Risico op kruisbandblessures bij vrouwelijke voetballers: WK 2023
Written by Michael de Levie
Vrouwen hebben een hoger risico op het scheuren van de voorste kruisband (ACL) dan mannen tijdens het voetballen. Ook bij meisjes is een enorme toename in de leeftijd 13 tot 15 jaar te zien als het gaat om voorstekruisbandblessures. Tijdens het WK vrouwenvoetbal 2023 ontbreken er topvoetbalsters door kruisbandblessures. Maar hoe zit dat precies en kunnen we het scheuren van de kruisband voorkomen?
Vrouwen scheuren 5x vaker hun voorste kruisband dan mannen.
Kruisband blessures bij topvoetbalsters 2023
Tijdens het WK vrouwenvoetbal van 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland zullen er een aantal topvoetbalsters ontbreken vanwege kruisbandblessures (ACL).
Bekende voetbalsters zijn:
– Marie-Antoinette Katoto en Delphine Cascarino van het Franse vrouwenelftal
– Catarina Macario van het Amerikaans vrouwenelftal
– Alexia Putellas van het Spaans vrouwenelftal
– Jackie Groenen en Vivianne Miedema van het Nederlands vrouwenelftal
– Beth Mead, Fran Kirby en Leah Williamson van het Engels vrouwenelftal
– Janine Beckie van het Canadese vrouwenelftal
In bijna alle gevallen gaat het om een scheur van de voorste kruisband (ACL).
Waarom scheuren vrouwen/meisjes vaker de voorste kruisband dan mannen?
Historisch gezien hebben trainingsprogramma’s voor voetbal zich meer gericht op mannen terwijl er hormonale en anatomische verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Bij vrouwen is de hoek tussen de heup en de knie over het algemeen groter en is de knie meer naar binnen gedraaid in vergelijking met mannen. Dit kan resulteren in een verhoogde druk op pezen en spieren rondom de knie. Daarnaast kunnen hormonale factoren een rol spelen, waarbij oestrogeen tijdelijk de banden in het hele lichaam verzwakt. Een andere factor is de verhouding tussen de quadriceps en de hamstrings, die essentieel zijn voor het stabiliseren van de knie. Trainingen zijn niet of onvoldoende aangepast op vrouwen/meisjes waardoor vrouwelijke voetballers een verhoogt risico op kruisbandblessures hebben.
Hoe kun je de kans op een voorstekruisbandblessure bij voetbalsters verkleinen?
Pas de laatste jaren is er meer aandacht gekomen training en blessurepreventie voor vrouwelijke voetballers. Er wordt meer geld geïnvesteerd in de sport waardoor trainingsfaciliteiten verbeteren. Toch blijven er in verschillende sporten grote verschillen bestaan. De kans op voorstekruisbandblessure kun je verkleinen door onder andere het uitvoeren van specifieke kracht- en stabiliteitsoefeningen voor de benen en knieën, het ontwikkelen van een goede techniek en het trainen van complexe onverwachte bewegingen (schijnbewegingen). Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende rust neemt tussen trainingen en wedstrijden door neemt en goed naar je lichaam luistert. Ervaar je klachten aan je knie? Ga langs een fysio en zorg dat je je knie aansterkt. Het is ontzettend belangrijk dat trainers, ouders en spelers zich bewust zijn van de risico’s en samenwerken om eenveilige en gezonde omgeving te creëren.
Kun je weer voetballen na het scheuren van een voorste kruisband?
Op dit moment heeft een derde tot een kwart van de profvoetbalsters een geschiedenis van voorstekruisbandletsel. Het is dus mogelijk om weer te voetballen na het scheuren van je voorste kruisband, ook als amateurvoetbalster. Als je eenmaal een kruisbandblessure hebt dan lig je er na de operatie al snel 9 tot 12 maanden uit (of langer). Wanneer je weer kan sporten hangt onder andere af van testen en metingen. Herstellen van een kruisbandblessure is fysiek en mentaal zwaar. Een goede fysio en ondersteuning van de juiste zorgprofessionals is dan ook ontzettend belangrijk. Een operatie is niet altijd nodig en hangt af van verschillende factoren. Je leest er in de blog ‘Argumenten voor (g)een voorste kruisband operatie’ meer over.
Kniespecialisten bij jou in de buurt
De kniespecialisten bij The KneeClub zijn gespecialiseerd in de behandeling van diverse knieklachten en constant in gesprek met andere zorgprofessionals om zo de beste hulp aan te bieden. Dus mocht jij iemand nodig hebben die gespecialiseerd is in de behandeling van je voorste kruisband blessure? Vind hier dan een kniespecialist bij jou in de buurt of lees het ervaringsverhaal van Michelle (ENG) over haar revalidatie na haar kruisbandblessure. Heb je vragen? Laat dan vooral een reactie onder deze blog achter of neem (kosteloos) contact met ons op. We helpen je graag verder.
Wil je meer lezen over kruisbandblessures bij topvoetbalsters? Lees de NOS Sport serie (3 verhalen) over dit onderwerp hier.
Written by Michael de Levie
Related Articles
Related
Tips om een kniespecialist (fysio) te vinden
Het resultaat van een knieoperatie (voorste kruisband reconstructie) valt of staat met een goede revalidatie. Verschillende factoren beïnvloeden de revalidatie, waaronder ziekte, reizen en andere verplichtingen. Ook de fysiotherapeut speelt een belangrijke rol in het...
Wat is een ALL reconstructie of Lemaire plastiek (LET)?
Doe jij een risicovolle sport (voetbal, basketbal, etc), dan krijg je naast een voorste kruisband reconstructie waarschijnlijk ook een extra versteviging aan de buitenzijde van de knie (ALL). Op de verwijzing voor je fysiotherapeut of in het operatieverslag zullen...
Waarom duurt de voorste kruisband revalidatie zo lang?
Waarom duurt de voorste kruisband revalidatie zo lang?Een voorste kruisband revalidatie duurt gemiddeld 9 tot 12 maanden en soms langer. Na de revalidatie verwacht meer dan 90 procent van de amateursporters zonder restricties terug te keren op het oude sportniveau....