KiesWijzer: Knieartrose

Het doel van de KiesWijzer is om inzicht te geven in de verschillende de behandelmogelijkheden bij artrose

 • De kraakbeenlaag wordt dunner.
 • Artrose wordt ook wel slijtage genoemd.
 • Mensen met artrose klagen over pijn en start/ochtendstijfheid. 
 • Mensen zijn beperkt met traplopen, afstanden lopen, sporten, slapen opstaan uit bed/stoel
 • Zware fysieke beroepen, intensief sporten, lange afstanden hardlopen en overgewicht kunnen artrose versnellen.
 • Het versterken van de beenspieren, stabiliteit-, en coördinatie oefeningen hebben een positief effect.
 • De verschillende behandelmogelijkheden zijn rust en het afstemmen van de belasting, pijnstillers/ontstekingsremmers, spieren versterken, brace/loophulpmiddel.


 • Gewichtsbeperking is van belang in de behandeling van artrose. 
 • Trainen van spieren, stabiliteit en coördinatie.
 • Het trainen kan onder begeleiding van een ervaren fysiotherapeut.
 • Medicijnen tegen de pijn (NSAID zoals ibuprofen, diclofenac en paracetamol) in overleg met arts.
 • Injectie met cortisone in de knie en/of met hyaloronzuur. De prik mag regelmatig herhaald worden en werkt tamelijk direct. Het nadeel is dat het kraakbeen weker wordt en daardoor kwetsbaarder. 
 • Andere alternatieven om een operatie uit te stellen zijn het gebruik van een loophulpmiddel, brace en/of glucosamine.


De afgelopen decennia zijn wij steeds minder gaan bewegen. Daarnaast worden we ook steeds zwaarder. Je hebt geen last van je knie, maar de knie heeft last van jou. Hiermee wordt bedoeld dat de spieren rondom de knie in matige conditie zijn en de knie hierdoor gevoelig is voor irritaties bij relatief lage belasting. Interessant feit is dat de mate van artrose niet bepalend is voor de mate van klachten. Mensen met vergevorderde slijtage kunnen soms nog verrassend veel doen. Hieruit zou je kunnen concluderen dat een gezonde levensstijl en geoefende spieren een positieve effect hebben. 

De eerste stap voor de behandeling van artrose is het leren doseren van de belasting. Indien er sprake is van overbelasting, doe dan iets minder. Bij onderbelasting doe dan wat meer. Doe oefeningen voor de spieren en probeer de overtollige kilogrammen kwijt te raken. Kom in beweging, het resultaat van trainen is doorgaans positief.

De afname van kwaliteit van leven bepaald in grote mate de overweging om een knieprothese te plaatsen. Factoren die hierbij meespelen zijn: de loopafstand, hobby niet meer kunnen uitoefenen, wakker worden van de pijn en gebruik maken van pijnmedicatie. Er zal gestart worden met conservatieve therapie maar als dit onvoldoende helpt komt een knieprothese een stap dichterbij. Of je in aanmerking komt voor een knieprothese hangt mede af van het te verwachte resultaat, de levensduur van de prothese en de risico’s van de operatie.   

Tips:

 • Een diëtist of voedingsdeskundige kan helpen in de strijd tegen de extra kilogrammen. 
 • Een fysiotherapeut kan helpen bij het oefenen en versterken van de beenspieren en het verbeteren van de conditie. 
 • Neem zes tot twaalf weken de tijd om de progressie te ervaren.
 • Focus niet alleen op pijn, maar kijk bijvoorbeeld ook naar loopafstand die toeneemt, traplopen wat makkelijker gaat. 
 • Ga meer fietsen en kom in beweging. Lang staan, lang stil zitten en slenteren provoceren de klachten.
 • Moet je lang stil zitten buig en strek de knieën regelmatig tussendoor. 
 • Heb je lang gezeten buig en strek de knie een aantal keer voordat je opstaat om te gaan lopen. (Even de motor opwarmen). 

Verzekering:

In the Netherlands, insurance is well regulated. Everyone has a basic insurance. Yet there are usually many questions about the insurance and physiotherapy reimbursement.

Non surgical 

In case of conservative recovery, physiotherapy is not covered by the basic insurance. If you have additional insurance for physical therapy you can use this for guidance in rehabilitation. If this is not or insufficiently the case, you pay the (remaining) physiotherapy treatments yourself. 

Surgery 

After surgery you usually need intensive physiotherapy. The system in the Netherlands is such that you need 20 treatments to fall into a chronic care programme. From the 21st treatment you are chronically (unlimited medical need) insured for one year of physiotherapy from the date of surgery. A referral from the orthopedist is necessary for this.

For the first 20 treatments you can insure yourself through your supplementary insurance. If you have supplementary insurance for 9 treatments, you pay for 11 treatments yourself. If you do not have supplementary insurance, you will have to pay for 20 treatments yourself. One physiotherapy treatment costs about 25-35 euros.

A treatment from the supplementary package is not at the expense of your deductible. Once the treatments are declared from the basic package, so from 21st treatment, you pay excess. The surgery is also paid from your deductible. The deductible runs per calendar year. If the physiotherapy treatment continues after January 1, you pay your deductible again. 

After reading this information about the insurance and the excess, it is quite possible that you have questions or that there are ambiguities. The situation may vary from person to person, so always consult your physiotherapist and read the general conditions of your insurance carefully.


Operatie:

Een knieprothese is geen nieuwe knie, het is een kunst knie. Het is geen nieuwe laptop die perfect werkt. Na een knieprothese is de artrose pijn weg, maar de knie zal meestal nooit voelen als vanouds. Enige stijfheid of pijntjes kunnen aanwezig blijven. De mensen die veel pijn en beperkingen ervaren voor de operatie, zijn over het algemeen het meest tevreden over hun knieprothese. 

Rehabilitation:

Het belangrijkste is om jezelf goed voor te bereiden op de operatie. Het begint met een goed gesprek bij je fysiotherapeut. Hierbij gaat het om een stukje verwachtingsmanagement, uitleg van verantwoordelijkheden en het belang van eigen inbreng. Het is uiteindelijk je eigen knie en jijzelf zal er alles aan moeten doen om de functie en kracht weer goed te krijgen. De fysiotherapeut is er om je te coachen.

Take your time in your recovery and listen carefully to your physical therapist. Adhere to the guideline of rehabilitation. 

De behandeling start direct in het ziekenhuis. Bij thuiskomst is het verstandig om dezelfde week je fysiotherapeut af te spreken. De behandelfrequentie ligt tussen de twee a drie keer per week. De totale revalidatie duurt drie tot twaalf maanden.

De behandeling bestaat uit knie mobilisaties, massage en specifieke spierversterkende oefeningen aangevuld met stabiliteit en coördinatie trainingsvormen. 

The first 6 weeks:
loop je met krukkenzittende werkzaamheden kunnen na twee weken hervat worden (overleg met je fysio)Fysieken beroepen kunnen meestal na zes tot twaalf weken hervat worden (beroepsafhankelijk).
Hometrainer kan na 2 weken. 
Buiten fietsen na 6 weken en in overleg met je fysiotherapeut.

Tip:
een revalidatie is een individueel proces. In plaats van tijd gebonden worden stappen in de revalidatie gemaakt op basis van criteria. De krukken kunnen bijvoorbeeld afgebouwd worden wanneer er sprake is van een symmetrisch looppatroon. 

Conclusie:
Heb je last van artrose start vandaag met oefenen. Ben je te zwaar pas je voedingspatroon aan. Maak je voldoende progressie, ga dan vooral door. Een knieprothese is een laatste optie wanneer een conservatief traject niet meer helpt.

en_USEN