Knierevalidatie en eiwitten, eet jij hier voldoende van?

Knierevalidatie en eiwitten dat is niet de eerste gedachten als je denkt aan fysiotherapie en het versterken van de spieren door te trainen. Wat vaak wordt onderschat is dat voeding net zo belangrijk is, met name tijdens de revalidatie.

Het doel van revalideren is om de spieren te versterken en hiermee de functie van de knie te normaliseren en pijnklachten te verminderen. Door middel van krachttraining worden de spieren extra belast en gestimuleerd om te groeien en meer spiermassa aan te maken. Het is niet voldoende om alleen deze trainingsprikkel te hebben, omdat er ook bouwstoffen nodig zijn voor de aanmaak van de spieren.

Eiwitten zijn de bouwstoffen voor alle lichaamscellen en dus ook van de spieren. Iedereen heeft dagelijks een bepaalde hoeveelheid eiwit nodig, maar in sommige gevallen is deze behoefte verhoogd. Denk bijvoorbeeld aan direct na de training, ter voorbereiding voor een operatie, na een operatie voor een betere wondgenezing en herstel tijdens revalidatie.

proteinen en eiwitten

Zalm zit vol eiwitten
Knierevalidatie en eiwitten

noten zijn een goede aanvulling voor eiwitten

Hoeveel eiwitten heb ik per dag nodig?

Knierevalidatie en eiwitten zijn onlosmakend aan elkaar verbonden. Het opbouwen en afbouwen van spieren is een continu proces en daarom is het belangrijk om dagelijks voldoende eiwitten in te nemen.

De eiwitbehoefte verschilt per persoon, afhankelijk van het gewicht, activiteit en doel. De minimale dagelijkse behoefte is 0,8 – 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Wil je meer spiermassa opbouwen, dan is de behoefte verhoogd tot gemiddeld 1,2 – 1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. In enkele gevallen is de behoefte zelf nog meer verhoogd tot 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Of dit van toepassing is, is afhankelijk van meerdere factoren.

Tijdens de revalidatie is de behoefte dus verhoogd en wil je er zeker van zijn dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Dit kan door bij elke maaltijd te kiezen voor een goede eiwitbron. Denk bijvoorbeeld aan vlees, vis, eieren, eiwitrijk beleg, extra zuivelproducten, noten en zaden of een vegetarische vleesvervanger op basis van peulvruchten. Naast het voldoende innemen van eiwitten is de timing en de verdeling van de eiwitten ook belangrijk, met name rondom het sporten en slapen.

Eiwitten en supplementen

Voor het gebruik van eiwitshakes, poeders of andere aanvullende supplementen is het altijd belangrijk om een goede basisvoeding te hebben. Het is dus afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, behoefte en voedingsintake of het nodig is om extra eiwitrijke producten te gebruiken.

Wil je er zeker van zijn of je voldoende eiwitten binnenkrijgt of de eiwitinname goed aanpassen rondom jouw trainingsschema? Neem dan contact op met een diëtist. Samen kan er gekeken worden naar een persoonlijk plan met een goede indeling van dagelijkse activiteiten, sportactiviteiten en voldoende inname van eiwit op deze momenten.

Auteur: Gamze Unver (profiel)
Wil je meer informatie en advies kijk dan op www.fitfood.info

Contact