Zoek een kniespecialist: 12 tips
Na een gescheurde voorste kruisband, meniscus of andere sportgerelateerde knieklacht ga je op zoek naar een kniespecialist. Hoe vind je een kniespecialist en waar moet je op letten.
Heb je kniepijn of knieklachten dan wil je herstellen. Een aantal blessures en klachten gaan vanzelf weer over. Een paar tips en adviezen zijn meestal wel voldoende. Maar een knieletsel als bijvoorbeeld een gescheurde voorste kruisband vraagt gespecialiseerde aanpak. Het resultaat van je herstel (met of zonder operatie) hangt voor het groot deel af van de kwaliteit en invulling van je knierevalidatie. De vraag bij wie ga je revalideren is daarom net zo belangrijk als door wie jij je laat opereren. De begeleiding bij je herstel door een gespecialiseerde fysiotherapeut is essentieel. In deze blog krijg je meerdere tips om jouw kniespecialist / fysiotherapeut te vinden. Ook voor andere knieblessures kan je onze tips gebruiken. Lees de 12 tips om de beste kniespecialisten van Nederland te vinden, of zoek naar een voorste kruisband specialist klik hier.
Q&A
Start de Q&A en zoek naar een kniespecialist gespecialiseerd in de behandeling van de voorste kruisband.
Ben je op zoek naar een kniespecialist die bijvoorbeeld gespecialiseerd is in de behandeling van de voorste kruisband? Durf te vragen. Op basis van de antwoorden op ondestaande vragen kan je een redelijk tot goed beeld krijgen van de fysiotherapeut.
Hoeveel kruisbanden revalideer je per jaar?
Aantallen zeggen niet altijd alles, maar is een goede indicatie over iemand specialisme.
Wordt er in groepsverband of individueel getraind?
Kruisband revalidatie doe je niet alleen. Naast individuele training is groepstraining een belangrijk aanvulling.
Is er een geschikte ruimte om te trainen?
Een trainningsruimte moet voldoende ruimte bieden om vrij te kunnen bewegen en te trainen.
Hoe lang mag je trainen?
Een goede knierevalidatie laat zich niet beperken tot een 30 minuten fysiotherapie sessie.
Zijn er voldoende en geschikte trainingsmaterialen?
Behalve voldoende ruimte, zijn ook de aanwezige trainingsmaterialen essentieel voor je revalidatie.
Wordt de voorgang van de revalidatie beoordeeld met tussentijdse meting?
Een goede revalidatie kenmerkt zich door tussentijdse testen die de progressie van je herstel beoordelen.
Wordt de revalidatie afgesloten met performance testen?
Performance testen geven een indicatie of sporthervatting mogelijk is.
Is er buiten- of veldtraining?
Buiten- en veldtrainingen zijn een essentieel onderdeel van je revalidatie mocht je uiteindelijk weer willen sporten.
Hoe groot is het knieteam (bij ziekte, vakantie moet jij door kunnen)
Jij wil onder alle omstandigheden je revalidatie kunnen voortzetten
Met welke klinieken en orthopedisch chirurgen wordt samengewerkt?
Het is fijn en belangrijk als je fysiotherapeut korte lijnen onderhoudt met je orthopedisch chirurg.
Is jouw agenda af te stemmen op die van je fysiotherapeut?
Een logische vraag, maar als de agenda’s niet overeen komen wordt revalideren lastig.
Kan je elkaar motiveren
Het is essentieel om een goede vertrouwensband te hebben met je fysiotherapeut. Je fysiotherapeut is je coach je voldoende moet motiveren om hard te trainen.
Een paar praktische tips:
- Reistijd: is de reisafstand haalbaar (2-3 keer per week)
- Openingstijden: kan je school-, studie- en/of werktijden combineren met de fysio afspraken.
- Klik: Heb je een goede klik en vertrouwen in je therapeut.
Q&A uitgebreid:
Zoek een kniespecialist: de 12 tips
1: Hoeveel voorste kruisbanden revalideer je per jaar?
Er zijn meerdere revalidatieprotocollen te vinden hoe een voorste kruisband revalidatie eruit zou moeten zien. Echter iedereen die revalideert na een kruisband operatie zal merken dat zijn herstel anders loopt dan in het boekje. De biologie van herstel is bij iedereen ongeveer wel gelijk, maar het soort operatie, uitgebreidheid van de operatie, de omgevingsfactoren, motivatie en discipline verschillen. Het is een pré om een fysiotherapeut te hebben die hierop kan inspelen. Zijn bepaalde pijntjes normaal? Wanneer moet de zwelling afnemen? Hoe hard kan en mag je trainen? Kan de revalidatie volgens bepaalde criteria worden opgebouwd om naar de volgende fase te gaan? Dit zijn continu vragen die gesteld worden. Een fysiotherapeut met voldoende ervaring kan je hier goed in begeleiden. Ga dus na of jouw fysiotherapeut regelmatig kruisband revalidatie begeleid.
2: Wordt er in groepsverband of individueel getraind?
Het is fijn om met andere mensen op te trekken die in dezelfde situatie zitten, ervaringen te delen en elkaar te motiveren tijdens de revalidatie. Daarbij kan je in groepen ook andere oefeningen doen dan wanneer je alleen traint. Daarnaast is het prettig om jezelf te spiegelen aan anderen of ze ook bepaalde klikjes en/of pijn hebben. Verder geeft het perspectief om mensen in een volgende fase te zien trainen en te horen dat bepaalde klachten vanzelf overgaan. Lotgenoten contact is stimulerend voor je knierevalidatie.
3: Is er een geschikte ruimte om te trainen?
4: Hoe lang mag je trainen?
Een fysiotherapie afspraak is altijd maar 25-30 min. Bij de fysiotherapiepraktijken gespecialiseerd in de knierevalidatie is het echter vaak mogelijk langer dan één uur te trainen. Voor een goede trainingsprikkel is dit essentieel.
5: Zijn er voldoende en geschikte trainingsmaterialen?
Voorste kruisband revalidatie bestaat niet alleen uit klassieke krachttraining met apparaten en zware gewichten. Je wilt gevarieerd kunnen trainen met losse gewichten, waterzakken, vrije ruimte, attributen voor stabiliteit en reactievermogen en eventueel andere innovatieve middelen.
6: Wordt de voortgang van de revalidatie beoordeeld met tussentijdse metingen?
Een voorste kruisband revalidatie bestaat uit meerdere fases die gekoppeld zijn aan criteria. Om je einddoel te behalen is het van belang om tussentijds de fases en criteria te beoordelen. Door middel van testen en trainingsdoelen kan gericht getraind worden. Daarnaast kunnen de resultaten van een tussenevaluatie extra motiveren of een bevestiging zijn van hoe de revalidatie verloopt. Het geeft ook een mooi overzicht van de zwaktes waaraan nog extra gewerkt moet worden.
7: Wordt de revalidatie afgesloten met performance testen?
De meeste kruisband revalidaties hebben als einddoel weer sporten. Performance testen geven een indicatie over de functie van je knie, kwaliteit van bewegen en algemene conditie. Bedenk dat de sporten die je weer gaat doen zoals bijvoorbeeld een teamsport enorme beweeg snelheden van je vragen. De performance testen geven een indruk over hoe je beweegt en of je toe bent aan de volgende stap in je revalidatie.
8: Is er buiten- of veldtraining?
De stap van fysiotherapiepraktijk naar sportveld is erg groot. Alleen krachttraining is onvoldoende om je voor te bereiden op andere sporten. Er zitten nog meerdere trainingsfases tussen. Middels buitentraining en veldtraining kan je van eenvoudig naar complexe trainingsvormen opbouwen. Het is belangrijk om vertrouwen te krijgen in jezelf en en in je knie tijdens sportspecifieke situaties.
9: Hoe groot is het knieteam (bij ziekte, vakantie moet jij door kunnen)
Een goede therapeut is belangrijk maar goede vervanging ook. Je behandelend therapeut zal niet altijd beschikbaar zijn of kan tijdelijk wegvallen door vakantie of ziekte. Jij moet dan wel door kunnen met je revalidatie.
10: Met welke klinieken en orthopedisch chirurgen wordt samengewerkt?
Het is een fijne gedachten dat je fysiotherapeut laagdrempelig kan overleggen met je orthopedisch chirurg.
11: Is jouw agenda af te stemmen op die van je fysiotherapeut?
Voorste kruisband revalidatie is een intensief proces waarbij je een paar keer per week bij de fysiotherapeut bent om te revalideren. Het kan een uitdaging zijn om dit in je leven in te passen (werk, kinderen, studie, etc). Check de openingstijden van de praktijk en de beschikbaarheid van je fysiotherapeut.
12: Kan je elkaar motiveren?
Het is essentieel om een goede vertrouwensband te hebben met je fysiotherapeut. Je fysiotherapeut is je coach je voldoende moet motiveren om hard te trainen.
Tot slot:
Voor een goede optimale revalidatie is ruimte, materialen en toegang tot veldtraining/buitentraining essentieel. Maar het is ook belangrijk dat je een goed medisch team om je heen verzamelt om alles uit je revalidatie te halen. Op The KneeClub staat een overzicht van de beste kniespecialisten van Nederland klik hier. Hoe goed alles ook geregeld is, uiteindelijk ben jezelf verantwoordelijk voor het succes van je revalidatie. Heb je, naast de hierboven genoemde de 12 tips om een voorste kruisband specialist te vinden, zelf nog tips deel ze dan hieronder.
The KneeClub
(nb deze lijst kan je ook gebruiken om een kniespecialist te vinden)
Meer info
YouTube kanaal klik hier
Podcast klik hier