Voorste kruisband reconstructie: donorpees

[lwp_divi_breadcrumbs _builder_version=”4.22.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/lwp_divi_breadcrumbs]

Er zijn vier verschillende pezen waaruit een orthopedisch chirurg kan kiezen om de stabiliteit van de knie te herstellen tijdens een voorste kruisband operatie. De vier pezen zijn: quadricepspees, patellapees, hamstringpees en donorpees. Deze blog gaat over de donorpees. We bespreken wat een donorpees is en wat de voor- en nadelen zijn van deze pees. 

Alles over de donorpees als voorste kruisband

Jaarlijks ondergaan in Nederland ongeveer negenduizend mensen een voorste kruisband reconstructie. Voor het maken van een nieuwe kruisband wordt een pees gebruikt die als kruisband gaat functioneren. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. De pees die gebruikt wordt om een kruisband van te maken wordt in medisch jargon een “graft” genoemd. Van welke pees wordt jouw voorste kruisband gemaakt is nuttig om te weten. In deze blog lees je op basis van welke factoren de orthopedisch chirurg jouw graft kiest en wat de verschillen tussen de grafts zijn.

Michael de Levie en Wybren van der Wal orthopedisch chirurg bij ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede.

Wat is een voorste kruisband?

The ACL is a Dynamic structure, rich in neurovascular supply and comprised of distinct bundles, which function synergistically to facilitate normal knee kinematics in concert with bony morphology. Characterized by individual uniqueness, the ACL is inherently subject to both anatomic and morphological variations as well as physiologic aging.

– Freddie Fu –

voorste kruisband-anatomie

Wat is een donorpees

De donorpees is biologisch materiaal afkomstig van een overleden persoon. Meestal wordt de achilles- of hamstringpees gebruikt. Voor het afstoten van de pees hoef je niet bang te zijn. De pees is zo bewerkt dat dit niet gebeurt.

Voordeel donorpees

Het grote voordeel van het gebruik van een donorpees is dat de spieren rondom de knie intact blijven. Hierdoor heb je minder pijn en spierverlies. Het herstel gaat in het begin vaak sneller. De voornaamste nadelen zijn dat een donorpees erg duur is en beperkt beschikbaar. Daarnaast is het niet duidelijk van wie de pees komt en wat de achtergrond van die persoon is. De kwaliteit van de pezen verschilt tussen mensen en is mede afhankelijk van de leeftijd, leefstijl (roken bijvoorbeeld) en sport achtergrond. Het belangrijkste nadeel van het gebruiken van een donorpees is een relatief iets grotere kans om opnieuw te scheuren, in vergelijking met het gebruik van een eigen pees.

Voordelen van donorpees zijn:
  1. Geen risico’s bij het winnen van de graft.
  2. Minder pijn na de operatie
  3. sneller herstel van de spierfunctie
  4. minder littekens
Nadelen zijn:
  1. De kwaliteit van de pees is minder voorspelbaar
  2. Duur alternatief
  3. Beperkte beschikbaarheid
  4. Grotere re-ruptuur kans
donorpees voorste kruisband

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwste updates.

Subscribe

* indicates required

Contact