Knie oefeningen na voorste kruisband operatie: week 2-4

Vervolg fase één huiswerk oefeningen 

 

 

Er zijn enkele weken verstreken na de voorste kruisband operatie. In de aankomende weken is het belangrijk om te werken aan een een normaal looppatroon, symmetrisch leren belasten en de spieren rondom de knie te trainen. In dit overzicht krijg je nieuwe oefeningen en updates als aanvulling op de vorige knie oefeningen. Ben je onlangs geopereerd (minder dan een week) klik hier voor deel 1 “10 knie oefeningen na de voorste kruisband operatie”.

Doe de knie oefeningen in overleg met je fysiotherapeut aangezien elke revalidatie een individueel proces betreft.

Circuleren van de knie:

Gemiddeld na 2 tot 3 weken mag je beginnen met fietsen op de hometrainer. Om te kunnen fietsen heb je meer dan 100 graden kniebuiging nodig. Er zijn uitzonderingen waarom je nog niet mag of kan starten met fietsen. Bijvoorbeeld na een meniscushechting.

Fietsen is een medicijn voor de knie. De knie houdt van bewegen, maar niet van de belasting zoals met lopen en staan. Het voordeel van fietsen is, dat het gewicht gedragen wordt door het zadel. In relatief korte tijd maakt de knie veel buig en strekbewegingen waardoor de circulatie verbeterd. Een trainingsprikkel door zwaar of snel te fietsen is in deze fase niet nodig.

Tip: de buiging is in het begin vaak nog stijf. Zet het zadel een standje hoger dan normaal en begin te fietsen op de hak van de voet. Verplaats de voet geleidelijk naar de mid- voorvoet zodra de buiging soepel is geworden.

Probeer 2-3 keer per dag 15-30 minuten te fietsen (zorg voor een goede opbouw)

 

Trainen van de heupspieren

De heupspieren zijn belangrijke spieren om de functionele beweegketen te stabiliseren. Misschien voor nu nog een onbekende term, maar later in de revalidatie zullen oefeningen met hiplocks voorbij komen. De spieren voor de hiplock kan je al in een vroeg stadium trainen. Een ander voordeel is dat het oefenen van deze spieren je dwingt om je houding af te wisselen.

In zijlig beide benen buigen. Draai het bovenste been open. Fixeer de heupen en draai over de hak.

Probeer 4-5 keer per dag 4×15 herhalinen beiderzijds.

In zijlig beide benen buigen. Draai het bovenste been open. Fixeer de heupen en draai over de hak.

Probeer 4-5 keer per dag 4×15 herhalinen beiderzijds.

Loopscholing

In de voorste kruisband revalidatie is belangrijk om vanaf het eerste moment het lichaam symmetrisch te belasten en het looppatroon te normaliseren. Het voorkomt pijn of overbelastingsklachten van de knie en/of andere lichaamsdelen en bespoedigt het herstel. Meestal mag je direct na de voorste kruisband operatie 50 procent de knie belasten. Streef na de operatie zo snel mogelijk naar een symmetrisch en gewoon looppatroon met krukken. Uiteraard gaat dit de eerste weken moeizaam, maar blijf jezelf erop concentreren en proberen.

Marcheren op de plaats. Blijf rechtop staan en strek het standbeen. Het zwevende been moet ontspannen blijven hangen.  De oefening is gericht op het verbeteren van het looppatroon.

Doe de oefeningen 3x per dag 3 sets en 10 herhalingen.

Kuiten versterken. Sta rechtop op twee benen. Zet de krukken voor  je neer voor de balans. Til de hakken van de grond. Oefening is niet geschikt als je  kuitpijn hebt.

Doe de oefeningen 3x per dag 3 sets en 10 herhalingen.

Actief de knie buigen en strekken. Deze oefening kan meestal na enkele weken gestart worden. Bij een knieschijf- of quadricepspees vaak eerder.

Probeer 5 keer per dag 4 setjes 15 herhalingen te maken.

Voeding

Voeding blijft een belangrijk item. Eet gezond en gevarieerd. Let op met vetten en koolhydraten. Door de inactiviteit na de operatie heeft je lichaam hier minder van nodig. Eet voldoende eiwitten om het herstel te bevorderen en het hongergevoel tegen te gaan. Voor meer informatie over eiwitten klik hier.

Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben, bespreek het dan altijd met je fysiotherapeut.

Links:

10 knie oefeningen na een voorste kruisband operatie

Startpagina voorste kruisband blessure

Blogs voorste kruisband

YouTube

Contact