Slotklachten na voorste kruisband operatie

Slotklachten na een voorste kruisband operatie

Zit je in de beginfase van je herstel na een voorste kruisbandoperatie en zit je knie wel eens vast of op slot? Maak je je daarover zorgen? In deze blogreeks bespreken we de meest voorkomende vragen na een operatie aan de voorste kruisband. Vandaag staan centraal: slotklachten, het blokkeren of vastzitten van de knie in de eerste periode na de voorste kruisbandoperatie. Je krijgt antwoord op de vraag: wat zijn slotklachten, hoe ontstaan ze en waarom ontstaan slotklachten. Maar de twee belangrijkste vragen zijn uiteraard: is het schadelijk en wat kun je doen aan slotklachten? Lees de 5 tips in deze blog.

Mijn knie zit vast wat nu?

Wat zijn slotklachten na een voorste kruisband operatie?

Slotklachten verwijzen naar het gevoel van blokkering of ‘vastzitten’ van de knie tijdens beweging. Het lijkt alsof de knie niet soepel beweegt en blokkeert tijdens het lopen en bij het uitvoeren van knieoefeningen. Deze slotklachten veroorzaken een gevoel van ongemak, pijn en onzekerheid tijdens het bewegen. Ze komen vaak voor bij revalidaties van de voorste kruisband.

Hoe ontstaan slotklachten na een voorste kruisband operatie?

Het gevolg van een voorste kruisbandoperatie is een pijnlijke en gezwollen knie. De knie wordt meestal ook stijver, evenals de beweeglijkheid van de knieschijf. Na enkele weken neemt de zwelling geleidelijk af in de knie, evenals de omvang en kracht van de bovenbeenspieren (quadriceps). Een knie die vastzit, is met name een kenmerk van een verstoorde aansturing en kracht van de bovenbeenspieren. Eventuele stijfheid in de beweeglijkheid van de knieschijf versterkt dit beeld. Het maakt je onzeker tijdens het lopen omdat het gevoel dat de knie elk moment kan blokkeren of op slot kan schieten ervoor zorgt dat je je been liever gestrekt houdt. Ook het uitvoeren van knieoefeningen is ongemakkelijk. Het is belangrijk om samen met je fysiotherapeut te onderzoeken waardoor dit komt en wat eraan gedaan kan worden.

Waarom zit de knie vast na een voorste kruisband operatie?

Aan de voorkant van de knie zit de knieschijf. Deze glijdt over het dijbeenbot bij buigen en strekken. Vanaf ongeveer 30 graden buiging wordt de knieschijf gestuurd door de vorm van het dijbeenbot. In de volledige strekking wordt de knieschijf aangestuurd door spieren. In de eerste weken drijft de knieschijf als een dobber op het vocht in de knie, maar nu de zwelling afneemt, maakt de knieschijf weer contact met het onderliggende bot (dijbeen). Door de verminderde omvang en verstoorde aansturing van de quadriceps is de controle over de knieschijf in de strekking verminderd. Vanuit de volledige strekking naar de buiging (rond de 30 graden) heeft de knieschijf moeite om in het gootje te komen, wat vergelijkbaar is met een trein die niet goed op de rails zit. Hierdoor blokkeert de knie en voelt het alsof de knie vast of op slot zit.

slotklachten vastzitten van de knie

Zijn slotklachten en/of vastzitten van de knie schadelijk?

Slotklachten, zoals het blokkeren of vastzitten van een knie, zoals vaak beschreven door mensen in revalidatie, zijn niet schadelijk. Ze zijn ook niet ernstig, maar wel irritant. Bij lopen en het doen van oefeningen wordt het buigen en strekken bemoeilijkt. Als gevolg hiervan zie je dat revalidanten met gestrekt been gaan lopen en squaten niet lukt omdat de knie vast zit. De revalidatie van de voorste kruisband kan hierdoor enigszins verstoord raken, maar er is niets beschadigd en er zal niets beschadigd raken.

Wat kan je doen als je niet vast zit? 

Een knie die vastzit, kan weer loskomen door de knie te strekken. Dit is een handige techniek, maar lost het probleem niet op. Een korte termijn oplossing is er niet. Toch gaat het vaak, mits goed behandeld, na enkele weken (soms maanden) weer over. De oorzaak van het probleem is meestal spierzwakte en verminderde controle van de bovenbeenspieren. De oplossing voor de langere termijn is dus het trainen van de spieren. Toch kan het frustrerend zijn en je onzeker maken of het inderdaad wel overgaat. De gedachte dat er mogelijk iets anders aan de hand is, kan ook door je hoofd spoken. Zoals eerder gezegd, komt het veel voor, dus bespreek het eens met andere revalidanten en ontdek hoe zij het hebben ervaren. Je zult horen dat het na verloop van tijd overgaat. Het gaat echter niet vanzelf over, en onderstaande tips kunnen helpen.

 6 Tips om van je slotklachten af te komen:

  1. Train regelmatig
  2. Richt je op het versterken van de quadriceps
  3. Train pijnvrij
  4. Zorg voor goede knieschijf mobiliteit
  5. Geduld
  6. Vertrouw het proces

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwste updates.

Subscribe

* indicates required

Contact

preloader