[lwp_divi_breadcrumbs disabled_on=”on|on|off” _builder_version=”4.18.0″ _module_preset=”default” background_color=”#FFFFFF” positioning=”relative” vertical_offset=”-10px” horizontal_offset=”-6px” z_index=”-600″ motion_trigger_start=”top” global_colors_info=”{}”][/lwp_divi_breadcrumbs]

Dummy

Achterste kruisband Behandeling

Informatie over de verschillende behandelopties na een gescheurde achterste kruisband.

Conservative:

t

Preoperative

Operative:

Rehab

Result

Risk

Cost

Herstellen zonder operatie na een gescheurde achterste kruisband.

De eerste stap van de revalidatie is het vocht in de knie reduceren, het verbeteren van de kracht, en het optimaliseren van de buiging en strekking. Vervolgens worden de behandelmogelijkheden besproken en de voor- en nadelen van een operatief vs conservatief traject. Slechts bij een klein percentage is bij een geïsoleerde achterste kruisband scheur een operatie nodig. Het goed trainen van de bovenbeenspieren en door (gedeeltelijk) herstel van de band herstelt de knie over het algemeen goed.

Tip: Het is verstandig om in de eerste fase een brace te dragen die het onderbeen naar voren duwt, om een optimale genezing van de achterste kruisband te realiseren. De achterste kruisband heeft ten opzichte van de voorste kruisband een hogere kans om (gedeeltelijk) te herstellen.

De tweede stap is gericht op het verbeteren van de functionele kracht, coördinatie en stabiliteit. De intensiteit wordt op geleide van de belastbaarheid opgebouwd en de oefentherapie richt zich steeds meer op jouw sport. Behalve het trainen van de spieren rondom de knie, is het belangrijk om de gehele keten te trainen. Denk hierbij aan de romp, heup en enkel. Ook de conditie moet in deze fase opgebouwd worden.

 

knierevalidatie oefening

Oefening voor het versterken van de beenspieren.

In elke fase moet de progressie worden geëvalueerd. Zeker in de laatste fase waarbij sporthervatting mogelijk is, moet beoordeeld worden of dat haalbaar en verstandig is. Het is een individuele keuze die je in goed overleg met je fysiotherapeut of orthopeed maakt. Eventueel kan je het sportniveau naar beneden bijstellen, of kiezen voor een andere sport. Een achterste kruisbandreconstructie blijft altijd ook nog een optie. In het geval van sporthervatting, zal de intensiteit verder opgebouwd moeten worden. De veldtrainingen en buitentrainingen behoren hier onderdeel van uit te maken.

Een conservatieve revalidatie moet net zo intensief en sportspecifiek zijn als na een achterste kruisbandreconstructie. Het doel is immers sporthervatting. Het betekent dat je regelmatig en goed moet trainen onder supervisie van een ervaren kniespecialist. Alles uit je revalidatie willen halen, houdt in dat er ook een risico is op een recidief letsel tijdens een van de trainingen. Anderzijds, zonder risico is de knie onvoldoende getest om een goede terugkeer naar sport te garanderen.

Behalve fysiek moet je ook mentaal herstellen. Hierbij kan eventueel een sportpsycholoog ondersteunen. Voor een goede terugkeer naar sport is vertrouwen in je knie essentieel. Mochten er toch aanhoudend klachten en/of instabiliteit blijven bestaan, dan is een achterste kruisbandreconstructie te overwegen.

 

 

Preoperative training: better in, better out.

De conclusie van de orthopeed is dat een achterste kruisbandreconstructie nodig is om de stabiliteit van de knie terug te krijgen. De operatie is complex doordat vaak ook andere banden hersteld moeten worden. Een relatief zware knieoperatie en revalidatie staan op de planning.

De arts zal je verwijzen naar een kniespecialist om het preoperatieve traject door te nemen. Dit traject is belangrijk om je voor te bereiden op de operatie. Daarbij zijn er een aantal factoren die preoperatief op orde moeten zijn om de uitkomst van de revalidatie positief te beïnvloeden: geen tot minimale zwelling, goede strekking en buiging en een zo klein mogelijk krachtsverschil tussen de bovenbenen. Eventueel kan de kracht beoordeeld worden met een preoperatieve test op de biodex.

 

Biodex test na achterste kruisband letsels

Biodex test pre operatief

Een ander positief effect van een preoperatief traject is dat je bekend raakt met de oefenstof. Niets is zo vervelend als je nog met pijn en twee krukken mank loopt en ondertussen allemaal nieuwe oefeningen moet leren. Daarnaast ontmoet je doorgaans ook andere kruisbandcliënten, waaraan je het een en ander kan vragen. Op deze manier leer je dat discipline en regelmatig trainen belangrijk zijn. De meeste cliënten zijn nerveus voor de operatie, maar dat is maar een uurtje stil liggen. Een goed functionerende knie wordt vooral bepaald door je revalidatie en die moet je toch echt zelf doen. Wanneer jij het kan opbrengen en het doorzettingsvermogen hebt, kan je alles uit je revalidatie halen en optimaal herstellen.

A preoperative course consists of an informational interview in addition to muscle training. During a preoperative talk, home exercises, living rules and policies surrounding physical therapy are discussed. Set goals and an end goal for yourself. It is wise to make arrangements with your employer about reintegration.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de leefregels en verwachtingen na de operatie. Vraag je fysiotherapeut of arts naar de voor jou specifieke situatie. Denk hierbij aan de volgende zaken:

 • What are the precepts?
 • What exercises should you do?
 • What symptoms should you look out for?
 • How do you walk with crutches?
 • Hoeveel tijd per dag ben je kwijt aan oefeningen?

 

But also practical matters such as:

 • How long can you not work?
 • When can you ride your bike outside again?
 • When will you be allowed to drive again?
 • What sports can you do again soon?

 

Regel alvast je krukken voor na de operatie. Lenen, huren of kopen bij een zorgwinkel is mogelijk.

 

De achterste kruisband operatie

Er zijn verschillende technieken voor een achterste kruisbandoperatie. Zo kan op indicatie röntgendoorlichting gebruikt worden tijdens de operatie. Meestal wordt de eigen kniepees, de hamstring of de pees van de bovenbeenspier (rectuspees) gebruikt bij de uni-bundel techniek. Bij een dubbel-bundel techniek wordt meestal een donorpees gebruikt. Achterste kruisband letsel komt vaak voor in combinatie met ander bandletsel.  Welke operatie techniek voor jou van toepassing is, gaat in overleg met de orthopedisch chirurg.

 

 

Revalideren na een achterste kruisband operatie:

Rehabilitation varies from person to person and depends in part on your goals and the status of your knee preoperatively. On average, recovery takes nine to 12 months.

Na de operatie mag je meestal dezelfde dag naar huis. In het ziekenhuis krijg je een protocol mee voor de eerste oefeningen thuis. De hechtingen worden na twee weken verwijderd. In de eerste tien dagen kan je douchen met waterafsluitende pleisters of een zak. Voor een goede genezing mogen de wondranden niet te nat of week worden.

 

Littekens na achterste kruisband operatie

Littekens na een multi-ligementaire operatie

Na de operatie begin je rustig met strekken en buigen van de knie. Een buiging van 70 graden is in de eerste dagen voldoende. De focus ligt op een volledige strekking. Een volledige strekking moet zo snel mogelijk na de operatie gehaald worden. Een kussen of handdoek in de knieholte is de grootste boosdoener, daar kan je een strekbeperking mee ontwikkelen. De knie is gezwollen en pijnlijk. De hoeveelheid zwelling en pijn verschilt per persoon. De locatie van de pijn is afhankelijk van de pees die is gebruikt tijdens de operatie.

 

Lopen met krukken en knie brace

De eerste zes weken draag je een kniebrace met een pillotte in de knieholte om het naar achter schuiven van het onderbeen tegen te gaan. Dit geeft namelijk extra druk op de achterste kruisband en beïnvloedt de stabiliteit van de knie. Het is goed om regelmatig op je buik of zij te liggen om de druk op de achterste kruisband te verminderen. Zitten met een gebogen been rond de 70 tot 90 graden vermindert ook het naar achter schuiven van de achterste kruisband.

De zwelling in de knie verstoort de aansturing van de spieren en leidt tot verminderde stabiliteit en coördinatief bewegen. Daarbij neemt de omvang van het bovenbeen af. Dit proces is niet te stoppen, maar wel te vertragen door direct na de operatie te beginnen met oefenen. De oefeningen zijn gericht op het verbeteren van de controle over de bovenbeenspieren en de samenwerking tussen de spieren. De knie houdt in het begin niet van druk (staan en lopen) maar wel van onbelast bewegen. Het is om die reden belangrijk veel buig en strek oefeningen te doen. Eventueel kan je ook fietsen op een hometrainer met een verkorte krank (90-100 graden flexie is vereist). Fietsen is een medicijn voor de knie. Dit geeft geen druk op de knie en toch veel beweging in een relatief korte tijd. Fietsen mag, na overleg met je fysiotherapeut, twee a drie keer per dag voor een half uur.

Typically, you are allowed 50 percent load on your knee and walk with two crutches. The load with walking and standing may be built up based on the knee's response. Increasing swelling, stiffness and/or pain are signs that you are doing too much. Fine-tuning the load is important to build muscle strength. Increasing or persistent swelling causes muscle strength to decrease.

Het gebruik van krukken wordt in de loop van zes weken na de operatie afgebouwd. Hierbij is het belangrijk om de reactie van de knie in de gaten te houden. Bouw het lopen met krukken af in overleg met je fysiotherapeut.

After six weeks, you may resume driving a car and riding a bicycle (consult with your physical therapist). Office work you can resume full-time after two or three weeks or so. Do take adequate breaks for exercise. Physical occupations can be resumed after eight to 12 weeks. How long it takes for you depends on your recovery and type of work.

Rehabilitation used to be time-based. All progression in rehabilitation was determined based on weeks or months after surgery. Nowadays, progression is criteria-based. In your rehabilitation, you have to be able to do certain actions or have enough strength to build up to the next step.

Training consists of strength training, functional exercises, and stability and coordination. Training does not stop at training the leg muscles, however. A strong knee begins with a trained torso and powerful abdominal and back muscles. Rehabilitation is built up to eventually move to outdoor or field training. The focus here is sports-specific rehabilitation. This is a more important component when you have the desire to return to sports. A specialized sports physical therapist can guide you through this.

springen knierevalidatie

Elke drie of vier maanden moet de progressie worden geëvalueerd met een tussentijdse test. Denk aan vragenlijsten, biodex (krachttest), kracht- en functionele testen. De revalidatie hoor je af te sluiten met een aantal performance- en sprongtesten om een terugkeer naar het sportveld te evalueren.

After an average of six weeks, you can resume most activities of daily living. On average, after six to nine months, the knee has recovered and sports can be built up under the supervision of the physical therapist. After nine to 12 months, you can resume (build up) full sports again. However, rehabilitation does not stop there. It is important to maintain good strength and specific exercise material.

Tips:

 • If you have a sedentary job, try to change positions and move the knee regularly. Do your exercises to keep the knee from stiffening up.
 • While sleeping, place a pillow between the knees.
 • The knee may flex after surgery, but keep in mind the wounds need to recover first. Stretching is most important!
 • It may take several months until squatting and kneeling is possible again.
 • Een zwelling kan zes tot acht weken en soms wel langer aanwezig blijven.
 • Cooling with ice is pleasant and effective against pain.

Notice:

The course and development of rehabilitation are personal. Every person is different, has their own biology, sports background and experiences. Different surgical techniques or collateral damage can influence the recovery. The mental situation (fear, uncertainty, doubt etc) can also influence the course and speed up or delay it. Therefore, it is important to rehabilitate with an experienced knee specialist.

 

De uitkomst na een achterste kruisband operatie:

De meeste cliënten herstellen redelijk tot goed van een achterste kruisband reconstructie. Het resultaat zal mede afhangen van de ernst en uitgebreidheid van het letsel. De mate van stabiliteit van de achterste kruisband na reconstructie is nooit 100 procent door de altijd aanwezige druk (zwaartekracht) op de achterste kruisband. Hierdoor is er altijd in meer of mindere mate een passieve speling van de knie.

Verder moeten de voorwaarden goed zijn om te kunnen trainen en beïnvloeden het mentale aspect en de discipline het eindresultaat. Niet iedereen komt terug op zijn oude sportniveau. Houd er ook rekening mee dat de kans op slijtage op latere leeftijd toeneemt. Ook het risico op een re-ruptuur (recidief) is verhoogd bij contactsporten en/of sport met veel draaibewegingen.

Voor je eigen gemoedsrust is het goed om te weten dat het grootste gedeelte van de kruisbandcliënten amateursporters zijn. Ze hebben een leven naast hun revalidatie met school, een baan en/of kinderen. Ze kunnen niet als een professional non-stop bezig zijn met hun revalidatie. Staar je daarom niet blind op de mooie verhalen in de media. Het is jouw knie en jouw persoonlijke herstel.

Take time for your recovery and listen carefully to your physical therapist. Adhere to the directive of rehabilitation.

 

De risico’s van een achterste kruisband operatie:

Common complaints during your rehabilitation may include:

 • A stiff knee when bending and/or stretching.
 • Persistent pain symptoms that do not respond well to physical therapy.
 • Pain around the kneecap (common but treatable).
 • Overloaded knee due to excessive strain in daily life.
 • Overly progressive build-up of training load.
 • Slip or fall with risk of recurrence.

 

Knee surgery is a conscious decision and with that comes rehabilitation. It is six to 12 weeks of disciplined adherence to the precepts and homework exercises to get the best effect from the surgery. After this period, the crucial phase is over and it is important to continue getting fit.

In addition, you always have to deal with the risks of the surgery, which the orthopedic surgeon will discuss with you.

In the cases below, always contact your attending physician:

 • Standing on the leg no longer possible, whereas previously it was fine.
 • Fever above 38.5 degrees Celsius.
 • The knee becomes abnormally thick and starts to hurt more.
 • The calf is thick, red, painful and warm (possible thrombosis leg).
 • Als je het om andere redenen niet vertrouwt.

 

Wat kost een achterste kruisband operatie?

In the Netherlands, insurance is well regulated. Everyone has basic insurance. Still, there are usually many questions about insurance and physical therapy reimbursement.

Conservative: 

With conservative rehabilitation, physical therapy is not covered by basic insurance. If you have supplementary insurance for physiotherapy, you can use this for guidance during rehabilitation. If this is not or insufficiently the case, you pay the (remaining) physiotherapy treatments yourself.

Operative: 

After surgery, you usually need intensive physical therapy. The system in the Netherlands is set up so that you need 20 treatments to fall into a chronic care program. From the 21st treatment you are chronically (unlimited medically necessary) insured for one year of physiotherapy from the date of surgery. A referral from the orthopedist is necessary for this.

For the first 20 treatments, you can insure yourself through your supplementary insurance. If you have supplementary insurance for 9 treatments, you pay for 11 treatments yourself. If you don't have supplementary insurance, you pay 20 treatments yourself. One physical therapy treatment costs about 25-35 euros.

Treatment from the supplementary package is not at the expense of your deductible. Once treatments are declared from the basic package, so from 21st treatment, you do pay excess. The operation is also paid from your deductible. The deductible runs per calendar year. If the physiotherapy treatment continues after January 1, you pay your deductible again.

After reading this information about insurance and the deductible, it is quite possible that you have questions or are unclear. The situation may vary from person to person, so always consult with your physical therapist and carefully read the terms and conditions of your insurance.

 

Contact