Kniespecialist nodig? 12 tips en vind de beste fysiotherapeut

Heb je kniepijn of knieklachten dan wil je herstellen. Een aantal blessures en klachten gaan vanzelf weer over. Een paar tips en adviezen zijn meestal wel voldoende. Maar een knieletsel als bijvoorbeeld een gescheurde voorste kruisband vraagt gespecialiseerde aanpak. Het resultaat van je herstel (met of zonder operatie) hangt voor het groot deel af van de kwaliteit en invulling van je knierevalidatie. De vraag bij wie ga je revalideren is daarom net zo belangrijk als door wie jij je laat opereren. De begeleiding bij je herstel door een gespecialiseerde fysiotherapeut is essentieel. In deze blog krijg je meerdere tips om jouw kniespecialist / fysiotherapeut te vinden. Ook voor andere knieblessures kan je onze tips gebruiken.

De 12 tips om een kniespecialist / fysiotherapeut te vinden:

 1. Hoeveel kruisbanden revalideer je per jaar?
 2. Wordt er in groepsverband of individueel getraind?
 3. Is er een geschikte ruimte om te trainen?
 4. Hoe lang mag je trainen?
 5. Zijn er voldoende en geschikte trainingsmaterialen?
 6. Wordt de voorgang van de revalidatie beoordeeld met tussentijdse testen?
 7. Wordt de revalidatie afgesloten met performance testen?
 8. Is er buiten- of veldtraining?
 9. Hoe groot is het knieteam (bij ziekte, vakantie moet jij door kunnen)
 10. Met welke klinieken en orthopedisch chirurgen wordt samengewerkt?
 11. Is jouw agenda af te stemmen op die van je fysiotherapeut?
 12. Kan je elkaar motiveren
kniespecialist fysiotherapeut

Een paar praktische tips:

 • Reistijd: is de reisafstand haalbaar (2-3 keer per week)
 • Openingstijden: kan je school-, studie- en/of werktijden combineren met de fysio afspraken.
 • Klik: Heb je een goede klik en vertrouwen in je therapeut.

De vragen die je kan stellen aan je fysiotherapeut:

1: Hoeveel voorste kruisbanden revalideer je per jaar?

Er zijn meerdere revalidatieprotocollen te vinden hoe een voorste kruisband revalidatie eruit zou moeten zien. Echter iedereen die revalideert na een kruisband operatie zal merken dat zijn herstel anders loopt dan in het boekje. De biologie van herstel is bij iedereen ongeveer wel gelijk, maar het soort operatie, uitgebreidheid van de operatie, de omgevingsfactoren, motivatie en discipline verschillen. Het is een pré om een fysiotherapeut te hebben die hierop kan inspelen. Zijn bepaalde pijntjes normaal? Wanneer moet de zwelling afnemen? Hoe hard kan en mag je trainen? Kan de revalidatie volgens bepaalde criteria worden opgebouwd om naar de volgende fase te gaan? Dit zijn continu vragen die gesteld worden. Een fysiotherapeut met voldoende ervaring kan je hier goed in begeleiden. Ga dus na of jouw fysiotherapeut regelmatig kruisband revalidatie begeleid.

2: Wordt er in groepsverband of individueel getraind?

Het is fijn om met andere mensen op te trekken die in dezelfde situatie zitten, ervaringen te delen en elkaar te motiveren tijdens de revalidatie. Daarbij kan je in groepen ook andere oefeningen doen dan wanneer je alleen traint. Daarnaast is het prettig om jezelf te spiegelen aan anderen of ze ook bepaalde klikjes en/of pijn hebben. Verder geeft het perspectief om mensen in een volgende fase te zien trainen en te horen dat bepaalde klachten vanzelf overgaan. Lotgenoten contact is stimulerend voor je knierevalidatie.

fysiotherapie praktijk ruimte

3: Is er een geschikte ruimte om te trainen?

De trainingsruimte is de plek waar je gemiddeld 9 tot 12 maanden 2 tot 4 keer per week verblijft. Van belang hier is bepaalde trainingsapparatuur, maar ook vrije ruimte om te rennen en springen. Extra faciliteiten als kleedkamer, douche, goede bereikbaar met fiets, auto of OV zorgen voor een aangename revalidatie. Denk ook aan de reistijd die je bereid bent om 2-4 keer per week af te leggen. 

4: Hoe lang mag je trainen?

Een fysiotherapie afspraak is altijd maar 25-30 min. Bij de fysiotherapiepraktijken gespecialiseerd in de knierevalidatie is het echter vaak mogelijk langer dan één uur te trainen. Voor een goede trainingsprikkel is dit essentieel.

kniespecialist heeft geschikte materialen om mee te trainen

5: Zijn er voldoende en geschikte trainingsmaterialen?

Voorste kruisband revalidatie bestaat niet  alleen uit  klassieke krachttraining met apparaten en zware gewichten. Je wilt gevarieerd kunnen trainen met losse gewichten, waterzakken, vrije ruimte, attributen voor stabiliteit en reactievermogen en eventueel andere innovatieve middelen.

6: Wordt de voortgang van de revalidatie beoordeeld met tussentijdse testen?

Een voorste kruisband revalidatie bestaat uit meerdere fases die gekoppeld zijn aan criteria. Om je einddoel te behalen is het van belang om tussentijds de fases en criteria te beoordelen. Door middel van testen en trainingsdoelen kan gericht getraind worden. Daarnaast kunnen de resultaten van een tussenevaluatie extra motiveren of een bevestiging zijn van hoe de revalidatie verloopt. Het geeft ook een mooi overzicht van de zwaktes waaraan nog extra gewerkt moet worden.

7: Wordt de revalidatie afgesloten met performance testen?

De meeste kruisband revalidaties hebben als einddoel weer sporten. Performance testen geven een indicatie over de functie van je knie, kwaliteit van bewegen en algemene conditie. Bedenk dat de sporten die je weer gaat doen zoals bijvoorbeeld een teamsport enorme beweeg snelheden van je vragen. De performance testen geven een indruk over hoe je beweegt en of je toe bent aan de volgende stap in je revalidatie.

8: Is er buiten- of veldtraining?

De stap van fysiotherapiepraktijk naar sportveld is erg groot. Alleen krachttraining is onvoldoende om je voor te bereiden op andere sporten. Er zitten nog meerdere trainingsfases tussen. Middels buitentraining en veldtraining kan je van eenvoudig naar complexe trainingsvormen opbouwen. Het is belangrijk om vertrouwen te krijgen in jezelf en en in je knie tijdens sportspecifieke situaties. 

9: Hoe groot is het knieteam (bij ziekte, vakantie moet jij door kunnen)

Een goede therapeut is belangrijk maar goede vervanging ook. Je behandelend therapeut zal niet altijd beschikbaar zijn of kan tijdelijk wegvallen door vakantie of ziekte. Jij moet dan wel door kunnen met je revalidatie.

Michael de Levie, Matthijs van Keulen en Mathijs van der Meer vormen samen The KneeClub

10: Met welke klinieken en orthopedisch chirurgen wordt samengewerkt?

Het is een fijne gedachten dat je fysiotherapeut laagdrempelig kan overleggen met je orthopedisch chirurg.

11: Is jouw agenda af te stemmen op die van je fysiotherapeut?

Voorste kruisband revalidatie is een intensief proces waarbij je een paar keer per week bij de fysiotherapeut bent om te revalideren. Het kan een uitdaging zijn om dit in je leven in te passen (werk, kinderen, studie, etc). Check de openingstijden van de praktijk en de beschikbaarheid van je fysiotherapeut.

12: Kan je elkaar motiveren?

Het is essentieel om een goede vertrouwensband te hebben met je fysiotherapeut. Je fysiotherapeut is je coach je voldoende moet motiveren om hard te trainen.


Tot slot:

Het is belangrijk dat je een goed medisch team om je heen verzamelt om alles uit je revalidatie te halen. Zorg dat je voldoende ruimte, gelegenheid en mogelijkheden hebt om te revalideren. Op The KneeClub staat een overzicht van meerdere kniespecialisten en fysiotherapeuten klik hier.

Maar onthoud, uiteindelijk ben jezelf verantwoordelijk voor het succes van je revalidatie. 

Een goede portie motivatie, discipline, continuïteit van training, gezonde leefstijl, juiste timing van de operatie en revalidatie zijn essentieel. 

The KneeClub

Meer info

Meer info over de voorste kruisband klik hier.

Kniespecialisten zoeken klik hier

YouTube kanaal klik hier

Podcast klik hier

No responses yet

Geef een antwoord

nl_NLNL