behandeling cyclops laesie littekenweefsel knie

 

Een goede knie strekking na een voorste kruisband operatie is belangrijk. Strek problemen, veroorzaakt door littekenweefsel zoals een cyclops laesie, kunnen dit herstel belemmeren. In deze blog lees je alles over de oorzaken, symptomen en behandelmogelijkheden.

De verschillende oorzaken van een strekbeperking van de knie

Er zijn verschillende redenen waarom een knie niet goed kan strekken. In de eerste fase van de revalidatie is de meest voor de hand liggende oorzaak een arthrogenic muscle inhibition (AMI). Door een verstoorde aansturing van de spieren worden de hamstrings geactiveerd en de quadriceps gedeactiveerd. Hierdoor wordt de knie in een buiging getrokken. Met gerichte knie oefeningen kan je dit probleem verhelpen (zie blog over AMI). Let op: AMI is een risicofactor voor het ontwikkelen van littekenweefsel.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van een strekbeperking van de knie is een cyclops laesie. In uitzonderlijke gevallen kan een onjuiste plaatsing van de boortunnels tijdens de reconstructie van de voorste kruisband een strek probleem veroorzaken.

Wat is een cyclops laesie? 

Een cyclopslaesie is een bol van littekenweefsel die zich vormt voor de voorste kruisband. Op een MRI-scan lijkt dit littekenweefsel op een oog, vandaar de naam “cyclops”, verwijzend naar de eenogige reuzen uit de Griekse mythologie. Het lichaam probeert schade te herstellen door littekenweefsel aan te maken. Het boren door het bot en de ontstekingsfase van de knie zetten dit proces in gang.

Een stukje anatomische kennis helpt om te begrijpen waarom een cyclops laesie kan leiden tot een strekbeperking. De voorste kruisband wordt in het bovenbeenbot geplaatst in de notch van de knie. Bij vrouwen is deze ruimte vaak beperkter dan bij mannen. Littekenweefselvorming is een normaal proces, maar als er te veel littekenweefsel ontstaat, kan er door de beperkte ruimte beklemmingsgevaar optreden. Wanneer je de knie probeert te strekken, kan de cyclopslaesie letterlijk in de weg zitten. Hierdoor wordt volledige strekking van de knie onmogelijk.

 

voorste kruisband anatomie

In het centrum van de foto, waar de voorste kruisband aanhecht, heet de notch.

Symptomen en kenmerken van littekenweefsel (cyclops laesie)?

Symptomen en kenmerken van littekenweefsel (cyclops laesie) kunnen zijn:  

  • Tijd: Een cyclops laesie ontstaat na enkele weken.  
  • Pijn: Vaak aan de voor-, binnen- of buitenzijde van de knie.  
  • Zwelling: Hydrops wijst op irritatie van de knie.  
  • Strekbeperking: De knie blijft licht gebogen en keert na mobilisatie vaak terug in de buigstand.  
  • Verend eindgevoel bij strekken.  
  • Afwijkend looppatroon: De knie kan niet volledig gestrekt worden.  
  • Moeite met aanspannen bovenbeenspieren.

let op: de bovengenoemde symptomen voor littekenweefsel moeten (bijna) allemaal aanwezig zijn om te spreken van een cyclops laesie.

Behandeling van een cyclopslaesie

De behandeling van een cyclops laesie begint bij het stellen van de juiste diagnose. Meestal wordt tussen de 3 en 6 maanden na de operatie een MRI-scan gemaakt. Een cyclops laesie is niet altijd duidelijk zichtbaar op een MRI-scan, maar meestal wel.

De arts kan aanvankelijk gerichte fysiotherapeutische behandelingen aanbevelen, met de nadruk op het verbeteren van de kniestrekking en het versterken van de spieren. Wanneer deze behandelingen onvoldoende resultaat opleveren (meestal rond maand 7 tot 9), kan een arthroscopie, ook wel een kijkoperatie, worden overwogen. Tijdens deze ingreep wordt het overtollige littekenweefsel verwijderd.

Zoals eerder besproken, is littekenweefselvorming een normaal proces en komt het vaak terug. Daarom wordt tijdens de operatie vaak een notchplastiek uitgevoerd. Bij deze ingreep wordt de notch van de knie ruimer gemaakt, zodat de voorste kruisband meer ruimte krijgt bij het strekken van de knie. Dit verkleint de kans dat nieuw littekenweefsel de knie opnieuw belemmert.

 

notch met littekenweefsel

De pijlen wijzen het littekenweefsel aan in de notch van de knie.

 

Revalidatie na het verwijderen van littekenweefsel (cyclopslaesie)

De revalidatie na het verwijderen van littekenweefsel is relatief eenvoudig en niet te vergelijken met de intensieve revalidatie na een voorste kruisbandreconstructie. Hieronder lees je wat je kunt verwachten.

Wat merk je van de operatie?

Vanaf het eerste moment voelt de knie soepeler en vrijer bij het bewegen en strekken.

Hoeveel pijn kun je verwachten na een kijkoperatie?

Na de operatie ervaar je uiteraard operatieve pijn, maar deze neemt vaak binnen enkele dagen snel af. Daarnaast kan er sprake zijn van een zwelling (hydrops), die meestal binnen enkele dagen tot weken wegtrekt.

Hoe lang loop je op krukken?

Over het algemeen gebruik je krukken gedurende 2 tot 5 dagen. In sommige gevallen kan dit langer duren, afhankelijk van jouw herstelproces en in overleg met je fysiotherapeut. De loopafstand is in de eerste dagen beperkt, maar kan geleidelijk worden uitgebreid afhankelijk van je klachten.

Wanneer mag je weer autorijden?

Je mag weer autorijden zodra je geen krukken meer gebruikt en bent begonnen met de eerste knieoefeningen. Bespreek dit altijd met je fysiotherapeut om zeker te weten dat het verantwoord is in jouw situatie.

Wanneer mag je weer beginnen met werken?

Dit hangt af van het type werk dat je doet. Fysiek zware beroepen vereisen meer hersteltijd dan een kantoorbaan. Je fysiotherapeut kan je adviseren op basis van de belastbaarheid van je knie en de aard van je werkzaamheden.

Wat zijn de gevolgen voor de voorste kruisband revalidatie?

Het is voor de meeste patiënten frustrerend dat ze niet optimaal hebben kunnen revalideren. Niemand zit te wachten op nog een operatie, maar het is een dankbare ingreep. Je hebt je in ieder geval goed voorbereid met maanden van training en hebt een redelijke spiermassa opgebouwd. Een kijkoperatie is een relatief kleine ingreep, maar toch word je enkele weken teruggeworpen in de tijd. De terugval kan worden beperkt door de knieoefeningen netjes uit te voeren en de belasting zorgvuldig af te stemmen op de belastbaarheid van de knie. Nu het littekenweefsel is verwijderd, zijn de voorwaarden gunstig voor een optimaal herstel. De resterende fases van de voorste kruisband revalidatie moeten vervolgens alsnog worden doorlopen.  Het is belangrijk om vertrouwen te houden in het revalidatieproces. 

Conclusie

Een cyclopslaesie kan strekproblemen veroorzaken na een voorste kruisbandoperatie. Vroege herkenning en gerichte behandeling, zoals fysiotherapie of een kijkoperatie, zijn essentieel om de kniefunctie te herstellen. In dit overzicht vind je fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de revalidatie van de voorste kruisband. Heb je vragen of zorgen? Laat dan hieronder een bericht achter.

 

Contact