[lwp_divi_breadcrumbs _builder_version=”4.19.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/lwp_divi_breadcrumbs]

De operatie

week 1-6 na de voorste kruisband operatie

November – December 2022

Hoi welkom bij deel twee waarin ik vertel hoe ik de operatie en eerste weken heb beleefd. Samengevat kwam het neer op rust houden, herstellen, maar ook opbouw van trainen. De eerste squats zijn gemaakt en ik ga proberen gedurende de hele revalidatie de teller bij te houden.

DAG VAN DE OPERATIE

 

Vooraf had ik enigszins een idee wat ik kon verwachten. Het werd echter de eerste keer dat ik zelf een operatie ging ervaren, vandaar dat ik het maar over mij heen liet komen. Gelukkig hoefde ik niet lang te wachten. Om zeven uur ‘s ochtends moest ik mij melden en rond half negen lag ik op de operatietafel. 

Met een ruggenprik (dit was pijnvrij) werd alleen mijn onderlichaam verdoofd. Daardoor kan je deels meekijken via een scherm en ik vond het echt interessant en gaaf om op deze manier betrokken te zijn. Het verbaasde mij dat je ondanks de verdoving merkt dat er iets met het been gebeurd en een trilling/aanraking voelt. De anesthesist verzekerde mij geen zorgen te maken. Blijkbaar was de orthopeed al lang begonnen met snijden. Ongeveer een uur later was de operatie klaar en haalde ik opgelucht adem. In een operatiekamer is het niet bepaald warm en inmiddels kon ik niet meer stoppen met klappertanden. Dankzij een kacheltje en extra dekens in de uitslaapkamer was dit snel opgelost.

De operatie verliep volgens plan en was geslaagd. Met mijn quadricepspees is een vervangende kruisband gemaakt, een klein stuk (10%) van mijn meniscus is bijgeknipt en er is een band aan de buitenzijde van mijn knie (ALL) gemaakt voor extra stabiliteit. Als laatste wil ik benoemen dat alle mensen die dag enorm vriendelijk waren. De sfeer was heel ontspannen. Iedereen deed echt zijn best om je op je gemak te stellen om zo er het beste van te maken. Uiteindelijk was het een dag met veel indrukken en vooraf toch iets spanning, maar is er ook gelachen en denk ik er met een fijn gevoel aan terug.

[dsm_perspective_image src=”https://www.thekneeclub.com/wp-content/uploads/2022/12/3-dagen-voorste-kruisband-operatie.jpg” alt=”3 dagen voorste kruisband operatie” title_text=”3 dagen voorste kruisband operatie” align=”center” _builder_version=”4.19.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_perspective_image]

EERSTE DAGEN POST OK

 

Na de operatie ben ik naar mijn ouders gegaan omdat je nauwelijks iets zelf kan en je echt moet (leren) overgeven aan de hulp van anderen. De eerste dagen bracht ik door op de bank met mijn been omhoog, afgewisseld met kleine oefeningen. Deze tijd geeft ook ruimte om in het hoofd bij te komen van de operatiedag. Eigenlijk is het best intens en tegelijkertijd indrukwekkend wat er allemaal mogelijk is.

Verder was alles wennen, oncomfortabel, had ik iets pijn en was slapen lastig. Alle lieve berichten, ziekenbezoekjes en fruitmanden gaven veel steun, dankjewel! Rond dag drie ging het veel beter en bezocht ik voor het eerst de fysio. Aan het eind van de week kon ik de knie vrij goed buigen en strekken, slikte ik geen pijnstilling meer en had ik alleen last van de bloeduitstortingen.

WEEK 2 – 6

 

Na twee weken veel rust houden en trouw oefeningen doen ging alles vooruit. De zwelling minderde en dagelijkse dingen werden makkelijker. Bovendien mocht ik stoppen met de trombose spuiten die je in je eigen buik moet prikken en dan voel je je toch minder patiënt. Het was ook tijd om mijn ouders te bedanken voor de goede zorgen en naar mijn eigen huis in Amsterdam te gaan. Allemaal positieve dingen en het is motiverend dat er met de dag verbetering is. 

Vanaf week drie werd de belasting en frequentie bij de fysio opgebouwd. Vele kilometers op de hometrainer, core oefeningen en de start van krachttraining. Het was fijn om meer te bewegen en de knie was het hier gelukkig mee eens. 

Weken 3-6 vond ik vooral mentaal frustrerend omdat je fysiek steeds meer kan, maar sociale dingen vaak niet haalbaar zijn terwijl de muren op je af komen. Lichtpuntje was het moment dat ik in week 4 met één kruk mocht lopen en niet veel later zonder. De eerste stappen vereiste nog enige focus, maar snel ging dit als vanouds.

[dsm_perspective_image src=”https://www.thekneeclub.com/wp-content/uploads/2022/12/dead-lift-na-voorste-kruisband-operatie.jpg” alt=”dead lift na voorste kruisband operatie” title_text=”dead lift na voorste kruisband operatie” align=”center” _builder_version=”4.19.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_perspective_image]
Squats counter:0
[dsm_perspective_image src=”https://www.thekneeclub.com/wp-content/uploads/2022/12/Leg-press-na-voorste-kruisband-operatie.jpg” alt=”Leg press na voorste kruisband operatie” title_text=”Leg press na voorste kruisband operatie” align=”center” _builder_version=”4.19.2″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/dsm_perspective_image]

De vraag die ik het meest heb gekregen is: “Wat moet je nu doen voor de knie?”. Voor mijn gevoel heb ik de eerste weken er niet veel voor moeten doen, maar juist veel voor moeten laten door constant de verstandige keuze te maken. Desondanks stond de squat teller niet stil en zijn er in zes weken al 1710 squats gemaakt. De eerste fase is voorbij. Fysiek ging het allemaal uitstekend en ik kijk ernaar uit om meer stappen vooruit te zetten. Let’s go!

Lees verder: week 6-12

Contact