De afgelopen decennia zijn wij steeds minder gaan bewegen. Daarnaast worden we ook steeds zwaarder. Je hebt geen last van je knie, maar de knie heeft last van jou. Hiermee wordt bedoeld dat de spieren rondom de knie in matige conditie zijn en de knie hierdoor gevoelig is voor irritaties bij relatief lage belasting. Interessant feit is dat de mate van artrose niet bepalend is voor de mate van klachten. Mensen met vergevorderde slijtage kunnen soms nog verrassend veel doen. Hieruit zou je kunnen concluderen dat een gezonde levensstijl en geoefende spieren een positieve effect hebben.
De eerste stap voor de behandeling van artrose is het leren doseren van de belasting. Indien er sprake is van overbelasting, doe dan iets minder. Bij onderbelasting doe dan wat meer. Doe oefeningen voor de spieren en probeer de overtollige kilogrammen kwijt te raken. Kom in beweging, het resultaat van trainen is doorgaans positief.
De afname van kwaliteit van leven bepaald in grote mate de overweging om een knieprothese te plaatsen. Factoren die hierbij meespelen zijn: de loopafstand, hobby niet meer kunnen uitoefenen, wakker worden van de pijn en gebruik maken van pijnmedicatie. Er zal gestart worden met conservatieve therapie maar als dit onvoldoende helpt komt een knieprothese een stap dichterbij. Of je in aanmerking komt voor een knieprothese hangt mede af van het te verwachte resultaat, de levensduur van de prothese en de risico’s van de operatie.
Tips:
- Een diëtist of voedingsdeskundige kan helpen in de strijd tegen de extra kilogrammen.
- Een fysiotherapeut kan helpen bij het oefenen en versterken van de beenspieren en het verbeteren van de conditie.
- Neem zes tot twaalf weken de tijd om de progressie te ervaren.
- Focus niet alleen op pijn, maar kijk bijvoorbeeld ook naar loopafstand die toeneemt, traplopen wat makkelijker gaat.
- Ga meer fietsen en kom in beweging. Lang staan, lang stil zitten en slenteren provoceren de klachten.
- Moet je lang stil zitten buig en strek de knieën regelmatig tussendoor.
- Heb je lang gezeten buig en strek de knie een aantal keer voordat je opstaat om te gaan lopen. (Even de motor opwarmen).
Verzekering:
In Nederland is de verzekering goed geregeld. Iedereen heeft een basisverzekering. Toch zijn er meestal veel vragen over de verzekering en fysiotherapievergoeding.
Conservatief:
Bij conservatief herstel wordt fysiotherapie niet vergoed vanuit de basisverzekering. Indien je aanvullend bent verzekerd voor fysiotherapie kun je deze gebruiken voor begeleiding bij de revalidatie. Is dit niet of onvoldoende het geval dan betaal je de (resterende) fysiotherapie behandelingen zelf.
Operatief:
Na een operatie heb je meestal intensief fysiotherapie nodig. Het systeem in Nederland is zo ingericht dat je 20 behandelingen nodig hebt om in een chronisch zorgtraject te vallen. Vanaf de 21ste behandeling ben je chronisch (onbeperkt medisch noodzakelijk) verzekerd voor een jaar fysiotherapie vanaf de operatiedatum. Een verwijzing van de orthopeed is hiervoor noodzakelijk.
Voor de eerste 20 behandelingen kan je jezelf verzekeren via je aanvullende verzekering. Heb je een aanvullende verzekering van 9 behandelingen, dan betaal je 11 behandelingen zelf. Heb je geen aanvullende verzekering, dan betaal je 20 behandelingen zelf. Eén fysiotherapie behandeling kost ongeveer 25-35 euro.
Een behandeling uit het aanvullende pakket gaat niet ten koste van je eigen risico. Zodra de behandelingen worden gedeclareerd uit het basispakket, dus vanaf 21ste behandeling, betaal je wel eigen risico. De operatie wordt ook betaald vanuit je eigen risico. Het eigen risico loopt per kalenderjaar. Als de fysiotherapeutische behandeling doorgaat na 1 januari, dan betaal je opnieuw je eigen risico.
Na het lezen van deze informatie over de verzekering en het eigen risico is het goed mogelijk dat je vragen hebt of dat er onduidelijkheden zijn. De situatie kan per persoon verschillen, dus overleg daarom altijd met je fysiotherapeut en lees goed de algemene voorwaarden van je verzekering.