6 tips: het beste moment voor een voorste kruisband operatie

 

De voorste kruisband blessure

In overleg met je arts ben je tot de conclusie gekomen dat je een voorste kruisband operatie nodig hebt. In dit blog krijg je tips wat het beste moment is voor een voorste kruisband operatie om te plannen? Uiteraard ben je afhankelijk van de orthopedisch chirurg en zijn agenda, maar je eigen situatie is ook belangrijk om mee te nemen.

Top- en professionele sporters komen regelmatig in het nieuws als één van hen zijn of haar kruisband scheurt. Voor deze groep sporters is het bijna vanzelfsprekend om geopereerd te worden. Ze worden intensief begeleid door een medisch team en zijn gewend om elke dag te trainen. Simpel gezegd is hun leven ingericht om elke dag topprestaties te leveren waardoor een knierevalidatie tamelijk makkelijk is in te passen. De hoeveelheid kruisbandletsels bij top- en professionele sporters is echter maar klein in verhouding met de amateursport en het betreft het topje van de ijsberg. Dagelijks scheuren in veelvoud amateursporters hun voorste kruisband met sport.

De groep amateursporters is een diverse groep van mensen. De ene persoon sport één keer per week en de ander (bijna) elke dag, maar daaromheen hebben ze hun school, werk en andere privé activiteiten waarmee ze rekening moeten houden. Voor deze groep is het daarom lastiger om de operatie te plannen en spelen er meer randvoorwaarden mee die de revalidatie kunnen beïnvloeden. Deze blog is bedoeld om de amateursporter te informeren in de afweging wat het optimale moment is voor de kruisband operatie.

Inhoud:

  1. Timing
  2. Persoonlijke situatie
  3. Financiën
  4. Mentale status
  5. Ziekte
  6. Kinderen
  7. Kan het kwaad om de operatie uit te stellen?

1. Het beste moment voor een voorste kruisband operatie (timing)?

Een voorste kruisband reconstructie kan het best uitgevoerd worden aan een knie die goed buigt en strekt en met minimale hoeveelheid vocht. Daarnaast is het belangrijk om de spieren van te voren goed op te trainen. Hierbij wordt een verschil kleiner dan 20 procent tussen de aangedane zijde en de gezonde zijde als optimaal gezien. Een preoperatief traject heeft daarnaast nog meer voordelen. Je hebt de tijd om kennis te maken met je fysiotherapeut, leren van nieuwe oefeningen en bewegingen en het spreken van lotgenoten. Het is belangrijk om te beseffen dat je de eerste zes weken afhankelijk bent van anderen. Je loopt op krukken en je kan niet fietsen, autorijden of boodschappen doen. Bespreek van te voren met je partner, ouders en/of vrienden of zij je kunnen helpen in de beginperiode. Het beste moment voor een voorste kruisband operatie bestaat helaas niet, maar probeer het zo optimaal mogelijk in te passen in je leven.

2. Past een kruisband operatie op dit moment in je persoonlijke situatie?

 

Een operatie komt nooit uit. Beter gezegd, een revalidatie komt nooit uit. Een operatie kan je even tussendoor doen. Een uurtje stil liggen en de nieuwe kruisband zit er in. Voor de revalidatie moet je tijd maken. Daardoor is een goede timing van je operatie essentieel. Het is belangrijk om voldoende tijd vrij te maken en energie op te brengen om te revalideren. Deze factoren bepalen onder meer het optimale resultaat. Goede redenen om de operatie uit te stellen of omheen te plannen zijn:

  • Examens en toetsweken op school.
  • Vakantie en reizen (vakantie planning).
  • Werk omstandigheden
  • (Grote) opdrachten op werk.
  • Verhuizen / verbouwen.
  • Kinderwens / zwangerschap.
  • Andere belangrijke events.

3. Wat kost een voorste kruisband reconstructie

In Nederland is de zorg goed geregeld, maar uiteindelijk niet gratis. Er zijn een aantal kostenposten om rekening mee te houden. Zorg voor voldoende middelen om de revalidatie en kosten te kunnen betalen om zo goed mogelijk te kunnen revalideren.

Je kan (tijdelijk) niet werken. Voor iemand in loondienst is de ziektewet een optie, maar voor een zelfstandige is die mogelijkheid er niet altijd. In het geval van een fysiek beroep kan je meestal langdurig niet werken (enkele maanden). Maak vooraf met je werkgever goede afspraken en bespreek je situatie eventueel met de bedrijfsarts.

Een operatie kost uiteraard geld. Hiervoor ben je in Nederland verzekerd, maar het kost je altijd je eigen risico. Controleer daarnaast altijd of je zorgverlener een contract heeft met je zorgverzekeraar. Indien dit niet het geval is, betaal je zelf een groot gedeelte van de zorgkosten. Voor de fysiotherapie na je operatie betaal je de eerste 20 behandelingen zelf, mogelijk ben je hiervoor aanvullend verzekerd. Klik hier voor verdere uitleg.

Het is ook verstandig om rekening te houden met taxikosten en kosten voor hulpmiddelen zoals krukken en een hometrainer (optioneel) . Daarbovenop komen altijd nog kosten die je niet van te voren kan voorzien. Heb je niet de financiële middelen om alles uit je revalidatie te halen, denk dan twee keer na of een operatie verstandig is op dit moment. Bespreek met je verzekeraar jouw persoonlijke situatie.

4. Ben je mentaal klaar voor de operatie en revalidatie?

Behalve fysiek speelt het mentale aspect tijdens de revalidatie een belangrijke rol. Het knieletsel en eventueel een aanstaande operatie en revalidatie hebben een grote impact op je knie, maar vooral op jezelf. In het begin kan je niet normaal functioneren, ben je beperkt in je hobby’s, werk en sport. Dit doet wat met de mens. Over het algemeen houden we er niet van om afhankelijk te zijn van anderen en tegen je eigen beperkingen aan te lopen. 

Elke fase in de revalidatie bestaat uit uitdagingen. Het herstel kent niet alleen verbetering  maar gaat in ups and downs. Twee stappen vooruit en weer een stap terug is een toepasselijke beschrijving voor de meeste revalidaties. Vertrouwen in het proces en mentale weerbaarheid is belangrijk. Steun vanuit je omgeving is essentieel om je door het proces te leiden, het is fijn als bij familie of vrienden terecht kan. 

De negatieve emoties en gedachten zoals angst, twijfel en onzekerheid kunnen een voorspoedige revalidatie storen. Meestal leer je hiermee om te gaan gedurende  je revalidatie door stap voor stap de complexiteit van de oefenstof op te bouwen. Het vertrouwen in jezelf en knie groeit. Het kost echter tijd om te herstellen en hier moet je jezelf voor kunnen opladen. Stel korte termijn doelen en voorkom stress en (onrealistische) deadlines. Merk je voor jezelf dat je hier moeite mee hebt en/of negatieve gedachten je weerhouden, dan kan het verstandig zijn om eerst hieraan te werken. Maak het bespreekbaar en kijk wat je nodig hebt om jezelf voor te bereiden. Plan je operatie zorgvuldig.

het beste moment voor een voorste kruisband operatie

5. Heb je last van andere aandoeningen?

Een revalidatie om terug te komen op je oude niveau is intensief. Een ziekte of aandoening kan er toe leiden dat intensief of regelmatig trainen niet lukt. Dit heeft uiteraard invloed op de uitkomst van de voorste kruisband revalidatie. Overleg daarom met je arts of het verstandig is om de operatie te ondergaan.

6. Kan het kwaad om de operatie uit te stellen?

Het simpele antwoord op deze vraag is dat je het moet overleggen met je arts. Elke knie en situatie is anders en vereist een individuele behandeling. Doen we een beetje ons best dan kunnen we best wel een redelijk antwoord geven op deze vraag. Knie instabiliteit in het dagelijks leven is de voornaamste reden om de operatie niet te lang uit te stellen. Door regelmatig zwikken neemt de kans op extra schade toe. Is dit niet aan de orde, maar neig je naar een voorste kruisband operatie dan is het advies om dit binnen 3 tot 6 maanden te doen of uiterlijk binnen het jaar. Bespreek je persoonlijke situatie en bepaal samen met je arts het meest geschikte moment voor de voorste kruisband operatie.

Tot slot:

Voor de meeste mensen geldt dat de impact op je leven na een kruisband operatie moeilijk is te overzien. De afhankelijkheid van anderen, beperkingen in het dagelijks leven, de tegenslagen en toch doorgaan maken het enerzijds een uitdaging, maar anderzijds ook een kans om sterker terug te komen. Laat je informeren door je arts, fysiotherapeut, The KneeClub, maar vergeet vooral je lotgenoten niet om te vragen wat je te wachten staat.

Om af te sluiten: zorgverleners behandelen mensen en niet knieën. Ieder mens heeft zijn eigen wensen, behoeften, ambities en doelen en die zijn niet allemaal in een blog te beschrijven. Na het lezen van deze informatie en gesprekken met je zorgverlener blijft het plannen van een operatie een beslissing van jezelf.

Heb je zelf nog tips voor het bepalen van het beste moment voor een voorste kruisband operatie, laat dat je tip achter in de comments.

Contact

preloader