Knierevalidatie en eiwitten, eet jij voldoende eiwit per dag?

Een veel voorkomende vraag bij knierevalidatie is: wat moet ik eten en hoeveel moet ik eten? Voldoende eiwit inname per dag is belangrijk voor je herstel en krachttoename. In dit blog lees je hoeveel gram eiwit je per dag moet eten.

 

Knierevalidatie bestaat voornamelijk uit gerichte krachttraining om spieren sterker te maken. Door de spieren te stimuleren en uit te putten vindt adaptatie plaats. De spieren worden sterker en de spiermassa neemt toe. Trainen zonder de voeding aan te passen zal ervoor zorgen dat de spieren niet of minimaal adapteren. De kracht blijft gelijk of neemt zelfs af. Snelle vermoeidheid tijdens het trainen of onvoldoende herstel van een training zijn waarschuwingen dat het lichaam te kort heeft aan bepaalde voedingstoffen. Goed afgestemde voeding is het fundament om alles uit je knierevalidtie te halen.

Eén van de belangrijke voedingstoffen zijn de eiwitten. Eiwit is de bouwstof voor alle lichaamscellen en dus ook van de spieren. Iedereen heeft dagelijks een bepaalde hoeveelheid gram eiwit nodig. Hoeveel gram dat is, zal per individu verschillen en wordt mede bepaald door de lichaamssamenstelling, activiteiten en sport.

Noten eiwitten

Noten zijn een goede bron van eiwitten

Hoeveel gram eiwitten heb ik per dag nodig?

Knierevalidatie en eiwitten zijn onlosmakend met elkaar verbonden. Het opbouwen en afbouwen van spieren is een continu proces en daarom is het belangrijk om dagelijks voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Zoals gezegd verschilt de eiwitbehoefte per persoon en is afhankelijk van het gewicht, activiteit en doel. De minimale dagelijkse behoefte is 0,8 – 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Wil je meer spiermassa opbouwen, dan is de behoefte verhoogd tot gemiddeld 1,2 – 1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. In enkele gevallen kan de behoefte zelfs liggen op 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.

Gedurende de knierevalidatie is de behoefte naar eiwitten hoog en is het belangrijk om voldoende bouwstoffen binnen te krijgen. Dit kan door bij elke maaltijd te kiezen voor een goede eiwitbron. Denk bijvoorbeeld aan peulvruchten, vegetarische vleesvervanger op basis van peulvruchten, vlees, vis, eieren, eiwitrijk beleg, extra zuivelproducten, noten en/of zaden. Naast het voldoende innemen van eiwitten is de timing en de verdeling van de eiwitten ook een belangrijk item. Na het sporten en voor het slapen zijn goede momenten om eiwitrijk te eten.

Knierevalidatie en eiwitten

Gevarieerd eten en voldoende eiwitten per dag is belangrijk

Eiwitten en supplementen

Voor het gebruik van eiwitshakes, poeders of andere aanvullende supplementen is het altijd belangrijk om een goede basisvoeding te hebben. Het is dus afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, behoefte en voedingsintake of het nodig is om extra eiwitrijke producten te gebruiken.

Wil je er zeker van zijn of je voldoende eiwitten binnenkrijgt of de eiwitinname goed aanpassen rondom jouw trainingsschema? Neem dan contact op met een diëtist. Samen kan er gekeken worden naar een persoonlijk plan met een goede indeling van dagelijkse activiteiten, sportactiviteiten en voldoende inname van eiwit op deze momenten.

Auteur: Gamze Unver (profiel)
Wil je meer informatie en advies kijk dan op www.fitfood.info

Leon Meijer podcast voeding

Voeding en knierevalidatie podcast

Ben je aan het revalideren en wil je meer weten welke rol voeding speelt klik dan hier.

Contact

preloader