[lwp_divi_breadcrumbs disabled_on=”on|on|off” _builder_version=”4.18.0″ _module_preset=”default” background_color=”#FFFFFF” positioning=”relative” vertical_offset=”-10px” horizontal_offset=”-6px” z_index=”-600″ motion_trigger_start=”top” global_colors_info=”{}”][/lwp_divi_breadcrumbs]

Dummy

Knieschijf stabilisatie behandeling

Informatie over de verschillende behandelopties na een knieschijf (patella) luxatie.

Conservative:

t

Preoperative

Operative:

Rehab

Result

Risk

Cost

Herstellen zonder operatie na een knieschijf (patella) luxatie. 

De eerste stap van de revalidatie is het vocht in de knie reduceren, het verbeteren van de kracht, en het optimaliseren van de buiging en strekking. Maar ook het bespreken van de behandelmogelijkheden en de voor- en nadelen van een operatief en conservatief traject. In de beginfase wordt de knieschijf meestal gestabiliseerd met tape of een kniebrace. Door langdurige immobiliseren, vocht en pijn is er vaak sprake van een (forse) vermindering van de bovenbeenspieren. Het opbouwen van de kracht verloopt in het begin vaak moeizaam. Een van de redenen is een verkeerde aansturing van de knieschijf door spierzwakte van de bovenbeenspieren. Een andere reden is dat er soms kraakbeen schade aanwezig is aan de achterzijde van de knieschijf. In beide gevallen is de knieschijf gevoelig bij het trainen.

Een conservatieve revalidatie moet intensief en sportspecifiek zijn. Het doel is immers sporthervatting. Het betekent dat je regelmatig en goed moet trainen onder supervisie van een ervaren kniespecialist. Alles uit je revalidatie willen halen, houdt in dat er ook een risico is op een recidief letsel tijdens een van de trainingen. Anderzijds, zonder risico is de knie onvoldoende getest om een goede terugkeer naar sport te bepalen. Behalve fysiek moet je ook mentaal herstellen. Voor een goede terugkeer naar sport is vertrouwen in je knie essentieel. Meestal is een gradueel opgebouwd programma die wordt afgesloten met buiten- veldtrainingen voldoende om het vertrouwen terug te krijgen. Een psycholoog is eventueel een optie mocht angst een rol van betekenis blijven spelen.

Mochten er toch aanhoudende instabiliteit klachten blijven bestaan, dan is een knieschijf stabiliserende operatie te overwegen. Het voordeel is dat je goed hebt getraind. De spieren en knie zijn nagenoeg volledig hersteld wat een voordeel is voor na de operatie.

Preoperatief:
Is een knieschijf stabiliserende operatie onvermijdelijk, train dan voor de operatie je beenspieren en neem de tijd om de knie goed te laten herstellen. Hoe beter de knieconditie voor de operatie, des te beter het eindresultaat. De voorwaarden voor een optimaal resultaat zijn een goede strekking, geen zwelling en een minimaal krachtsverschil (<20%) tussen het linker en rechterbovenbeen. Laat je in het traject begeleiden door een ervaren kniespecialist. Een recidief letsel komt helaas voor en daarom geldt: the first shot is the best shot!

Preoperatief trainen; better in, better out!  

De conclusie van de orthopeed is dat een operatie nodig is om de stabiliteit van de knie terug te krijgen. De arts zal je verwijzen naar een kniespecialist om het preoperatieve traject door te nemen. Dit traject is belangrijk om je voor te bereiden op de operatie. Daarbij zijn er een aantal factoren die preoperatief op orde moeten zijn om de uitkomst van de revalidatie positief te beïnvloeden: Geen tot minimale zwelling, goede strekking en buiging en een zo klein mogelijk krachtsverschil tussen de bovenbenen. Eventueel kan de kracht beoordeeld worden met een preoperatieve test op de biodex.

Een ander positief effect van een preoperatief traject is, dat je bekend raakt met de oefenstof. Niks is zo vervelend als je nog met pijn en twee krukken mank loopt en ondertussen allemaal nieuwe oefeningen moet leren. Daarnaast ontmoet je doorgaans ook andere cliënten, waaraan je het een en ander kan vragen. Op deze manier kan je erachter komen dat discipline en regelmatig trainen belangrijk is. De meeste cliënten zijn nerveus voor de operatie, maar dat is maar een uurtje stilliggen. Een goed functionerende knie wordt vooral bepaald door je revalidatie en dat moet je toch echt zelf doen. Wanneer jij het kan opbrengen en het doorzettingsvermogen hebt, kan je alles uit je revalidatie halen en optimaal herstellen.

A preoperative course consists of an informational interview in addition to muscle training. During a preoperative talk, home exercises, living rules and policies regarding physical therapy are discussed. Set goals and an end goal for yourself. It is wise to make arrangements with your employer about reintegration.

It is important to be aware of living arrangements and expectations after surgery. Ask your physical therapist or doctor about the for your specific situation.

Consider the following:

  • What are the precepts?
  • What exercises should you do?
  • What symptoms should you look out for?
  •  How do you walk with crutches?

But also practical matters such as:

  • How long can you not work?
  • When can you ride your bike outside again?
  • When will you be allowed to drive again?
  • What sports can you do again soon?

Arrange your crutches in advance for after surgery. Borrowing, renting or buying from a health care storeis possible.

 

De knieschijf stabilisatie operatie

Er zijn verschillende technieken voor het stabiliseren van de patella.

  • Mediale patellofemorale ligament reconstructie (MPFL).
  • Tuberositas tibia transpositie.
  • Uitdiepen van de trochlea.

Afhankelijk van de oorzaak voor de knieschijf instabiliteit wordt in overleg met de orthopedisch chirurg gekozen voor de beste oplossing.

 

Revalideren na een knieschijf stabiliserende operatie.

De eerste zes weken heb je een extensie lock brace 24/7 aan. Gangbaar is om elke twee weken de brace met 30 graden buiging te vergroten. Start met 0-30 graden, vanaf week twee 30-60 graden en vanaf week 4 naar 60-90 graden. Per ziekenhuis en orthopeed kan op basis van visie het beleid verschillen.

De focus ligt op een volledige strekking. Een volledige strekking moet zo snel mogelijk na de operatie gehaald worden. Een kussen of handdoek in de knieholte is de grootste boosdoener voor het ontwikkelen van een strekbeperking. In het begin is de knie is gezwollen en pijnlijk. De hoeveelheid zwelling en pijn verschilt per persoon.

De zwelling in de knie verstoort de aansturing van de spieren en leidt tot verminderde stabiliteit en coördinatief bewegen. Daarbij neemt de omvang van het bovenbeen af. Dit proces is niet te stoppen, maar wel te vertragen door direct na de operatie te beginnen met oefenen. De oefeningen zijn gericht op het verbeteren van de controle over de bovenbeenspieren en de samenwerking tussen de spieren. De knie houdt in het begin niet van druk (staan en lopen) maar wel van onbelast bewegen. Het is om die reden belangrijk veel buig- en strekoefeningen te doen binnen de grens van de brace. Doorgaans mag je voor 50 procent je knie belasten en loop je met twee krukken. De belasting met lopen en staan mag worden opgebouwd op geleide van de reactie van de knie. Er zijn uitzonderingen waarbij de eerste zes weken het been niet belast mag worden. Een een tuberositas tibia transpositie is bijvoorbeeld een reden. Overleg daarom altijd goed met je arts voor het te voeren beleid. Een toenemende zwelling, stijfheid en/of pijn zijn tekenen dat je te veel doet. De belasting goed afstemmen is belangrijk om de spierkracht op te kunnen bouwen. Een toenemende of aanhoudende zwelling zorgt ervoor dat de spierkracht verder afneemt.

Na zes weken mag het gebruik van de brace en krukken worden afgebouwd. Draag de brace eventueel nog in het openbaar vervoer, tijdens het winkelen of bij andere drukkere omstandigheden. Meestal is het spierverlies zo groot dat er nog enkele weken overheen gaan voordat het gebruik van de brace en krukken volledig zijn afgebouwd. Doe dit in overleg met je fysiotherapeut.

Na zes tot twaalf weken mag je weer autorijden en fietsen (overleg met je fysiotherapeut). Kantoorwerkzaamheden kan je ongeveer na twee of drie weken weer fulltime hervatten. Neem wel voldoende pauzes om te oefenen. Fysieke beroepen kunnen na acht tot twaalf weken hervat worden. Hoelang het voor jou duurt, hangt af van het herstel en het type werk.

Vroeger werd er time based gerevalideerd. Alle progressie in de revalidatie werd bepaald op basis van weken of maanden na de operatie. Tegenwoordig verloopt de opbouw criteria based. Gedurende de revalidatie moet er aan bepaalde eisen worden voldoen om op te kunnen bouwen naar de volgende fase. 

De training bestaat uit krachttraining, functionele oefeningen en stabiliteit en coördinatie oefenvormen. De knie is onderdeel van een heel beweegsysteem en daarom is het belangrijk om niet alleen de beenspieren te trainen. Een sterke knie begint met een getrainde core en buik- en rugspieren. De revalidatie wordt opgebouwd naar buiten- of veldtrainingen om de revalidatie sportspecifiek te maken. Dit zijn belangrijke stappen in de revalidatie als het doel is om weer te sporten.

After an average of six weeks, you can resume most activities of daily living. On average, after six to nine months, the knee has recovered and sports can be built up under the supervision of the physical therapist. After nine to 12 months, you can resume (build up) full sports again. However, rehabilitation does not stop there. It is important to maintain good strength and specific exercise material. 

Tips: 

  • If you have a sedentary job, try to change positions and move the knee regularly. Do your exercises to keep the knee from stiffening up.
  • While sleeping, place a pillow between the knees.
  • The knee may flex after surgery, but keep in mind the wounds need to recover first. Stretching is most important!
  • It may take several months until squatting and kneeling is possible again.
  • Swelling can remain present for six to eight weeks and sometimes longer. Cooling with ice is pleasant and effective against pain. 

Notice:

The course and development of rehabilitation are personal. Every person is different, has their own biology, sports background and experiences. Different surgical techniques or collateral damage can influence the recovery. The mental situation (fear, uncertainty, doubt etc) can also influence the course and speed up or delay it. Therefore, it is important to rehabilitate with an experienced knee specialist. 

De uitkomst na een knieschijf stabiliserende operatie.

De meeste cliënten herstellen redelijk tot goed van een stabiliserende knieschijf operatie. Het resultaat zal mede afhangen van de ernst en uitgebreidheid van het letsel. Ook moeten de voorwaarden goed zijn om te kunnen trainen, en beïnvloeden mentale aspecten en discipline het eindresultaat. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het grootste gedeelte van de cliënten amateursporters zijn met school, baan en/of kinderen. Deze mensen hebben een fulltime leven naast hun revalidatie en kunnen niet als een professional non-stop bezig zijn met hun revalidatie. Staar je daarom niet blind op de mooie verhalen van anderen. Het is jouw knie en jouw persoonlijke herstel.

 

De risico’s van een knieschijf stabiliserende operatie.

Take time for your recovery and listen carefully to your physical therapist. Adhere to the directive of rehabilitation.

Common complaints during your rehabilitation may include:

  • A stiff knee when bending and/or stretching.
  • Persistent pain symptoms that do not respond well to physical therapy.
  • Pain around the kneecap (common but treatable).
  • Overloaded knee due to excessive strain in daily life.
  • Overly progressive build-up of training load.
  • Slip or fall with risk of recurrence.

Knee surgery is a conscious decision and with that comes rehabilitation. It is six to 12 weeks of disciplined adherence to the precepts and homework exercises to get the best effect from the surgery. After this period, the crucial phase is over and it is important to continue getting fit.

In addition, you always have to deal with the risks of the surgery, which the orthopedic surgeon will discuss with you.

In the cases below, always contact your attending physician:

  • Standing on the leg no longer possible, whereas previously it was fine.
  • Fever above 38.5 degrees Celsius.
  • The knee becomes abnormally thick and starts to hurt more.
  • The calf is thick, red, painful and warm (possible thrombosis leg).
  • Als je het om andere redenen niet vertrouwt.

Wat kost een knieschijf stabiliserende operatie?

In the Netherlands, insurance is well regulated. Everyone has basic insurance. Still, there are usually many questions about insurance and physical therapy reimbursement.

Conservative: 

With conservative rehabilitation, physical therapy is not covered by basic insurance. If you have supplementary insurance for physiotherapy, you can use this for guidance during rehabilitation. If this is not or insufficiently the case, you pay the (remaining) physiotherapy treatments yourself. 

Operative: 

After surgery, you usually need intensive physical therapy. The system in the Netherlands is set up so that you need 20 treatments to fall into a chronic care program. From the 21st treatment you are chronically (unlimited medically necessary) insured for one year of physiotherapy from the date of surgery. A referral from the orthopedist is necessary for this.

For the first 20 treatments, you can insure yourself through your supplementary insurance. If you have supplementary insurance for 9 treatments, you pay for 11 treatments yourself. If you don't have supplementary insurance, you pay 20 treatments yourself. One physical therapy treatment costs about 25-35 euros.

Treatment from the supplementary package is not at the expense of your deductible. Once treatments are declared from the basic package, so from 21st treatment, you do pay excess. The operation is also paid from your deductible. The deductible runs per calendar year. If the physiotherapy treatment continues after January 1, you pay your deductible again. 

After reading this information about insurance and the deductible, it is quite possible that you have questions or are unclear. The situation may vary from person to person, so always consult with your physical therapist and carefully read the terms and conditions of your insurance.

Contact