Zorgeloos en fit op wintersport na een knieblessure

[lwp_divi_breadcrumbs _builder_version=”4.22.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/lwp_divi_breadcrumbs]
Michael de Levie fysio en kniespecialist

Written by Michael de Levie

november 3, 2023

De knie- en voorste kruisbandblessures zijn knieblessures met een seizoensgebonden karakter. Na de zomer- en winterstop en aan het einde van het sportseizoen, komen deze blessures vaker voor. Een vergelijkbare trend is te zien tijdens de winter, wanneer wintersporters massaal richting de sneeuw vertrekken. In deze periode is een piek waarneembaar in het aantal knie- en voorste kruisbandblessures op de piste. Hiervoor zijn verschillende oorzaken, maar onvoldoende voorbereiding en fitheid lijken belangrijke factoren. In dit blog gaan we uitgebreid in op het belang van trainen en het doen van knie oefeningen voor de skivakantie, zodat jij zorgeloos en fit kunt genieten van de wintersport.

Zorgeloos en fit wintersporten

Waarom is trainen voor de ski- en wintersport belangrijk?

De meeste wintersporters gaan slechts één of twee keer per jaar op skivakantie. Maar zelfs als je van jongs af aan skiet, betekent dit niet automatisch dat je getraind en fit bent. Evenals voetballers die wekelijks trainen om fit te blijven en hun techniek te verbeteren, zouden wintersporters hetzelfde moeten doen. Voor de wintersporters geldt dat specifieke spieren en technieken moeten worden getraind en onderhouden om soepel van de berg te kunnen glijden.

Wintersport is topsport

Ga je dit jaar weer op wintersport, denk dan eens na over de hoeveelheid uur je wekelijks sport in vergelijking met het aantal uur dat je straks op de piste staat. De kans is groot dat je tijdens de wintersport 300 tot 600 procent meer per dag sport dan je normaal gewend bent (1 uur sporten versus 3-6 uur skiën). De grote omvang (uren bewegen per dag) skiën gedurende de wintersport staat niet in verhouding met wat je normaal gesproken gewend bent. De wintersport is (relatief) topsport voor het lichaam. Het is daarom belangrijk om je specifiek voor te bereiden met training en knie oefeningen om fit op de piste te verschijnen.

Wat gaat er fout tijdens het skiën?

Veel knie- en voorste kruisbandblessures ontstaan in de eerste of laatste dagen van de wintersport. Een verklaring hiervoor is dat de techniek en routine van een jaar niet skiën een beetje roestig is. Hierdoor loop je het risico om fouten te maken en neemt de kans op een knie en/of voorste kruisband blessure toe. Voor degenen die aan het einde van de skivakantie een knieblessure oplopen is vermoeidheid een belangrijke factor. Op zoek naar knie oefeningen klik hier.

wintersport knie oefeningen
Wintersport knie oefenigen fit

Voorbereiden en fit op wintersport

Nu je begrijpt dat ski- en wintersport vergelijkbaar is met topsport voor het lichaam, is het belangrijk om je specifiek voor te bereiden met trainen en knie oefeningen. Zorg ervoor dat je fit op wintersport gaat.

3 tips om fit op skivakantie en wintersport te gaan:

Tip 1: Bezoek voorafgaand aan je vakantie een aantal keer een borstelbaan of indoor skilocatie om aan je techniek te werken.

Tip 2: Verbeter je algemene conditie met extra cardiotraining, zoals fietsen, hardlopen, zwemmen, en andere activiteiten.

Tip 3: Doe gerichte knie oefeningen voor de spieren die veel belast worden tijdens het skiën.

Wel of geen kniebrace dragen tijdens het skiën? Meer informatie klik hier.

Kniepijnvij en The KneeClub

Om zorgeloos en fit op wintersport te gaan slaan The KneeClub en Kniepijvrij de handen ineen en hebben een trainingsprogramma ontwikkeld. Het programma bestaat uit knie oefeningen, mentale voorbereiding en is geschikt voor beginners en gevorderden. Gericht en optimaal training vermindert het risico op knie en voorste kruisband blessures.

Wil je meer weten? Klik hier voor meer informatie over het trainingsprogramma.

 

Dit blog word aangevuld: behalve voorbereiden en trainen zijn er meer factoren die een rol spelen, maar die zullen in een ander blog besproken worden.

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwste updates.

Subscribe

* indicates required

Contact

preloader