Voor- en nadelen van voorste kruisband hechten

Het hechten van de voorste kruisband is een orthopedische ingreep die in Nederland alleen in studieverband mag worden uitgevoerd. In deze blog lees je de voor- en nadelen van voorste kruisband hechten. 

Voordelen

Minder invasief:

Het hechten van de voorste kruisband is minder invasief dan de voorste kruisband reconstructie. Er hoeft geen pees gewonnen te worden om een kruisband van te maken. Dit resulteert in minder pijn en bewegingsbeperking in het begin van de knierevalidatie.

Behoud van de specifieke kruisband anatomie: 

Bij het hechten van de voorste kruisband blijft de kruisband behouden en daarmee ook de anatomie en specifieke eigenschappen van de voorste kruisband intact.

Behoud van de specifieke kruisband anatomie: 

Bij het hechten van de voorste kruisband blijft de kruisband behouden en daarmee ook de anatomie en specifieke eigenschappen van de voorste kruisband intact.

Mogelijk verminderde kans op knieartrose:

Vooropgesteld neemt de kans op vroegtijdig ontwikkelen van knieartrose toe bij iedereen die een voorste kruisband blessure heeft doorgemaakt. Dus ook na een voorste kruisband hechting is de kans op vroegtijdige artrose vergroot. Vooralsnog is het alleen in diermodel studies aangetoond dat de ontwikkeling van knieartrose na een voorste kruisband hechting trager verloopt. Welk effect dit heeft bij mensen, moet nog onderzocht worden.

Kortere hersteltijd: 

Omdat het hechten van de voorste kruisband minder invasief is dan de gebruikelijke voorste kruisband reconstructie kan het leiden tot een kortere hersteltijd en een snellere terugkeer naar activiteiten. Voor sporthervatting is de revalidatieduur gelijk.

Spieren blijven behouden

Bij een voorste kruisband reconstructie moet een pees worden geoogst. Bij een voorste kruisband hechting is dat niet nodig. De spiergroepen blijven intact.

Revisie is mogelijk

Bij het falen van een voorste kruisband hechting kan altijd nog worden overgegaan tot een voorste kruisband reconstructie. 

Minder pijn

Geen (pijn)klachten op de plek waar normaal gesproken de pees voor een reconstructie moet worden geoogst.

Ligamys

Nadelen

 

Niet elke gescheurde kruisband kan gehecht worden:

Een kruisband hechting kan alleen worden uitgevoerd bij een voorste kruisband scheur met bepaalde kenmerken, zoals een locatie hoog tegen bovenbeenbot. Helaas geeft een MRI-scan hier onvoldoende zekerheid in en kan pas bij de kijkoperatie definitief worden besloten of de kruisband gehecht kan worden.

De onderzoekspopulatie is relatief klein:

In vergelijkende studies is er geen verschil gevonden in het aantal re-rupturen ten opzichte van een voorste kruisband reconstructie. Enige kanttekening is, dat de onderzoekspopulaties klein zijn in de studies. Er is meer onderzoek met een grotere onderzoeksgroep nodig om betere uitspraken te doen. (Hoogeslag, Glasbrenner/Kosters RCT 5yr en Murray RCT 2yr)   

Onvoldoende genezing:

Ondanks een  goed uitgevoerde operatie bestaat de kans dat de kruisband stompen niet met elkaar hechten. Er blijft sprake van een voorste kruisband insufficiëntie en bijhorende knie instabiliteit.

Conservatief of opereren:

Een voorste kruisband hechting moet binnen 3 tot 4 weken worden uitgevoerd. Contact en teamsporters komen doorgaans in aanmerking voor een kruisband operatie. Snel opereren met een kruisband hechting is hierbij een positieve bijkomstigheid. Er bestaat echter ook een groep patiënten die goed geholpen zijn met een conservatief traject, een groep die geen operatie nodig heeft. Het is vooraf niet te voorspellen bij wie een conservatief traject wel of niet goed zal uitpakken. Een voorste kruisband operatie binnen een maand komt voor hen te snel en binnen die tijd kan onvoldoende geëvalueerd worden of een conservatief traject succesvol is.

Meer onderzoek is nodig:

De onderzoekspopulatie was in de studies klein. Hierdoor zijn de resultaten interessant en veelbelovend, maar helaas nog niet alles zeggend. Meer onderzoek is nodig om de voorste kruisband hechting te omarmen als een volwaardige behandeling.

Link:

Podcast met dr. Roy Hoogeslag over het hechten van de voorste kruisband. Klik hier (NL).

Blog hechten van een gescheurde voorste kruisband: een goed idee? klik hier.

De toekomst van de voorste kruisband hechting. klik hier

Wil je meer weten de studie naar het hechten van de voorste kruisband klik hier

Contact

preloader