[lwp_divi_breadcrumbs _builder_version=”4.19.4″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/lwp_divi_breadcrumbs]

Hervatten dagelijks leven

Week 6 – 12

December 2022 – Januari 2023

Welkom! In het vorige deel vertelde ik over de operatie en hoe (letterlijk) de eerste stappen werden gezet. Na een maand hard trainen is het tijd voor een update. Ook heb ik geprobeerd het dagelijkse leven weer op te pakken.

LOPEN, FIETSEN EN WERKEN

Eerder vertelde ik zonder krukken te lopen. Dat was deels waar, want buitenhuis moest ik nog een kruk mee voor de veiligheid. De eerste keer zonder voelde ik mij toch kwetsbaar. Gelukkig heelhuids thuis gekomen en sindsdien liggen ze definitief in de hoek. Vervolgens kreeg ik in week zeven groen licht om buiten te fietsen. Die vrijheid en het gemak is zo fijn. Echter betekent het niet dat alles direct gaat en kan zoals je gewend bent. Het bleef opletten en ik probeerde zo min mogelijk te doen. Pas later zag ik dat ik in november gemiddeld 474 en in december 2490 stappen per dag heb gezet. Onbewust doe je dus toch steeds meer. Eind december, acht weken post ok, waren een paar uitschieters als gevolg van de feestdagen. Ondanks de feestjes die ik dit jaar helaas moest overslaan, kwam ik de drukke dagen redelijk ongeschonden door. Meer stijfheid en een vermoeid gevoel, maar geen dikke knie. 

Deze dagen waren voor mijzelf een test hoe de knie ervoor stond. Zoals ik eerder vertelde ben ik zelf ook fysiotherapeut en werken was niet mogelijk. Tot nu toe kon ik mij volledig focussen op het revalideren. Absoluut een luxe, maar twee maanden duren dan lang. Het was een opluchting dat ik begin januari weer een paar uur mocht werken. Indien alles goed gaat bouw ik dit de komende weken op. Hopen dat dit geen reactie geeft en ik zonder klachten kan blijven trainen. Nog even spannend en afwachten dus.

 

STEEDS ZWAARDER TRAINEN

Het trainen wordt continu zwaarder en leuker. Basis kracht oefeningen (bv. squats met halter, deadlifts, leg curl) waar ik de eerste zes weken mee was gestart gaan met meer gewicht. Ondertussen zijn o.a. split squats, stepoefeningen en voorbereidende loopvormen toegevoegd. Het lichaam is een master in het vinden van de makkelijkste weg. Zo is het lastig om je gewicht gelijk te verdelen. Beste voorbeeld is toen ik mocht roeien en dubbel zoveel druk gaf met mijn linker- niet geopereerde been. Dat linkerbeen ben ik trouwens ook volle bak aan het trainen met al hogere gewichten dan voor de operatie.

De volgende stap was om met squats meer gewicht naar mijn geopereerde been te verplaatsen. Precies acht weken en 2522 squats op de teller was het dan zover. De eerste eenbenige squat. Verdiende zeker niet de schoonheidsprijs, maar was wel gelukt dus tevreden. 

Verder ben ik gestart met sprongvormen. Op het begin stond ik voor mijn gevoel enorm scheef. Veel herhalen dus om het gevoel en de vering terug te krijgen. Inmiddels oefen ik variaties zoals; voorwaarts, zijwaarts en op een trampoline. Afgelopen week mocht ik met steun van mijn handen van mijn linker- op rechterbeen ‘springen’. 

Als laatste doe ik veel stabiliteitsoefeningen waarbij de focus ligt op het strekken van de knie en het hele lichaam. Net zoals alles is het de eerste keer onwennig en de tweede keer al natuurlijker. Elke keer krijg ik meer vertrouwen om het op hogere snelheid uit te voeren. Angst heb ik nog niet echt ervaren. Zelf denk ik omdat veel van de huidige oefeningen ik ook kon voor de operatie zonder kruisband. Echter doe ik steeds meer nieuwe dingen. Mogelijk wordt het mentale deel binnenkort dus meer uitgedaagd.

triple extension

VOORUITGANG FYSIO VS DAGELIJKS LEVEN

Sporten geeft mij altijd energie en ontspanning. Dat ervaar ik nu ook. Op een bepaalde manier zelfs vergelijkbaar met hockey. Misschien is dit wel de leukste fase van de revalidatie. Fysiek zet ik snel stappen en dat is een fijne beloning. Helaas merk ik dat de knie niet in dat snelle tempo vooruit gaat tijdens het dagelijks leven. Sommige dagen zijn beter dan andere. Het is dan frustrerend dat iets simpels als lopen oncomfortabel voelt terwijl een sprong oefening geen probleem is. Vooral na langer belasten voelt de knie stijf, loop ik wat mank en knakt het soms. Geen reden tot zorg, maar wel een reminder dat doseren nodig is. Hopelijk kan ik de volgende keer vertellen dat dit zorgelozer gaat.

Squat counter: 0
Hockey oefening

Terugblikkend kan ik in 6 weken echt veel meer. Het is goed om jezelf daaraan te herinneren. Al met al ben ik heel blij met de vooruitgang. Op deze manier doorgaan en hard mijn best blijven doen is het belangrijkste.

Week 12-18

Contact

preloader