[lwp_divi_breadcrumbs disabled_on=”on|on|off” _builder_version=”4.18.0″ _module_preset=”default” background_color=”#FFFFFF” positioning=”relative” vertical_offset=”-63px” horizontal_offset=”20px” z_index=”-600″ motion_trigger_start=”top” global_colors_info=”{}”][/lwp_divi_breadcrumbs]

Dummy

De operatieve behandeling bij knieartrose

Informatie over de knieprothese en standbeen correctie (osteotomie).

Preoperative

t

Surgery

Rehab

Result

Risk

Cost

Voorbereiden op een knieprothese

Mensen met artrose hebben wisselend, maar meestal meerdere maanden of jaren knieklachten. Het lichaam wil mobiel blijven en zoekt naar oplossingen om te kunnen blijven bewegen.

Compensatie:
Langdurige pijn in de knie resulteert in aangepast bewegen. Het is een goede strategie van het lichaam, want hierdoor kan je blijven bewegen. Op de langer termijn kunnen hierdoor echter klachten ontstaan aan andere gewrichten (rug, heup en schouders)

Ontsteking:
Artrose in de knie veroorzaakt ontstekingsreacties (zonder bacteriën) in de knie. Een ontsteking gaat samen met een zwelling van het gewricht. Vocht in de knie heeft een negatief effect op de bovenbeenspieren. Hierdoor vermindert de kracht, stabiliteit en coördinatie van de knie.

Mobiliteit:
Artrose resulteert in stijfheid van de knie. Het buigen en strekken kunnen hierdoor beperkt zijn.

Oefenen:
Voor een sneller en beter herstel is het belangrijk om vóór de operatie met bovengenoemde factoren aan de slag te gaan. Gericht oefenen helpt het gecompenseerd bewegen te verminderen en de bovenbeenspieren te versterken. Door mobilisaties kan de buiging en strekking verbeteren. De knie heeft de vervelende eigenschap om na de operatie weer te verstijven in de positie van voor de operatie. De uitkomst van de operatie zal gedeeltelijk afhangen van een goede mobiliteit en symmetrie tijdens het lopen en staan.

De fysiotherapeut kan helpen met oefeningen, mobilisaties en tips ter voorbereiding op de operatie.

It is important to be aware of living arrangements and expectations after surgery. Ask your physical therapist or doctor about the for your specific situation.

Consider the following:

  • What are the precepts?
  • What exercises should you do?
  • Op welke symptomen moet je letten? Hoe loop je met krukken?

 

But also practical matters such as:

  • How long can you not work?
  • When can you ride your bike outside again?
  • When will you be allowed to drive again?
  • What sports can you do again soon?

 

Tip:
Ben je te zwaar dan is het verstandig onder begeleiding van een diëtist gewicht te verliezen. Elke kilogram die je voor de operatie kan kwijtraken is winst. Bij een BMI >38 wordt er geen operatie uitgevoerd.Indien je rookt is dit het moment om te stoppen. Roken heeft een negatief effect op de circulatie en herstel.

 

 

Operatie mogelijkheden bij artrose

De operatieve mogelijkheden zijn: 

  • Osteotomie | Standbeen correctie
  • Halve of totale knieprothese
  • Nettoyage (uitzondering)

Bespreek met je arts welke behandeling voor jou geschikt is.

Totale knieprothese

Totale knieprothese

halve knieprothese

Halve knieprothese

osteotomie met fixatie

Standbeen correctie (osteotomie)

Herstellen na een knieprothese:

Houd er rekening mee dat revalideren tijd kost. 3 tot 12 maanden is nodig voor het optimale herstel van de knie. De revalidatie gaat niet vanzelf en je zal zelf hard aan je herstel moeten werken. De behandelfrequentie is één tot drie keer per week. Hierbij doorloop je een aantal fases waarbij de fysiotherapeut je zal begeleiden.

Fase 1: herstel van de wond, de mobiliteit en spierfunctie. Focus is herstel van de ADL-activiteiten
Fase 2: het verder verbeteren van de mobiliteit en starten met functionele oefeningen.
Fase 3: gericht op de persoonlijke doelstellingen de oefentherapie opbouwen.
Fase 4: eventueel de sportfase waarbij specifiek getraind wordt op je sport.

In het ziekenhuis:Of je dezelfde dag na de operatie alweer naar huis mag, hangt af van het beleid dat het ziekenhuis voert. Verblijf je in het ziekenhuis dan leer je samen met de fysiotherapeut lopen met krukken, traplopen, transfers maken in en uit bed, het gecontroleerd buigen en strekken van de knie en oefeningen voor thuis.

De oefeningen voor thuis bestaan uit mobiliteit (buigen/strekken), spieren versterken en het circuleren van het been. In het begin mag je alleen aantippend lopen op de krukken (5-10% lichaamsgewicht op het been).

Naar huis:Zodra je thuiskomt, neemt je eigen fysiotherapeut de begeleiding over. Het is aanbevolen om dezelfde week te starten (tenzij anders geadviseerd vanuit het ziekenhuis)

Wat kan je verwachten: Een intensieve revalidatie waarbij de focus ligt op het verbeteren van de mobiliteit en kracht. Hierbij is het belangrijk rekening te houden met de belastbaarheid van de knie, die in het begin van de revalidatie laag zal zijn. De behandelfrequentie zal één tot drie keer per week zijn.

Totale knie prothese

De zwelling van het been en blauwe plekken na het plaatsen van de knieprothese.

Korte termijn doelstellingen zijn:

  • Verbeteren van de buiging en strekking (volledig strekken tot 0 graden en buiging tot 90 graden).
  • Verbeteren van de controle en kracht van de bovenbeenspieren.
  • Oefeningen ter bevordering van de circulatie van het onderbeen (je zit immers een groot deel van de dag stil)
  • Voorkomen van secundaire klachten (lang stil zitten/liggen geeft stijfheid en klachten van de rug, heup en eventueel enkel of andere gewrichten) Als fysiotherapeut behandel je niet alleen de knie, je revalideert de mens als geheel.
  • Loopscholing met krukken aantippend lopen.

 

Na 2 weken start je met fietsen op de hometrainer en geleidelijk worden de oefeningen opgebouwd. De strekking in deze fase moet volledig zijn en buiging neemt door het fietsen geleidelijk verder toe. Probeer meerdere keren per dag te fietsen. 

In overleg met je fysiotherapeut mag je;

  • Na 6 weken starten met buiten fietsen (hometrainer zodra 100-110 graden buiging gehaald wordt).
  • Na 6 weken zwemmen. 
  • Na 6-12 weken autorijden.
  • Na 6 weken met het openbaar vervoer.
  • Na 3-4 maanden tennissen.
  • Na 3-4 maanden licht tot zwaar werk verrichten.

 

Algemene tip:Doe de revalidatie bij een gespecialiseerde fysiotherapeut. De fysiopraktijk moet over voldoende faciliteiten beschikken om te oefenen en trainen. Daarnaast is het prettig om te revalideren met gelijkgestemden die dezelfde operatie hebben gehad. Een revalidatie van 3 tot 12 maanden is lang en het sociale aspect en de trainingsomgeving bieden voldoende uitdaging. Het is fijn om van iemand die al een paar maanden verder is, te horen dat de pijntjes die je nu voelt over enige tijd verbeteren. 

Tot slot: Houd er rekening mee dat iedereen herstelt op zijn eigen tempo. Van invloed hierop zijn de status van de knie vóór de operatie, trainingservaring, maar ook simpelweg de biologie. Ieder mens is anders.

De uitkomst na een knieprothese:

De pijn is afgenomen dan wel verdwenen. In het dagelijks leven is wandelen, traplopen en het uitvoeren van sportactiviteiten mogelijk. Het soort sport, niveau en intensiteit zal hierbij wel uitmaken. Teamsport en (lang)hardlopen is één meestal niet mogelijk en ook niet verstandig. Om spaarzaam met het gewricht om te gaan is fietsen, zwemmen, schaatsen en fitness beter om te doen. Na verloop van tijd kan de pijn door artrose geleidelijk toch weer toenemen. Een knieprothese kan dan een mogelijkheid zijn.

De uitkomst na een standbeen correctie:

De pijn is afgenomen dan wel verdwenen. In het dagelijks leven is wandelen, traplopen en het uitvoeren van sportactiviteiten mogelijk. Het soort sport, niveau en intensiteit zal hierbij wel uitmaken. Teamsport en (lang)hardlopen is één meestal niet mogelijk en ook niet verstandig. Om spaarzaam met het gewricht om te gaan is fietsen, zwemmen, schaatsen en fitness beter om te doen. Na verloop van tijd kan de pijn door artrose geleidelijk toch weer toenemen. Een knieprothese kan dan een mogelijkheid zijn.   

 

De risico’s van een knieprothese:

Take time for your recovery and listen carefully to your physical therapist. Adhere to the directive of rehabilitation.

Common complaints during your rehabilitation may include:

  • Een stijve knie met buigen en/of strekken.
  • Persistent pain symptoms that do not respond well to physical therapy.
  • Pain around the kneecap (common but treatable).
  • Overloaded knee due to excessive strain in daily life.
  • Overly progressive build-up of training load.
  • Uitglijden of vallen (natte ruimtes)

 

Deze knieoperatie is een bewuste keus en daar hoort revalideren bij. Het is zes tot twaalf weken gedisciplineerd de leefregels en huiswerk oefeningen volgen om het beste effect van de operatie te behalen. Na deze periode is de cruciale fase voorbij en is het belangrijk om verder fit te worden.

In the cases below, always contact your attending physician:

  • Standing on the leg no longer possible, whereas previously it was fine.
  • Fever above 38.5 degrees Celsius.
  • The knee becomes abnormally thick and starts to hurt more.
  • The calf is thick, red, painful and warm (possible thrombosis leg).
  • Als je het om andere redenen niet vertrouwt.

Vergoeding en kosten

In the Netherlands, insurance is well regulated. Everyone has basic insurance. Still, there are usually many questions about insurance and physical therapy reimbursement.

Conservative: 

With conservative rehabilitation, physical therapy is not covered by basic insurance. If you have supplementary insurance for physiotherapy, you can use this for guidance during rehabilitation. If this is not or insufficiently the case, you pay the (remaining) physiotherapy treatments yourself. 

Operative: 

After surgery, you usually need intensive physical therapy. The system in the Netherlands is set up so that you need 20 treatments to fall into a chronic care program. From the 21st treatment you are chronically (unlimited medically necessary) insured for one year of physiotherapy from the date of surgery. A referral from the orthopedist is necessary for this.

For the first 20 treatments, you can insure yourself through your supplementary insurance. If you have supplementary insurance for 9 treatments, you pay for 11 treatments yourself. If you don't have supplementary insurance, you pay 20 treatments yourself. One physical therapy treatment costs about 25-35 euros.

Treatment from the supplementary package is not at the expense of your deductible. Once treatments are declared from the basic package, so from 21st treatment, you do pay excess. The operation is also paid from your deductible. The deductible runs per calendar year. If the physiotherapy treatment continues after January 1, you pay your deductible again. 

After reading this information about insurance and the deductible, it is quite possible that you have questions or are unclear. The situation may vary from person to person, so always consult with your physical therapist and carefully read the terms and conditions of your insurance.

Contact

preloader