De meniscus behandeling
Hier vind je informatie over de voorbereiding, operatie en revalidatie na een meniscus operatie.
Conservatief herstellen van een gescheurde meniscus:
Een van de belangrijkste functies van de meniscus is het beschermen van het gewrichtskraakbeen. Is de meniscus gescheurd dan kan je kiezen voor een conservatief dan wel operatief traject. Uit onderzoek blijkt dat de kans op knieartrose toeneemt na een meniscusoperatie (meniscusectomie). Het is daarom de doelstelling om de meniscus te behouden en het streven om conservatief te herstellen. De keuze voor een conservatief herstel is door onderzoek aangetoond als bewezen effectief. Dit geldt voornamelijk voor de degeneratieve meniscus scheur (>45 jaar en ouder). Toch is ook voor jongeren (<45 jaar) het voornemen om te revalideren zonder operatie. Een slotknie (knie kan niet meer buigen of strekken) is een harde indicatie voor een operatie. Heb je gericht getraind en blijf je klachten houden, dan is opereren ook mogelijk (geldt vooral voor de <45 jaar groep). Topsporters worden in de regel meestal geopereerd. Bespreek met je arts wat voor jou de beste behandeling is.
Een conservatief traject:
De meeste mensen hebben hun knie overbelast door een lange wandeling, sportbelasting of sportletsel. Soms zijn de klachten wisselend en/of langdurig aanwezig. Er is meestal een geringe tot matige zwelling aanwezig en buigen en/of strekken is stijf. De spierkracht is afgenomen en kan instabiel voelen en/of zijn.
De focus van de behandeling is gericht op het weer optimaliseren van de mobiliteit (buigen/strekken) en versterken van de beenmusculatuur. Probeer regelmatig te fietsen (hometrainer) en pak liever de fiets dan een wandeling te maken. Behalve kracht is stabiliteit en coördinatie oefeningen doen een goede aanvulling op het herstel.
Leefregel advies:
- Fiets regelmatig
- Probeer niet te lang achtereen te lopen of te staan.
- Let op met bukken (vermijd in het begin diep hurken en buig de knie tot maximaal 90 graden)
- Let op met rotatie bewegingen
- Stop tijdelijk met sporten, maar ga in overleg met de arts of fysiotherapeut op zoek naar een alternatief.
- Laat je adviseren met betrekking tot load management.
- Gewicht reductie kan optioneel zijn.
Zodra de pijn is afgenomen, kan de belasting van de oefeningen gradueel worden opgebouwd. Het strekken en buigen van de knie gaat beter en diepere kniebuigingen zijn weer mogelijk. De oefeningen moeten zoveel mogelijk functioneel zijn gecombineerd met gerichte krachtsoefeningen. Laat je hiervoor adviseren door een fysiotherapeut.
Vooral voor sporters geldt om behalve de beenoefeningen, ook oefeningen te doen ter ondersteuning van de gehele beweegketen (romp, heup, rug etc).
Verloopt het herstel voorspoedig dan kan de belasting verder opgevoerd worden. Hierbij bepalen de verschillende en persoonlijke doelstellingen de richting van de revalidatie.
Advies:
Tijdens het herstel, vooral in het begin, is het niet erg om wisselend weer wat meer klachten te krijgen. De belastbaarheid van de knie is nog laag en de knie kan snel geïrriteerd raken. Wees geduldig en minimaal 6 tot 12 weken
herstellen is nodig om te kunnen spreken van een wel dan niet geslaagde revalidatie.