[lwp_divi_breadcrumbs disabled_on=”on|on|off” _builder_version=”4.18.0″ _module_preset=”default” background_color=”#FFFFFF” positioning=”relative” vertical_offset=”-10px” horizontal_offset=”-6px” z_index=”-600″ motion_trigger_start=”top” global_colors_info=”{}”][/lwp_divi_breadcrumbs]

Dummy

Knieschijf stabilisatie behandeling

Informatie over de verschillende behandelopties na een knieschijf (patella) luxatie.

Conservatief

t

Preoperatief

Operatief

Revalidatie

Resultaat

Risico's

Kosten

Herstellen zonder operatie na een knieschijf (patella) luxatie. 

De eerste stap van de revalidatie is het vocht in de knie reduceren, het verbeteren van de kracht, en het optimaliseren van de buiging en strekking. Maar ook het bespreken van de behandelmogelijkheden en de voor- en nadelen van een operatief en conservatief traject. In de beginfase wordt de knieschijf meestal gestabiliseerd met tape of een kniebrace. Door langdurige immobiliseren, vocht en pijn is er vaak sprake van een (forse) vermindering van de bovenbeenspieren. Het opbouwen van de kracht verloopt in het begin vaak moeizaam. Een van de redenen is een verkeerde aansturing van de knieschijf door spierzwakte van de bovenbeenspieren. Een andere reden is dat er soms kraakbeen schade aanwezig is aan de achterzijde van de knieschijf. In beide gevallen is de knieschijf gevoelig bij het trainen.

Een conservatieve revalidatie moet intensief en sportspecifiek zijn. Het doel is immers sporthervatting. Het betekent dat je regelmatig en goed moet trainen onder supervisie van een ervaren kniespecialist. Alles uit je revalidatie willen halen, houdt in dat er ook een risico is op een recidief letsel tijdens een van de trainingen. Anderzijds, zonder risico is de knie onvoldoende getest om een goede terugkeer naar sport te bepalen. Behalve fysiek moet je ook mentaal herstellen. Voor een goede terugkeer naar sport is vertrouwen in je knie essentieel. Meestal is een gradueel opgebouwd programma die wordt afgesloten met buiten- veldtrainingen voldoende om het vertrouwen terug te krijgen. Een psycholoog is eventueel een optie mocht angst een rol van betekenis blijven spelen.

Mochten er toch aanhoudende instabiliteit klachten blijven bestaan, dan is een knieschijf stabiliserende operatie te overwegen. Het voordeel is dat je goed hebt getraind. De spieren en knie zijn nagenoeg volledig hersteld wat een voordeel is voor na de operatie.

Preoperatief:
Is een knieschijf stabiliserende operatie onvermijdelijk, train dan voor de operatie je beenspieren en neem de tijd om de knie goed te laten herstellen. Hoe beter de knieconditie voor de operatie, des te beter het eindresultaat. De voorwaarden voor een optimaal resultaat zijn een goede strekking, geen zwelling en een minimaal krachtsverschil (<20%) tussen het linker en rechterbovenbeen. Laat je in het traject begeleiden door een ervaren kniespecialist. Een recidief letsel komt helaas voor en daarom geldt: the first shot is the best shot!

Preoperatief trainen; better in, better out!  

De conclusie van de orthopeed is dat een operatie nodig is om de stabiliteit van de knie terug te krijgen. De arts zal je verwijzen naar een kniespecialist om het preoperatieve traject door te nemen. Dit traject is belangrijk om je voor te bereiden op de operatie. Daarbij zijn er een aantal factoren die preoperatief op orde moeten zijn om de uitkomst van de revalidatie positief te beïnvloeden: Geen tot minimale zwelling, goede strekking en buiging en een zo klein mogelijk krachtsverschil tussen de bovenbenen. Eventueel kan de kracht beoordeeld worden met een preoperatieve test op de biodex.

Een ander positief effect van een preoperatief traject is, dat je bekend raakt met de oefenstof. Niks is zo vervelend als je nog met pijn en twee krukken mank loopt en ondertussen allemaal nieuwe oefeningen moet leren. Daarnaast ontmoet je doorgaans ook andere cliënten, waaraan je het een en ander kan vragen. Op deze manier kan je erachter komen dat discipline en regelmatig trainen belangrijk is. De meeste cliënten zijn nerveus voor de operatie, maar dat is maar een uurtje stilliggen. Een goed functionerende knie wordt vooral bepaald door je revalidatie en dat moet je toch echt zelf doen. Wanneer jij het kan opbrengen en het doorzettingsvermogen hebt, kan je alles uit je revalidatie halen en optimaal herstellen.

Een preoperatief traject bestaat naast het trainen van spieren uit een informatief gesprek. Tijdens een preoperatief gesprek worden de oefeningen voor thuis, de leefregels en beleid met betrekking tot fysiotherapie besproken. Stel voor jezelf doelen en een einddoel. Het is verstandig om met je werkgever afspraken te maken over re-integratie.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de leefregels en verwachtingen na de operatie. Vraag je fysiotherapeut of arts naar de voor jouw specifieke situatie.

Denk hierbij aan de volgende zaken:

 • Wat zijn de leefregels?
 • Welke oefeningen moet je doen?
 • Op welke symptomen moet je letten?
 •  Hoe loop je met krukken?

Maar ook praktische zaken als:

 • Hoe lang kan je niet werken?
 • Wanneer mag je weer buiten fietsen?
 • Wanneer mag je weer autorijden?
 • Welke sporten kan je straks weer doen?

Regel alvast je krukken voor na de operatie. Lenen, huren of kopen bij een zorgwinkelis mogelijk.

 

De knieschijf stabilisatie operatie

Er zijn verschillende technieken voor het stabiliseren van de patella.

 • Mediale patellofemorale ligament reconstructie (MPFL).
 • Tuberositas tibia transpositie.
 • Uitdiepen van de trochlea.

Afhankelijk van de oorzaak voor de knieschijf instabiliteit wordt in overleg met de orthopedisch chirurg gekozen voor de beste oplossing.

 

Revalideren na een knieschijf stabiliserende operatie.

De eerste zes weken heb je een extensie lock brace 24/7 aan. Gangbaar is om elke twee weken de brace met 30 graden buiging te vergroten. Start met 0-30 graden, vanaf week twee 30-60 graden en vanaf week 4 naar 60-90 graden. Per ziekenhuis en orthopeed kan op basis van visie het beleid verschillen.

De focus ligt op een volledige strekking. Een volledige strekking moet zo snel mogelijk na de operatie gehaald worden. Een kussen of handdoek in de knieholte is de grootste boosdoener voor het ontwikkelen van een strekbeperking. In het begin is de knie is gezwollen en pijnlijk. De hoeveelheid zwelling en pijn verschilt per persoon.

De zwelling in de knie verstoort de aansturing van de spieren en leidt tot verminderde stabiliteit en coördinatief bewegen. Daarbij neemt de omvang van het bovenbeen af. Dit proces is niet te stoppen, maar wel te vertragen door direct na de operatie te beginnen met oefenen. De oefeningen zijn gericht op het verbeteren van de controle over de bovenbeenspieren en de samenwerking tussen de spieren. De knie houdt in het begin niet van druk (staan en lopen) maar wel van onbelast bewegen. Het is om die reden belangrijk veel buig- en strekoefeningen te doen binnen de grens van de brace. Doorgaans mag je voor 50 procent je knie belasten en loop je met twee krukken. De belasting met lopen en staan mag worden opgebouwd op geleide van de reactie van de knie. Er zijn uitzonderingen waarbij de eerste zes weken het been niet belast mag worden. Een een tuberositas tibia transpositie is bijvoorbeeld een reden. Overleg daarom altijd goed met je arts voor het te voeren beleid. Een toenemende zwelling, stijfheid en/of pijn zijn tekenen dat je te veel doet. De belasting goed afstemmen is belangrijk om de spierkracht op te kunnen bouwen. Een toenemende of aanhoudende zwelling zorgt ervoor dat de spierkracht verder afneemt.

Na zes weken mag het gebruik van de brace en krukken worden afgebouwd. Draag de brace eventueel nog in het openbaar vervoer, tijdens het winkelen of bij andere drukkere omstandigheden. Meestal is het spierverlies zo groot dat er nog enkele weken overheen gaan voordat het gebruik van de brace en krukken volledig zijn afgebouwd. Doe dit in overleg met je fysiotherapeut.

Na zes tot twaalf weken mag je weer autorijden en fietsen (overleg met je fysiotherapeut). Kantoorwerkzaamheden kan je ongeveer na twee of drie weken weer fulltime hervatten. Neem wel voldoende pauzes om te oefenen. Fysieke beroepen kunnen na acht tot twaalf weken hervat worden. Hoelang het voor jou duurt, hangt af van het herstel en het type werk.

Vroeger werd er time based gerevalideerd. Alle progressie in de revalidatie werd bepaald op basis van weken of maanden na de operatie. Tegenwoordig verloopt de opbouw criteria based. Gedurende de revalidatie moet er aan bepaalde eisen worden voldoen om op te kunnen bouwen naar de volgende fase. 

De training bestaat uit krachttraining, functionele oefeningen en stabiliteit en coördinatie oefenvormen. De knie is onderdeel van een heel beweegsysteem en daarom is het belangrijk om niet alleen de beenspieren te trainen. Een sterke knie begint met een getrainde core en buik- en rugspieren. De revalidatie wordt opgebouwd naar buiten- of veldtrainingen om de revalidatie sportspecifiek te maken. Dit zijn belangrijke stappen in de revalidatie als het doel is om weer te sporten.

Na gemiddeld zes weken kan je de meeste activiteiten in het dagelijks leven weer opbouwen. Gemiddeld is de knie na zes tot negen maanden weer hersteld en kan de sport onder begeleiding van de fysiotherapeut opgebouwd worden. Na negen tot twaalf maanden kan je weer (opbouwend) volledig je sport hervatten. De revalidatie stopt echter niet. Het is van belang om de kracht en specifieke oefenstof goed te onderhouden. 

Tips: 

 • Heb je een zittend beroep, probeer dan regelmatig van positie te wisselen en de knie te bewegen. Doe je oefeningen om de knie niet te laten verstijven.
 • Leg tijdens het slapen een kussen tussen de knieën.
 • De knie mag na de operatie buigen, maar houd rekening met de wondjes die eerst nog moeten herstellen. De strekking is het belangrijkst!
 • Het kan enkele maanden duren totdat hurken en op de knieën zitten weer gaat.
 • Een zwelling kan zes tot acht weken en soms wel langer aanwezig blijven. Koelen met ijs is prettig en effectief tegen pijn. 

Let op:

Het beloop en de ontwikkeling van een revalidatie zijn persoonlijk. Ieder mens is verschillend, heeft een eigen biologie, sportachtergrond en ervaringen. De verschillende operatietechnieken of bijkomende schade kunnen het herstel beïnvloeden. De mentale situatie (angst, onzekerheid, twijfel etc) kunnen eveneens het beloop beïnvloeden en bespoedigen of vertragen. Daarom is het van belang om bij een ervaren kniespecialist te revalideren. 

De uitkomst na een knieschijf stabiliserende operatie.

De meeste cliënten herstellen redelijk tot goed van een stabiliserende knieschijf operatie. Het resultaat zal mede afhangen van de ernst en uitgebreidheid van het letsel. Ook moeten de voorwaarden goed zijn om te kunnen trainen, en beïnvloeden mentale aspecten en discipline het eindresultaat. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het grootste gedeelte van de cliënten amateursporters zijn met school, baan en/of kinderen. Deze mensen hebben een fulltime leven naast hun revalidatie en kunnen niet als een professional non-stop bezig zijn met hun revalidatie. Staar je daarom niet blind op de mooie verhalen van anderen. Het is jouw knie en jouw persoonlijke herstel.

 

De risico’s van een knieschijf stabiliserende operatie.

Neem de tijd voor je herstel en luister goed naar je fysiotherapeut. Houd je aan de richtlijn van de revalidatie.

Voorkomende klachten tijdens je revalidatie kunnen zijn:

 • Een stijve knie bij het buigen en/of strekken.
 • Aanhoudende pijnklachten die niet goed reageren op fysiotherapie.
 • Pijnklachten rond de knieschijf (veel voorkomend, maar goed te behandelen).
 • Overbelaste knie door te hoge belasting in het dagelijks leven.
 • Te progressieve opbouw van de trainingsbelasting.
 • Uitglijden of vallen met kans op recidief.

De knieoperatie is een bewuste keuze en daar hoort revalideren bij. Het is zes tot twaalf weken gedisciplineerd de leefregels en huiswerkoefeningen volgen om het beste effect van de operatie te behalen. Na deze periode is de cruciale fase voorbij en is het belangrijk om verder fit te worden.

Daarnaast heb je altijd te maken met de risico’s van de operatie die de orthopedisch chirurg met je zal bespreken.

Neem in onderstaande gevallen altijd contact op met je behandelend arts:

 • Staan op het been niet meer mogelijk, terwijl dit eerder goed ging.
 • Koorts boven de 38,5 graden Celsius.
 • De knie wordt abnormaal dik en gaat meer pijn doen.
 • De kuit is dik, rood, pijnlijk en warm (mogelijk trombosebeen).
 • Als je het om andere redenen niet vertrouwt.

Wat kost een knieschijf stabiliserende operatie?

In Nederland is de verzekering goed geregeld. Iedereen heeft een basisverzekering. Toch zijn er meestal veel vragen over de verzekering en fysiotherapievergoeding.

Conservatief: 

Bij conservatief herstel wordt fysiotherapie niet vergoed vanuit de basisverzekering. Indien je aanvullend bent verzekerd voor fysiotherapie kun je deze gebruiken voor begeleiding bij de revalidatie. Is dit niet of onvoldoende het geval dan betaal je de (resterende) fysiotherapie behandelingen zelf. 

Operatief: 

Na een operatie heb je meestal intensief fysiotherapie nodig. Het systeem in Nederland is zo ingericht dat je 20 behandelingen nodig hebt om in een chronisch zorgtraject te vallen. Vanaf de 21ste behandeling ben je chronisch (onbeperkt medisch noodzakelijk) verzekerd voor een jaar fysiotherapie vanaf de operatiedatum. Een verwijzing van de orthopeed is hiervoor noodzakelijk.

Voor de eerste 20 behandelingen kan je jezelf verzekeren via je aanvullende verzekering. Heb je een aanvullende verzekering van 9 behandelingen, dan betaal je 11 behandelingen zelf. Heb je geen aanvullende verzekering, dan betaal je 20 behandelingen zelf. Eén fysiotherapie behandeling kost ongeveer 25-35 euro.

Een behandeling uit het aanvullende pakket gaat niet ten koste van je eigen risico. Zodra de behandelingen worden gedeclareerd uit het basispakket, dus vanaf 21ste behandeling, betaal je wel eigen risico. De operatie wordt ook betaald vanuit je eigen risico. Het eigen risico loopt per kalenderjaar. Als de fysiotherapeutische behandeling doorgaat na 1 januari, dan betaal je opnieuw je eigen risico. 

Na het lezen van deze informatie over de verzekering en het eigen risico is het goed mogelijk dat je vragen hebt of dat er onduidelijkheden zijn. De situatie kan per persoon verschillen, dus overleg daarom altijd met je fysiotherapeut en lees goed de algemene voorwaarden van je verzekering.

Contact

preloader