KiesWijzer: de voorste kruisband

Het doel van de KiesWijzer is om inzicht te geven in de verschillende de behandelmogelijkheden na een gescheurde voorste kruisband.

Voorste kruisband in het kort

 • De kruisband is een band in het centrum van de knie. 
 • In de knie zit een voorste en achterste kruisband.De voorste kruisband beperkt het naar voren schuiven van het onderbeen en het roteren. 
 • De kruisband kan scheuren of uitrekken.
 • Hierdoor kan instabiliteit ervaren worden. Dit kan klachten en beperkingen geven in het dagelijks leven en/of sport.
 • Het aanpassen van de intensiteit of het type sport kunnen de klachten verminderen. Eventueel is een operatie mogelijk.
voorste kruisband blessure

Mijn voorste kruisband is gescheurd, wat nu?

Na een gescheurde voorste kruisband heb je de keus tussen opereren of conservatief revalideren. Het is dus even zoeken naar de strategie die het beste bij jouw situatie past.

Factoren die hierbij een rol spelen zijn:

 • Ernst van het letsel.
 • Mate van knie instabiliteit.
 • Niveau van sport.
 • Type sport.
 • Instabiliteit in het dagelijks leven na een traject fysiotherapie.
 • Leeftijd.
 • Discipline en motivatie
 • Doelstellingen, verwachtingen ambitie


In onze blog’s: operatief of conservatief gaan we uitgebreid in op bovengenoemde onderwerpen klik hier.

Wil je meer weten over de oorzaak van een gescheurde voorste kruisband, symptomen en behandeling klik  hier.

Wil je meer weten over de conservatieve revalidatie of operatief traject klik dan  hier.

Ben je erover uit dat je geopereerd wil worden, dan moet een operatie datum gepland worden. Een operatie komt nooit goed uit, maar het is wel verstandig om het meest optimale moment te kiezen klik hier voor tips. 

Ben je nog aan het twijfelen dan is het ook goed om te weten dat een conservatief traject een operatie niet uitsluit. Na een half jaar, jaar of langer kan de operatie gedaan worden. Een instabiele knie in het dagelijks leven is één van de indicatoren om de operatie niet te lang uit te stellen. Overleg met je arts welke behandeling het best bij jou past.

Overzicht van de verschillende mogelijkheden na een gescheurde voorste kruisband. De voor en nadelen van een voorste kruisband reconstructie.
Voor meer informatie zie www.consultkaart.nl.

Voorste kruisband revalidatie? 3 tips.

 • Na een kruisband blessure, welke sporten kan ik blijven doen?
 • Kies je kruisband specialist
 • Wat kost een voorste kruisband revalidatie?

Sporten na een voorste kruisband blessure

Er zijn veel verschillende sporten waaraan je kan deelnemen. Elke sport heeft zijn eigen risicoprofiel en eisen die aan de knie gesteld worden. Om enig inzicht te geven en onderscheid te maken tussen de verschillende sporten staat hier een overzicht.

Laag risico (level 3) naar hoog risico (level 1) sporten.

Level 3: sporten zonder contact en rotatie zoals hardlopen, wielrennen, schaatsen, zwemmen en klimmen. 

Level 2: sporten zonder contact maar met rotatie zoals tennis en andere racketsporten, volleybal, zaktraining boksen, dansen, skiën, snowboarden, surfen en andere watersporten. 

Level 1: sporten met rotatie en contact zoals voetbal, basketbal, handbal en andere teamsporten, maar ook vechtsporten zoals kickboksen.

Wil je meer weten over de verschillende levels klik hier

Kies je kruisband specialist

De uitkomst van je herstel (operatief en conservatief) zal voor een groot deel afhangen van je revalidatie. De vraag door wie jij je laat opereren is net zo belangrijk als de vraag bij wie ga je revalideren. Vragen die je kunnen helpen bij het selecteren van een geschikte plek en kruisband specialist zijn o.a.:

 • Hoeveel kruisbanden revalideer je per jaar?
 • Is er een geschikte ruimte om te trainen?
 • Zijn er voldoende en geschikte trainingsmaterialen?
 • Wordt de progressie van de revalidatie beoordeeld met tussentijdse testen?
 • Wordt de revalidatie afgesloten met performance testen?
 • Is er buiten- of veldtraining?
 • Hoe groot is het knieteam (bij ziekte, vakantie moet jij door kunnen)?
 • Met welke klinieken en orthopedisch chirurgen wordt samengewerkt?


Een goede portie motivatie, discipline, juiste timing van de operatie en revalidatie zijn essentieel en bepalen samen voor een groot deel de uitkomt van je herstel.

Kies je kruisband specialist hier.

Wat kost een voorste kruisband revalidatie?

In Nederland is de verzekering goed geregeld. Iedereen heeft een basisverzekering. Toch zijn er meestal veel vragen over de verzekering en fysiotherapievergoeding.

Conservatief: Bij conservatief herstel wordt fysiotherapie niet vergoed vanuit de basisverzekering. Indien je aanvullend bent verzekerd voor fysiotherapie kun je deze gebruiken voor begeleiding bij de revalidatie. Is dit niet of onvoldoende het geval dan betaal je de (resterende) fysiotherapie behandelingen zelf. 

Operatief: Na een operatie heb je meestal intensief fysiotherapie nodig. Het systeem in Nederland is zo ingericht dat je 20 behandelingen nodig hebt om in een chronisch zorgtraject te vallen. Vanaf de 21ste behandeling ben je chronisch (onbeperkt medisch noodzakelijk) verzekerd voor een jaar fysiotherapie vanaf de operatiedatum. Een verwijzing van de orthopeed is hiervoor noodzakelijk.

Voor de eerste 20 behandelingen kan je jezelf verzekeren via je aanvullende verzekering. Heb je een aanvullende verzekering van 9 behandelingen, dan betaal je 11 behandelingen zelf. Heb je geen aanvullende verzekering, dan betaal je 20 behandelingen zelf. Eén fysiotherapie behandeling kost ongeveer 25-35 euro.

Een behandeling uit het aanvullende pakket gaat niet ten koste van je eigen risico. Zodra de behandelingen worden gedeclareerd uit het basispakket, dus vanaf 21ste behandeling, betaal je wel eigen risico. De operatie wordt ook betaald vanuit je eigen risico. Het eigen risico loopt per kalenderjaar. Als de fysiotherapeutische behandeling doorgaat na 1 januari, dan betaal je opnieuw je eigen risico. 

Na het lezen van deze informatie over de verzekering en het eigen risico is het goed mogelijk dat je vragen hebt of dat er onduidelijkheden zijn. De situatie kan per persoon verschillen, dus overleg daarom altijd met je fysiotherapeut en lees goed de algemene voorwaarden van je verzekering.

nl_NLNL