat dan je tip of advies achter onder aan deze blog.