De toekomst van de voorste kruisband hechting

Benieuwd naar de toekomst van de voorste kruisband hechting? Hieronder geeft Roy Hoogeslag zijn visie en mening over de ontwikkeling van de voorste kruisband hechting.

Hoe zie jij de toekomst van de  voorste kruisband hechting?

Bij de herintroductie van het hechten van de voorste kruisbandwerd deze nieuwe techniek door meerdere klinieken en orthopedisch chirurgen met open armen ontvangen. In theorie leek deze techniek veelbelovend. In de praktijk werd, zoals zo vaak bij nieuwe operatietechnieken, de operatie te vaak zonder goede indicatie uitgevoerd, en werd er onvoldoende data bijgehouden over de heroperaties en de resultaten. Er ontstond een tegengeluid. Zo zou de bijvoorbeeld het Ligamys-implantaat te groot, het aantal recidieven van voorste kruisband hechtingen te hoog en revisie van de kruisband lastig zijn. Vanuit de Nederlandse Vereniging Orthopedie (NOV) werd besloten dat het hechten van de voorste kruisbandalleen in studieverband voortgezet mocht worden. 

Uit mijn studie dat blijkt de voorste kruisband hechting werkt en tot dezelfde resultaten lijkt te leiden als een voorste kruisband reconstructie. De onderzochte populatie was echter relatief klein. Op dit moment doen wij mee aan een veel grotere studie met meerdere grote Nederlandse centra’s onder leiding van dr. J v.d. List en D. Vermeijden, vanuit het AMC. Ik heb hoge verwachtingen van deze studie en vermoed dat de voorste kruisband hechting een blijvertje zal zijn, bij een select deel van de patiënten.  

 

Welke hordes zouden hierbij genomen moeten worden?

Hordes heeft een negatieve klank, maar om een nieuwe techniek te introduceren als een volwaardige behandeltechniek is onderzoek nodig. Het doen van onderzoek vind ik hartstikke leuk, want daaruit kan blijken dat de kruisband hechting een mainstream onderdeel kan worden in het behandelalgoritme van de gescheurde voorste kruisband. Voordat het zover is moet onderzocht worden hoe de resultaten zijn in combinatie met andere technieken. Bijvoorbeeld de anterolaterale hoek reconstructie (blog: ALL) die tegenwoordig de uitkomsten van een operatie voor een gescheurde voorste kruisband positief beïnvloeden. Daarbij moet ook onderzocht worden voor wie deze hechttechniek geschikt is en wanneer deze techniek het best toegepast kan worden. Daarbij zullen artsen getraind moeten worden in de operatietechniek. 

Wat is er nog nodig om de voorste kruisband hechting als volwaardig behandeltechniek in te zetten bij voorste kruisband letsel?

Hierboven heb je kunnen lezen dat het hechten van de voorste kruisband interessante voordelen met zich meebrengt ten opzichte van de kruisband reconstructie. Ook hebben we aangetoond dat het hechten van de voorste kruisband werkt. Deze techniek zal nooit de voorste kruisband reconstructie kunnen vervangen, maar beide technieken zullen naast elkaar kunnen bestaan en behoren tot de toolkit van de orthopedisch chirurg. Voordat de voorste kruisband hechting als nieuwe behandeling wordt geaccepteerd moet er nog meer onderzoek gedaan worden. Wie weet kunnen we een vervolg geven aan deze blog over enkele jaren en zal er meer duidelijk zijn hoe deze techniek past bij de behandeling van de voorste kruisband blessure.

Roy Hoogeslag

Roy Hoogeslag

Roy Hoogeslag is orthopedisch chirurg en is gespecialiseerd in de behandeling van ligamentair bandletsel (voorste kruisband in het bijzonder). Hij is werkzaam bij het Orthopedisch Centrum Oost Nederland (OCON orthopedische kliniek) in Hengelo. 

Roy is gepromoveerd op het onderwerp hechten van de voorste kruisband. Wil je meer weten over het hechten van de voorste kruisband klik hier, of meer weten over de voor en nadelen klik dan hier. Podcast over de voorste kruisband hechting luister je hier.

Meer over Roy Hoogeslag klik hier.

Contact