Hoe duur is een voorste kruisband operatie en revalidatie

Michael de Levie fysio en kniespecialist

Written by Michael de Levie

juli 29, 2023

Een gescheurde voorste kruisband betekent zorgkosten. Hierbij kan je denken aan de fysiotherapie, of een consult met de orthopedisch chirurg, maar denk ook aan de aanvullende onderzoeken (Röntgenfoto of Mri-scan) en natuurlijk de voorste kruisband operatie. Daar bovenop komen ook nog meerdere verborgen kosten. De medische zorg is duur en mede afhankelijk van het soort verzekering. In dit blog schetsen we het kostenplaatje om rekening mee te houden.

Hoe duur is een voorste kruisband operatie?

Een gescheurde voorste kruisband is een vervelende knieblessure waar je niet om hebt gevraagd. De gevolgen van deze blessure zijn dat je een periode niet kan sporten, een verminderde maatschappelijke participatie en hoge zorgkosten. Deze kosten komen allemaal bovenop de normale uitgaven. Je zal er achter komen dat, ook in Nederland, een voorste kruisband blessure best duur is.

Hoe duur is een voorste kruisband blessure

Hoe duur een voorste kruisband blessure is kan je lezen in onderstaande overzicht. Het is een inschatting en de werkelijke kosten zullen per instelling en persoon verschillen.

 • Onderzoek en behandeling bij een orthopedisch chirurg €575.00 (eigen risico)
 • Controle consult €150.00 (eigen risico)
 • Voorste kruisband operatie vanaf €2500.00 (eigen risico)
 • Medicatie €33.00 (eigen risico)
 • Röntgen foto € 48.00 (eigen risico)
 • Mri-scan €292.00 (eigen risico)
 • Fysiotherapie €28.00 – 40.00
 • Sportschool vanaf €25.00
 • Krukken €33.00
 • Vervoerskosten (taxi kosten afhankelijk afstand etc)
 • Rolstoel huren €75.00 euro (basis pakket)
 • Hometrainer vanaf €150.00

Bron: MRI centrum, wat kost de zorg en sportgericht

hoe duur zijn krukken
Wat kosten krukken

Hoe werkt de verzekering voor fysiotherapie

In Nederland is de verzekering goed geregeld. Er zijn twee potjes waaruit de fysiotherapie betaald kan worden. Het ene potje is de basis verzekering die voor iedereen verplicht is. Het andere potje is de aanvullende verzekering. De aanvullende verzekering kan optioneel worden afgelopen bij de basisverzekering.

De behandelingen die betaald worden uit het basispakket gaan ten koste van het eigen risico. De behandelingen die vergoed worden vanuit het aanvullende pakket hoeft geen eigen risico betaald te worden.

Hoe duur is een conservatief traject fysiotherapie?

Een conservervatief traject, geen voorste kruisband operatie, wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket van je verzekering. Heb je geen aanvullend pakket of heb je meer behandelingen nodig dan in je aanvullende pakket zitten, dan zijn de extra behandelen voor eigen rekening.

Wat kost een preoperatief traject fysiotherapie?

Een preoperatief traject fysiotherapie wordt vergoed vanuit het aanvullende pakket. Heb je geen aanvullend pakket of heb je meer behandelingen nodig dan in je aanvullende pakket zitten, dan zijn de extra behandelen voor eigen rekening. Belangrijk: de behandelingen voor de operatie tellen niet mee bij de 20 behandelingen die nodig zijn voor na de operatie (hierover later meer).

Wat kost een voorste kruisband revalidatie na een operatie?

Een voorste kruisband revalidatie na een operatie valt onder de chronische code. Een chronische code gaat in op de dag van de operatie en is geldig voor 1 jaar. Gedurende het jaar heb je recht op medisch noodzakelijke fysiotherapie. Het systeem in Nederland is zo ingericht dat eerste 20 behandelingen nodig zijn om het traject chronisch te maken. Vanaf de 21ste behandeling ben je verzekerd vanuit het basispakket. Een verwijzing van de orthopedisch chirurg is noodzakelijk.

De eerste 20 behandelingen komen uit je aanvullende pakket. Heb je minder dan 20 behandelingen in je aanvullende pakket dan betaal je het verschil zelf. Een voorbeeld: heb je een aanvullende verzekering van 9 behandelingen, dan betaal je 11 behandelingen zelf. Heb je geen aanvullende verzekering, dan betaal je 20 behandelingen zelf. Eén fysiotherapie behandeling kost ongeveer 25-40 euro. Nogmaals de behandelingen vóór de operatie tellen niet mee bij de 20 behandelingen na de operatie.

Het basis pakket

Een fysiotherapie behandeling uit het aanvullende pakket gaat niet ten koste van je eigen risico. De fysiotherapie behandelingen uit het basis pakket gaan wel ten koste van het eigen risico. Het eigen risico loopt per kalenderjaar. Dit houdt in dat je na 1 januari altijd opnieuw eigen risico moet betalen. Zit je nog in het chronische traject van je kruisband revalidatie op 1 januari dan worden dus de eerste behandelingen vergoed vanuit het eigen risico.

Na het lezen van deze informatie over de verzekering en het eigen risico is het goed mogelijk dat je vragen hebt of dat er onduidelijkheden zijn. De situatie kan per persoon verschillen, dus overleg daarom altijd met je fysiotherapeut en lees goed de algemene voorwaarden van je verzekering.

Wat kost een voorste kruisband operatie

Een vooste kruisband operatie kost van intake, onderzoek, operatie tot ontslag uit de kliniek ongeveer €4000.00. De kosten zullen verschillen per ziekenhuis, instelling en hangt ook af van de complexiteit en/of uitgebreidheid van het knieletsel.

Het gehele orthopedisch traject van consult met de orthopedisch chirurg, röntgenfoto, MRI-scan en voorste kruisband operatie worden vergoed vanuit het basispakket. De kosten hiervoor zijn dus net zo hoog als je eigen risico van 385 tot 850 euro. De kosten voor vervoer, krukken en rolstoel kunnen afhankelijk van het soort verzekering ook vergoed worden.

 

kost voorste kruisband operatie
hoe duur kruisband operatie

Samengevat

Medische zorg om te herstellen na een voorste kruisnamd blessure is duur en kostbaar. Daar bovenop komen vaak nog verschillende extra kosten. Het is belangrijk om uit te zoeken hoeveel behandelingen je hebt in je aanvullende pakket en hoe hoog het eigen risico is. Op deze manier kan je redelijk inschatten wat de kosten voor jou zullen zijn. Toch zijn er mogelijkheden om geld te besparen. In plaats van krukken of hometrainer kopen kan je deze lenen of huren, maar overleg ook met je fysiotherapeut over de mogelijkheden om  te besparen. Per situatie en individu zullen de mogelijkheden verschillen. Heb je na het lezen nog vragen of opmerkingen, laat dan een bericht achter onder aan deze blog.

NB: controleer altijd de voorwaarden van je eigen verzekering om niet voor onverwachte kosten te komen staan en weet welke voorwaarden voor jou gelden. 

 

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwste updates.

Subscribe

* indicates required

Contact

preloader