De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de behandeling van een meniscusletsel. Vroeger werd een meniscus zonder pardon verwijderd, hetgeen de kans op slijtage sterk vergroot Hierdoor is een piek te zien van mensen met slijtage. De meniscus heeft een belangrijke functie en dat is het beschermen van het onderliggende kraakbeen. Door een stukje meniscus te verwijderen neemt de druk exceptioneel toe. Hierdoor wordt ook de kans op vervroegde slijtage groter. Met de kennis van nu is de behandeling veranderd en beduidend meer conservatief ingericht. Voor zowel een acute als een degeneratieve meniscusscheur is het oefenen, trainen en fysiotherapie de eerste keus.
Een slotknie door bijvoorbeeld een bucket handle (wat betekent dat de meniscus is omgeslagen) is wel een indicatie om snel te opereren. Individueel blijft het altijd belangrijk om af te wegen welke behandeling het best past.
Een revalidatie bij een acuut meniscusletsel richt zich in eerste instantie op het verminderen van de zwelling en de opbouw van de spierkracht. Hierbij is het belangrijk om de meniscus niet te veel mechanisch te prikkelen (maximaal te buigen) en rotaties te vermijden.
Note: zwelling in de knie resulteert altijd in een verminderde spanning en aansturing van de bovenbeenspieren.
Wanneer de knie tot rust is gekomen, kunnen de spieren rondom de knie versterkt gaan worden. Hierbij is het belangrijk om de gehele keten te versterken.
Neemt de belastbaarheid van de knie en het lichaam toe, dan kan de focus worden gelegd op sportspecifieke revalidatie. Wanneer je vastloopt in een van deze fases, is de eerste stap het evalueren en aanpassen van het revalidatieprogramma. Het hoofddoel blijft het zo lang mogelijk behouden van de meniscus. Als de knie onrustig blijft met zwelling, pijn en een bewegingsbeperking kan het een overweging zijn om je doelstelling bij te stellen. Het alternatief is een verwijzing naar de orthopeed om de operatiemogelijkheden te bespreken.
De twee mogelijkheden zijn een meniscectomie (stukje meniscus verwijderen) en een meniscopexie (meniscus hechting).
Vaak ontstaan de knieklachten bij een degeneratieve meniscus door overbelasting. Ten grondslag hieraan liggen: onvoldoende getraindheid van de spieren, stabiliteit en coördinatie.
De behandeling is gericht op het verminderen van de zwelling (indien aanwezig), het trainen van de spieren, verbeteren van de stabiliteit en coördinatie. Ook nu is het belangrijk om de keten van het lichaam te trainen. De eerste positieve effecten van de behandeling worden gemiddeld na zes tot acht weken ervaren.
In samenspraak met je huisarts of fysiotherapeut kan je een afweging maken of volledig sporthervatting weer mogelijk is. Een degeneratieve meniscus scheur gaat namelijk vaak samen met een bepaalde mate van slijtage waardoor hogere piekbelasting en rotatiebewegingen blijvend provoceren.
Een kijkoperatie waarbij de meniscus wordt bijgeknipt heeft over het algemeen hetzelfde effect als trainen op de langere termijn.