Projecten

Michael de Levie fysio en kniespecialist

Written by

Er zijn vier verschillende pezen waaruit een orthopedisch chirurg kan kiezen om de stabiliteit van de knie te herstellen tijdens een voorste kruisband operatie. De vier pezen zijn: quadricepspees, patellapees, hamstringpees en donorpees. Deze blog gaat over de quadricepspees. We bespreken wat een quadricepspees is en wat de voor- en nadelen zijn van deze pees. 

Alles over de quadricepspees als voorste kruisband

Jaarlijks ondergaan in Nederland ongeveer negenduizend mensen een voorste kruisband reconstructie. Voor het maken van een nieuwe kruisband wordt een pees gebruikt die als kruisband gaat functioneren. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. De pees die gebruikt wordt om een kruisband van te maken wordt in medisch jargon een “graft” genoemd. Van welke pees wordt jouw voorste kruisband gemaakt is nuttig om te weten. In deze blog lees je op basis van welke factoren de orthopedisch chirurg jouw graft kiest en wat de verschillen tussen de grafts zijn.

Michael de Levie en Wybren van der Wal Orthopedisch chirurg bij ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede.

Wat is een voorste kruisband?

The ACL is a Dynamic structure, rich in neurovascular supply and comprised of distinct bundles, which function synergistically to facilitate normal knee kinematics in concert with bony morphology. Characterized by individual uniqueness, the ACL is inherently subject to both anatomic and morphological variations as well as physiologic aging. 

– Freddie Fu –

voorste kruisband-anatomie

Wat is een quadricepspees

De quadricepspees zit ten opzichte van de knieschijfpees aan de bovenzijde van de knieschijf. Het verschil met de knieschijfpees is dat er aan één zijde een botblokje zit. Dit heeft net als bij de knieschijfpees het voordeel dat het sneller vastgroeit. De quadricepspees kan echter ook zonder botstukje gewonnen worden. De quadriceps is een sterke en dikke pees en daarom geschikt als graft voor de voorste kruisband reconstructie.

Voordeel quadricepspees

De knieschijfpees techniek geeft doorgaans in meer of mindere mate pijn aan de voorzijde van de knie. De hamstringtechniek is wat dat betreft een alternatief. Maar de hamstring is ook de spier die de voorwaartse verplaatsing van het onderbeen remt en daarmee de functie van de voorste kruisband ondersteunt. Ten opzichte van de quadriceps zijn de hamstrings van nature minder krachtige spieren. Het idee achter het gebruik van de quadricepspees is het voorkomen van pijn aan de voorzijde van de knie (knieschijfpees) en de hamstring functie in stand te houden. Een ander voordeel is dat de quadricepspees gemakkelijk te winnen is. Daarnaast is het een sterke en dikke pees.

Nadeel quadricepspees

Het nadeel van de quadricepstechniek is dat de quadriceps spier is aangedaan door het verwijderen van een deel van de pees. Het herstel van de aansturing en kracht heeft hierdoor meer tijd nodig. De buiging heeft meestal ook meer tijd en aandacht nodig om te herstellen. Door beide factoren neemt de revalidatie over het algemeen meer tijd in beslag en duurt het herstel relatief wat langer. Een cosmetisch nadeel kan zijn dat de genezing van de huid minder goed verloopt. Door de trekkrachten op de wond kan het voorkomen dat het litteken minder mooi herstelt. Tot slot: het gebruik van de quadricepspees is een tamelijk nieuwe techniek. Hierdoor zijn er nog weinig lange termijn effecten bekend.

Voordelen zijn:
  1. De pees kan gewonnen worden met eenzijdig botblokje of zonder. 
  2. lager risico op knieschijfklachten.
  3. De hamstring kracht wordt niet aangetast.
  4. Een goed en veilig te winnen pees. 
  5. Een sterk, dikke en trekvaste pees. 
Nadelen zijn:
  1. Langdurige revalidatie door verstoorde kracht opbouw van de quadriceps. 
  2. Langdurige stijfheid van de knie bij buigen.
  3. De kans bestaat dat het litteken minder mooi herstelt.
  4. Tamelijk nieuwe techniek, er zijn nog weinig lange termijn effecten bekend.
Quadricepspees voorste kruisband

Het winnen van de quadricepspees

Related Articles

Related

Blijf op de hoogte en meld je aan voor de nieuwste updates.

Subscribe

* indicates required

Contact

preloader